Welzijn
Vorige

1 van 1304

Volgende
Volgend artikel:

1 op de 3 werknemers heeft stress voor evaluatiegesprek

JOMO: kiezen we binnenkort voor wat écht belangrijk is?

Rust in je huis. Evenwicht in je leven. En ruimte in je hoofd. Is dat niet wat we allemaal willen? En toch doen we druk. Dag in, dag uit. We combineren onze job met een gezin en een huishouden. Daarnaast willen we niks missen: we zijn mee met alle trends (mode, interieur, actualiteit), we zijn actief op diverse social media en we spreken regelmatig af met vrienden en familie. Maar … we kampen ook met stress, dipjes, burn-outs en depressies. Zou er misschien een verband zijn? Nele Colle, professional organizer, biedt advies in haar boek JOMO!

Heb je het af en toe moelijk om ‘neen’ te zeggen? Wil je ontsnappen van het dagelijkse moeten? Of wil je meer tijd en meer geluk? Dan moet je dit boek zeker eens lezen. Het biedt inzichten maar reikt tegelijkertijd ook een heleboel tips aan. We lichten er enkele uit! Ook goed om te weten: het boek is heerlijk vlot geschreven.

Rust in je huis

Om mentale rust te krijgen, is het goed om een beetje te ontspullen. Dat lijkt moeilijk, maar het geeft een heerlijk en voldaan gevoel. Kom je een zogenoemd opruimremblok tegen? Houd dan deze tip in het achterhoofd: het is niet omdat iets nog goed is, dat je het niet weg kunt doen. Het is namelijk duurzamer om spullen opnieuw in omloop te brengen. Want zo moet er minder worden geproduceerd. Een ander excuus: ‘maar dat is van toen’. Begin daarom bij het opruimen bij een categorie waar niet te veel herinneringen aan vasthangen.

En weet dat herinneringen in je hoofd zitten, niet in je kasten. Nog een motief om iets niét weg te gooien: ‘dat heeft wel veel geld gekost’. Als je dit moeilijk vindt, moet je onthouden dat je spullen koopt omdat ze je een bepaald gevoel geven. Zodra dat gevoel weg is, zit de diensttijd van het product er ook op. Opruimen doe je dus maar beter stap voor stap. Maar wel consequent. Begin met één boekenplank of één kast in de badkamer. Ga voor kleine succeservaringen. Verlies je niet in het tempo, maak bewuste keuzes maar hou het tempo erin. Maak twee stapels: wegdoen of houden. En als je echt twijfelt over iets leg je het opzij met een deadline. Heb je het voor die voorafbepaalde datum niet meer gebruikt, dan gooi je het achteraf alsnog weg.

Evenwicht in je leven

Een eerste tip om te onthouden om je leven in balans te krijgen: geven maakt gelukkig. Maak een vriend(in) blij, breng spullen naar de kringloopwinkel of zoek een hulporganisatie in de buurt. Wat ook helpt: ‘neen’ leren zeggen. Elke nee betekent immers een ja tegen iets anders.

Een derde leuke tip van Nele Colle: zorgen voor jezelf is zorgen voor de andere. En dat komt een beetje op hetzelfde neer als ‘neen’ zeggen. Wie voor zichtzelf opkomt en een persoonlijke groei doormaakt, straalt die positieve energie ook af op anderen. Ten slotte moet je ook in het achterhoofd houden dat beleven het nieuwe hebben is.

Ruimte in je hoofd

Wil je mentale rust? Dan is de allereerste stap jezelf aanvaarden. Stel jezelf de volgende vragen: Waarom doe je wat je doet? Wie ben je? En wie je denk je te moeten zijn? Het klinkt jong en hip maar YOLO – you only live once – klopt wel als een bus. Op ons sterfbed denken we vooral aan wat we niét hebben gedaan, niet aan wat we wel hebben gedaan.

Een tweede tip om ruimte in je hoofd te krijgen: aanvaard wat is en wat is geweest. Leef nu en blijf niet hangen in bepaalde emoties. Daar maak je het alleen jezelf nog moeilijker mee. Choose your battles en leef af en toe eens een versnelling trager. Je zult merken dat je dan vanzelf meer tijd krijgt om te genieten van de kleine dingen.

(em)

9 december 2019
Anderen bekeken ook