“In het vrouwenvoetbal werkt of studeert (bijna) iedereen ook nog”

Maxime Dôme bij Standard Femina
In het kader van de DAZN-reeks ‘All Access’ spendeerde presentator Maxime Dôme een dag bij Standard Femina, het vrouwenteam van Standard Luik. We spraken met hem over zijn eerste indrukken na een onderdompeling in de wereld van het professionele vrouwenvoetbal.

Hallo Maxime, leuk je te ontmoeten. Hoe voelde het om een dag de coach van Standard Femina te mogen zijn?

“Het was werkelijk een voorrecht voor mij om de professionele kant van het vrouwenvoetbal te ontdekken. Een dag de coach van een team in de BBFL (Belgian Bright Football League), de amateurvoetbalcompetitie voor vrouwen, mogen zijn en bij Standard Luik in het bijzonder, was in veel opzichten voor mij een verrijkende ervaring. Standard heeft sowieso een geweldige reputatie in het vrouwenvoetbal. Bovendien had ik echt een geweldige tijd met de staff én het team.”

Bekijk de aflevering van ‘All Access’: TITEL AFLEVERING

Wat was die dag je grootste uitdaging?

“Geaccepteerd worden door de speelsters (lacht). Ze waren eerst nogal wantrouwig en vroegen zich af waarom ik me met hun sportleven kwam bemoeien. Ik moest laten zien dat ik er niet was om hen te beoordelen, maar om het vrouwenvoetbal centraal te stellen.”

“Gaandeweg brak ik het ijs en toen we elkaar op het veld wat beter leerden kennen, merkten we al snel dat we gedreven werden door dezelfde passie voor voetbal. Iedereen ontspande zich, de stress verdween en werd vervangen door een glimlach en liefde voor het spel.”

In tegenstelling tot mannen combineren vrouwelijke spelers hun voetbalcarrière meestal met een studie en/of full- of parttime job. Geeft dat geen moeilijkheden?

“Veel vrouwelijke spelers kunnen overdag niet trainen, omdat ze moeten werken of studeren. Dus moeten ze hiervoor 's avonds tijd vrijmaken. Steeds meer speelsters slagen er wel in om van het voetbal te leven, maar het is voor hen een pak moeilijker nog dan voor mannen. Veel vrouwelijke spelers studeren trouwens nog, waardoor ze niet altijd aan hun voetbalverplichtingen kunnen voldoen.”

“We zien gelukkig wel dat er dingen veranderen: er zijn steeds meer mogelijkheden om een professionele speelster in het buitenland te worden. België loopt nog wat achter, helaas, maar de toekomst ziet er veelbelovend uit.”

FOMO! Je droomjob missen? Niet met de Jobat app!

“Je hebt een groot aantal Belgische speelsters die gestopt zijn met voetballen om zich aan hun carrière te wijden. Maar er zijn er – gelukkig! – ook die gedurfd hebben om te stoppen met werken en zich volledig op het voetbal te concentreren, zij het in het buitenland.”

Hoe ziet een typische trainingsdag voor de speelsters er uit?

“Trainingen worden steeds georganiseerd in functie van wat mogelijk is voor de speelster, in combinatie met hun werk en/of studies, en voor de club zelf. Meestal vinden deze dus plaats in de late namiddag, of vaak zelfs ’s avonds.”

Check: Topsport combineren met je werk: hoe doe je dat?

Wat voor werk doen deze speelsters?

“De meesten die ik heb ontmoet, zijn studenten. Ik weet ook dat sommige speelsters overdag politieagent zijn. Sommige coaches binnen de BBFL zijn ook leraar lichamelijke opvoeding, fysieke trainer of sportcoach.”

Ontdek ook: Wat doet en verdient een sportleraar?

“Stéphane Guidi is (bijna) fulltime coach van Standard Femina, hij heeft er een 38 uren-contract, maar hij werkt daarnaast ook nog als leerkracht in het onderwijs te Seraing.”

Maxime Dôme en Stéphane Guidi

Moeten vrouwelijke spelers niet hetzelfde betaald krijgen als hun mannelijke collega’s, zodat ze niet hoeven te studeren/werken en zich dus fulltime op hun voetbal kunnen concentreren?

“Dat is een moeilijke vraag om te beantwoorden... Ik weet niet of 'gelijk loon' de oplossing is. Er moet volgens mij meer rechtvaardigheid zijn. Ik hoop echt dat het vrouwenvoetbal democratischer kan worden, zodat speelsters van hun passie kunnen leven zonder bijbaantjes of een job nodig te hebben om te kunnen overleven.”

‘Bij de mannen verdient een speler soms vijftien keer meer dan zijn teamgenoot. Ik denk dus niet dat het makkelijk is om het mannen- en vrouwenvoetbal zomaar te vergelijken.”

Gelukkig met wat je verdient?

Zijn vrouwelijke voetballers actiever (door de combinatie van voetbal en werk/studie) dan hun mannelijke collega’s?

“Hun dagen zijn duidelijk drukker, omdat ze een professioneel leven combineren met sporten op hoog niveau. Aan de andere kant is het dagelijks leven van mannelijke voetballers veel intensiever op voetbalgebied.”

Wat is je vooral bijgebleven als assistent van coach Stéphane Guidi bij Standard Femina?

“Dat voetbal absoluut voor iedereen is. Toen ik jong was, had voetbal een sterke mannelijke connotatie, maar dat is niet langer het geval, verre van zelfs. Ik heb kostbare momenten doorgebracht met het vrouwenteam van Standard. Lang leve het vrouwenvoetbal!”

Zelf als coach aan de slag? De mogelijkheden en sectoren zijn eindeloos!

(eh/kv)

18 november 2024
Anderen bekeken ook