Alle voor- en nadelen van jobhoppen
To jobhop or not to jobhop? We lijsten de pro’s en cons voor je op!
Voor heel wat werknemers is de huidige arbeidskrapte een zegen, want wie van job wil veranderen of een carrièreswitch overweegt ziet volop kansen - zeker wanneer het gaat over een knelpuntberoep.
Jobhoppen kan bijzonder interessant zijn om verschillende vaardigheden aan te leren of om te weten te komen welke job je nu het best ligt. Ook wie simpelweg een hoger loon nastreeft, kan het slim aanpakken en tijdens het jobhoppen telkens weer over het loonpakket onderhandelen met de potentiële nieuwe werkgever. Toch zijn er wat addertjes onder het gras…
Lees ook: Alle voor- en nadelen van jobhoppen
Bedrijven die op zoek zijn naar nieuw personeel, zijn vooral op zoek naar kandidaten die idealiter over de nodige ervaring beschikken én zich op lange termijn willen engageren voor de job. Jobhoppers met een eindeloze lijst met de meest uiteenlopende jobervaringen zorgen dan weer voor argwaan en vooroordelen. Ze doen bij heel wat werkgevers en recruiters alarmbellen afgaan.
Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test!
Investeren in een nieuwe collega die hoogstwaarschijnlijk na een (paar) jaar alweer zal verdwijnen, is een no-go die perfect te begrijpen valt vanuit het standpunt van de werkgever. Uit een onderzoek van het Nederlandse payrollbedrijf ADP blijkt trouwens dat jobhoppen vooral loont in het begin van je carrière en na 3 tot 5 jaar bij dezelfde werkgever. Net genoeg om de nodige relevante ervaring en anciënniteit op te doen en om niet als professionele flierefluiter over te komen.
Continu op zoek naar een betere job: een must?
Te veel veranderen van job kan bovendien nog voor andere, bijkomende negatieve gevolgen zorgen. Zo heb je door de korte doorlooptijd minder kans op interne promotie binnen een bedrijf en zullen je kennis en competenties misschien wat oppervlakkig blijven.
Even vaak van job veranderen als van onderbroek (bij wijze van spreken) is misschien dan toch niet zo’n goed idee…
CHECK: Hoe snel verander jij van werk?
(fd)
27 oktober 2023To jobhop or not to jobhop? We lijsten de pro’s en cons voor je op!
Wat als... elke werkweek aanvoelt als een strijd? Wanneer is het écht tijd om te veranderen van werk?
Jobhoppen kan een professionele levenswijze zijn, al hou je best wel rekening met de voor- en nadelen...
Werknemers die een carrièreswitch wagen, doen dat in de meeste gevallen bewust en met één welbepaalde reden…
Competenties omvatten gedrag, kennis en vaardigheden, kortom: je sterke eigenschappen. Werkgevers hechten daar soms meer waarde aan dan aan je opleiding ...
Wie een carrière als financieel expert op het oog heeft, kiest alsmaar vaker voor een tijdelijke functie. Waarom?
Meer dan de helft van de professionals, die in de laatste jaren van job veranderden, staan open voor een terugkeer naar hun werkgever van voor de coronatijd...
Ze zeggen weleens dat jobhoppen de doodsteek voor je carrière kan betekenen, maar wat als je té lang in één job blijft? Is dat beter?
Als jobhopper heb je enkele grote sterktes die anderen niet hebben.