Werkloosheidsuitkering
Vorige

1 van 48

Volgende
Volgend artikel:

Werkloosheid in België daalt, maar inactiviteit stijgt

Hou je als tijdelijk werkloze méér over?

Raar maar waar: sommige werknemers zijn dankzij de tijdelijke werkloosheid door de coronacrisis financieel beter af dan anders. Als aanvulling op de uitkering door de overheid, passen sommige werkgevers tot 20 euro bij per dag. Heb jij ook zo’n attente baas?

With a little help from my friends

Tijdelijke werkloosheid in tijden van corona hoeft niet per se een financiële ramp te zijn. Nog tot 30 juni 2020 voorziet de RVA een tijdelijke werkloosheidsuitkering die 70% bedraagt van je brutoloon, weliswaar geplafonneerd op 2.754,76 euro bruto. Een uitkering die nog wordt aangevuld met een federale premie van ongeveer 150 euro én een eenmalige maandelijkse overname van je water- en energiefactuur.

Met deze steunmaatregelen wil de regering ervoor zorgen dat de koopkracht behouden wordt en dat gezonde bedrijven niet halsoverkop overkop gaan, met banenverlies als gevolg. Maar dat is nog niet alles: sommige werkgevers zorgen voor een extra bijpassing bovenop de uitkering.

Verhelderend onderzoek

Wie zijn die werkgevers, wat doen ze en wat drijft hen? Hr-dienstenbedrijf Acerta deed aan de hand van loonberekeningen in maart onderzoek bij meer dan 40.000 werkgevers en kwam tot verhelderende resultaten.

  1. Een op tien tijdelijk werkloze werknemers krijgt van zijn werkgever een bijpassing bovenop z’n uitkering.

  2. Hoewel meer arbeiders dan bedienden tijdelijk werkloos zijn (bedienden kunnen makkelijker van thuis uit blijven werken en zijn dus niet noodzakelijk tijdelijk werkloos), krijgen procentueel méér bedienden een bijpassing dan arbeiders: respectievelijk 11,9% bedienden (en 17,5% kaderleden) tegenover 5,5% arbeiders.

  3. Bij de werknemers die een bijpassing krijgen, ontvangt meer dan 80% van de arbeiders en 60% van de bedienden tussen de 5 en 20 euro extra per dag van hun werkgever.

  4. Bij kaderleden varieert de hoogte van de aanvulling meer, nl. tussen 1 en 100 euro per dag.

  5. Door de vastgestelde werkloosheidsuitkering van 70% (met een geplafonneerd brutoloon) verliezen werknemers met een hoger brutoloon meer dan werknemers met een gemiddeld of laag brutoloon. We zien dat werkgevers sneller een aanvulling geven aan werknemers die meer verdienen.

  6. Grote bedrijven hebben minder tijdelijk werklozen dan kleine of middelgrote ondernemingen. Niet onlogisch want een groot bedrijf heeft meer financiële reserve en meer interne mogelijkheden om z’n personeel op een aangepaste manier (telewerk) aan het werk te houden. Het inroepen van tijdelijke werkloosheid blijft een complexe procedure en gebeurt altijd in overleg met de ondernemingsraad en vakbondsafgevaardigden. Een interne oplossing vermijdt deze procedure.

  7. Kleinere bedrijven hebben niet altijd genoeg financiële reserve om een bijpassing aan te bieden en kiezen vaker voor tijdelijke werkloosheid. Deze ondernemingen worden dan ook het hardst getroffen door de coronacrisis, in die mate zelfs dat er liquiditeitsproblemen opduiken.

Geniet met mate

Let’s face it: als tijdelijk werkloze werknemer bieden de uitkeringen je een stevig financieel vangnet (met dank aan onze sociale zekerheid). Afhankelijk van het bedrijf waar je werkt, je statuut (arbeider, bediende, kaderlid) en het aantal dagen dat je effectief op tijdelijke werkloosheid wordt gezet, kun je met wat geluk maandelijks méér overhouden aan je verplichte huiselijke quarantaine dan tijdens je officiële werkdagen.

Toch kan dit niet de bedoeling zijn: werken moet nog altijd meer lonen dan niet werken. Maar de tijdelijke werkloosheidsuitkering wegens overmacht heeft z’n naam niet gestolen: het is een “tijdelijke” noodoplossing, in afwachting van de verwachte reanimatie van het bedrijfsleven.

Als afsluiter nog een goeie raad aan alle tijdelijk werkloze werknemers: omdat de RVA de vele aanvragen voor tijdelijke werkloosheid niet kan bijhouden, krijgt elke rechthebbende nu standaard een forfaitaire vergoeding van 1.450 euro netto per maand op z’n rekening gestort. Vooraleer je zot van glorie het digitale nachtleven invliegt om het te vieren, kun je dat geld best nog even als een goede huisvader verstandig beheren.

Achteraf wordt nagegaan of je al dan niet recht had op meer... of minder. Hou dus eind 2021 zeker je brievenbus in de gaten: je belastingbrief wordt sowieso een verhelderend document.

(mr)

8 mei 2020
Anderen bekeken ook