10 jobs waarin het niet uitmaakt welke kleren je draagt
De kleren maken de man, of vrouw… ook tijdens de werkuren. Maar niet bij elk beroep hoort een universele dresscode of praktisch uniform.
Wie door vacatures bladert, kan zich soms laten afschrikken door het vereiste profiel. Veelgevraagde kwaliteiten als “klantgerichtheid”, “flexibel”, “initiatiefnemer”, “commercieel”, “teamplayer”, “communicatief” en “stressbestendig” kunnen je misschien wel wat onzeker maken… Vooral als je die karaktertrekken niet in je hebt. Toch hoef je niet te panikeren: je kunt je eigen persoonlijkheid best wel wat veranderen.
Onze unieke persoonlijkheid bepaalt hoe we denken, voelen en ons gedragen. Uit studies blijkt dat de ene helft van die persoonskenmerken genetisch bepaald zijn. De andere helft wordt bepaald door omstandigheden die we, al dan niet, zelf in de hand hebben.
Naast levensgebeurtenissen (geboorte, huwelijk, overlijden…) wordt ons karakter ook beïnvloed door externe input. Zo kun je jezelf met bijvoorbeeld assertiviteitscursussen al heel wat zelfbewuster en zelfzekerder maken. Ook kan een workshop “klantvriendelijkheid” of zelfs “positief denken” jou al meer doen passen in het professioneel plaatje. Toch moet je jezelf vooral niet forceren.
Iedereen heeft bepaalde persoonlijke kenmerken die een meerwaarde kunnen betekenen op de arbeidsmarkt. Probeer vooral een job en werkgever te vinden waar je je goed bij voelt. Fake it till you make it kan dan wel tijdelijk werken op de werkvloer, wie constant aan het acteren is tijdens de werkuren houdt dat nooit lang vol. Wie toch aan zijn persoonlijkheid wil werken in functie van de job, moet het vooral écht willen en er zijn tijd voor nemen. Veel oefenen dus.
Weet dat elk beroep je persoonlijkheid ook vormt. Dit proces van beroepsdeformatie is vaak heel herkenbaar: iedereen kent wel een psycholoog in de vriendenkring die iedereen altijd analyseert, de leraar die iedereen corrigeert of de jurist die overal risico’s ziet…
Werken maakt een belangrijk deel uit van je leven en daardoor is je werkplek vaak een tweede thuis. Net als bij je eerste, echte thuis is het belangrijk dat je er helemaal jezelf kunt zijn. Wees dus geen figurant of acteur in je tweede (en eerste!) thuis en zoek een job die aansluit bij je eigen, unieke persoonlijkheid.
Go for happy! Start hier je zoektocht naar een (nieuwe) job die bij je past!
(mr)
30 september 2020De kleren maken de man, of vrouw… ook tijdens de werkuren. Maar niet bij elk beroep hoort een universele dresscode of praktisch uniform.
Het Antwerpse havengebied is goed voor 60.000 arbeidsplaatsen. Toch zijn dat (vaak) niet de stoere jobs waaraan je zou denken.
Afgewezen worden voor een job kan soms deprimerend zijn. Maar met de juiste mindset kan dit tóch een positieve ervaring opleveren!
Als creatieve generalist, multipotential of slashie heb jij een breed interesseveld. Maar soms is dat ook verwarrend, vermoeiend, en chaotisch.
Nu virtuele jobbeurzen aan een opmars bezig zijn, moet je jezelf presenteren via live-chat. Hoe je een goede eerste indruk maakt? Zo!
In welke leeftijdsgroep je ook zit, ongeacht je ervaringsniveau en je motivatie, je kan áltijd een nieuwe job vinden. Hoe? Zo!
Of je de juiste kwalificaties hebt voor een job? Dat leidt een recruiter af van jouw cv. Met deze tips word je gegarandeerd uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek!
Een mooi cv komt altijd van pas. Maar dan wel liefst zonder deze fouten en clichéwoorden. Een overzicht...
Je dagen achter de computer slijten, kan gezondheidsproblemen met zich meebrengen. 5 tips om dat te voorkomen.