Studentenjob
Vorige

1 van 74

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel kan en mag een student verdienen?

Hoeveel verdien je met een vakantiejob?

Hoeveel verdien je met een vakantiejob?
Hoera, je kan deze zomer weer een vakantiejob zoeken. Maar wat als je dit jaar al als jobstudent gewerkt hebt? Mag je dan nog steeds een studentenovereenkomst tekenen? En hoeveel verdien je als jobstudent? Sarah Cammaer van SD Worx klaart het voor je uit.

1. Wie kan een studentenovereenkomst afsluiten?

Eerst en vooral: een studentenovereenkomst kan enkel worden afgesloten door studenten. Het begrip student is niet door de wetgever gedefinieerd. Het mag echter ruim geïnterpreteerd worden. Niet alleen studenten die dagonderwijs volgen komen in aanmerking, maar ook vrije leerlingen en zij die examens voorbereiden voor de centrale examencommissie.

Toch kan niet elke student zomaar een studentenovereenkomst afsluiten. Het gaat enkel om studenten die een bepaalde leeftijd bereikt hebben:

  • studenten van 18 jaar en ouder
  • studenten van 15 jaar en ouder, die niet meer onderworpen zijn aan de voltijdse leerplicht en die onderwijs met volledig leerplan volgen (je bent niet meer onderworpen aan de voltijdse leerplicht als je 16 jaar bent of als je 15 jaar bent en de eerste twee leerjaren van het secundair onderwijs met volledig leerplan hebt gevolgd)
  • minderjarigen van 15 jaar en ouder, die enkel deeltijds onderwijs volgen of een deeltijdse vorming genieten en die geen overbruggingsuitkering krijgen (zij kunnen enkel in de schoolvakanties een studentenovereenkomst sluiten)

Dit betekent dus dat je in volgende gevallen géén studentenovereenkomst mag afsluiten:

  • studenten die avondonderwijs of onderwijs met beperkt leerplan (onderwijs van minder dan 15 lesuren per week) volgen
  • studenten die als stage onbezoldigde arbeid verrichten in het kader van hun studieprogramma; zij kunnen evt. wel een studentenovereenkomst sluiten voor een tewerkstelling buiten hun studies
  • studenten die minstens sedert 12 maanden werken (studenten die bijvoorbeeld tijdens het jaar al gewerkt hebben moeten opletten: als je tijdens een ononderbroken periode van 12 maanden bij een werkgever hebt gewerkt, val je niet meer onder de regels van de studentenarbeid, maar ben je een gewone werknemer)
Extra: Hoe beëindig je een studentenovereenkomst?

2. Het loon als jobstudent

Als algemeen principe geldt dat een jobstudent aanspraak maakt op hetzelfde loon als andere werknemers in de onderneming die tot dezelfde categorie behoren, rekening houdend met de beroepskwalificatie en leeftijd.

  1. Om het loon van de student te bepalen, moet men nagaan of een loon is vastgelegd bij CAO in de sector waar de student werkt of in de bedrijfsbarema's. Sommige sectoren of bedrijfsbarema's voorzien een specifiek minimumloon voor studenten of jongeren. Andere sectoren voorzien dan weer in een degressiviteitspercentage dat moet worden toegepast op het baremaloon van de sector.

  2. Indien noch op sector, noch op ondernemingsniveau minimumlonen werden bepaald die exclusief of ook van toepassing zijn op studenten, dan is het GMMI uit CAO 43 of CAO 50 van toepassing, afhankelijk van de leeftijd van de student:

    CAO 43: voor studenten vanaf 21 jaar bedraagt het GMMI momenteel 2.070,48 euro (sinds 01/05/2024).
    CAO 50: voor studenten jonger dan 21 jaar wordt het GMMI niet in een bedrag uitgedrukt, maar in een percentage van het GMMI van 2.070,48 euro (sinds 01/05/2024). Dat percentage is degressief, dus hoe jonger je bent, hoe lager het percentage.
    • werknemers van 16 jaar en jonger: 67% van het GMMI = 1.387,22 euro
    • werknemers van 17 jaar: 73% van het GMMI = 1.511,45 euro
    • studenten van 18 jaar: 79% van het GMMI = 1.635,68 euro
    • studenten van 19 jaar: 85% van het GMMI = 1.759,91 euro
    • studenten van 20 jaar: 90% van het GMMI = 1.863,43 euro

    Wat de deeltijdse werknemers betreft, voorziet de CAO 35 in een gewaarborgd gemiddeld minimum maandinkomen dat wordt berekend naar rata van hun arbeidsduur in de onderneming en van het gewaarborgd gemiddeld minimum maandinkomen van de voltijdse werknemers.
Lees ook: Hoeveel kan en mag een student verdienen?

3. Aantal uren

Sinds 1 januari 2025 mogen studenten nog maar maximaal 475 uur per jaar werken in het voordelige statuut van jobstudent. In 2024 was dat nog 600 uur.

Ontdek: Hoelang mag je als jobstudent werken?

4. Tewerkstelling op een feestdag

Een werknemer heeft recht om gedurende de 10 wettelijke feestdagen per jaar van het werk afwezig te blijven. Hij ontvangt dan zijn gewoon loon voor deze dag.

België heeft de volgende 10 wettelijke feestdagen:

Nieuwjaarsdag 1 januari
Paasmaandag veranderlijk
Feest van de Arbeid 1 mei
Hemelvaartsdag veranderlijk
Pinkstermaandag veranderlijk
Nationale feestdag 21 juli
Maria-Hemelvaart 15 augustus
Allerheiligen 1 november
Wapenstilstand 11 november
Kerstmis 25 december

Als de feestdag valt tijdens de periode dat je je vakantiejob uitoefent, dan mag jouw werkgever je niet tewerkstellen. Op dit algemeen verbod op tewerkstelling op feestdagen zijn echter een paar uitzonderingen.

In het geval dat je werkgever je toch op een feestdag mag tewerkstellen, moet hij je het normale loon in verhouding tot je prestaties uitbetalen. Je werkgever moet je dan binnen de 6 weken betaalde rust toekennen (inhaalrust). Heeft de werkgever je deze inhaalrustdag niet toegekend voor de beëindiging van je studentenovereenkomst, dan moet hij in de plaats loon uitbetalen.

4bis. Wat als de feestdag op een zondag valt of op een dag dat de onderneming gesloten is?

Wanneer een feestdag samenvalt met een zondag of met een andere dag waarop geen activiteiten in de onderneming uitgevoerd worden (meestal een zaterdag), dan moet die feestdag vervangen worden door een dag waarop er normaal wel gewerkt wordt en dit binnen hetzelfde kalenderjaar. Hierdoor blijft in de onderneming het recht op 10 feestdagen gewaarborgd.

De vervangende feestdag of vervangingsdag neemt het karakter van de oorspronkelijke feestdag over. Valt deze vervangende feestdag na de beëindiging van je studentenovereenkomst, dan heb je in principe geen recht meer op de betaling van loon. Ook hierop zijn weer uitzonderingen (zie hierna).

Voorbeeld
De onderneming vervangt de feestdag van 21 juli door 26 december. In plaats van 21 juli krijgt dus 26 december het karakter van feestdag. Wordt jouw studentenovereenkomst beëindigd op 31 juli, dan maak je geen aanspraak op deze feestdag.

CHECK: 4 cruciale vragen over studentenjobs

(pm) - i.s.m. SD Worx. Bron: ACLVB

2 januari 2025
Anderen bekeken ook

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Over jou
Wat is je huidige job?
Jobtitel
Bedrijf (optioneel)
Startdatum
Jobs in de kijker
Residentie Hertog Jan

Residentie Hertog Jan Kortenberg

Helan Onafhankelijk ziekenfonds

Helan Onafhankelijk ziekenfonds Meerdere regio's

Woonzorgcentrum Kanunnik Triest

Woonzorgcentrum Kanunnik Triest Melle

Jobs in de kijker
Ghent Dredging

Ghent Dredging Nazareth

VAB-Rijschool

VAB-Rijschool Sint-Niklaas

RZ Tienen

RZ Tienen Tienen

Jobs in de kijker
TÜV SÜD Benelux

TÜV SÜD Benelux Regio Antwerpen/Haven

VAB Bijstand

VAB Bijstand Zwijndrecht

Jobs in de kijker
COPRO

COPRO Meerdere regio's

VZW KMI

VZW KMI Nieuwpoort

Opera Ballet Vlaanderen

Opera Ballet Vlaanderen Meerdere regio's