Meer/minder verdienen
Vorige

1 van 377

Volgende
Volgend artikel:

6 tips om gelijk te krijgen bij onderhandelingen

Hoeveel verdien je in chemie, farma en energie?

Hoeveel verdien je in farma en chemie
De sector van chemie & farma staat qua gemiddeld brutoloon bovenaan in het Salariskompas van Jobat. Ook in energie en milieu, nummer twee op de lijst, verdien je gemiddeld flink je boterham. Hoe komt het dat die sectoren in het algemeen zo goed betalen? En zijn het, los van the money, ook aantrekkelijke sectoren om aan de slag te gaan?

1. Wat is het loon in chemie & farma en energie?

Met een gemiddeld bruto maandloon van 4.824 euro in chemie & farma scoort geen enkele sector (en dat zijn er bijna 25 in het Jobat Salariskompas) hoger. Je verdient er meer dan in de financiële sector, onderwijs of overheid. Met zo’n gemiddelde van 4.824 euro zit chemie en farma welgeteld 943 euro hoger dan het brutoloon van 3.881 euro voor de doorsnee Belgische werknemer.

Natuurlijk gaat het om gemiddelde lonen, reageert men bij essenscia, de Belgische federatie van de chemische industrie en life sciences. “Onze sector is zeer divers, met bedrijven die sterk variëren in omvang en aard van activiteiten”, oppert Gert Verreth, woordvoerder van essenscia.

Terwijl chemie & farma op één staat, vinden we de sector van energie en milieu op nummer twee in de lijst van alle sectoren. Daar verdien je gemiddeld 4.428 euro bruto per maand, zo'n 547 euro meer dan het gemiddelde brutoloon in ons land.

Extra: Wie wil er werken in chemie en farma?

2. Wat bepaalt dat loon?

Een aantal zaken spelen mee. In vergelijking met andere sectoren vraagt chemie & farma, en vaak ook energie en milieu, een erg specifieke opleiding. “Een groot deel van de vacatures is bestemd voor technisch en wetenschappelijk talent met een hoger opleidingsniveau”, vertelt Gert Verreth van essenscia. Vaak is het: hoe gespecialiseerder, hoe hoger het loon.

Werken in farma en chemie, en dikwijls ook in energie en milieu, is doorgaans strikt gereglementeerd met hoge eisen en standaarden op het vlak van veiligheid en hygiëne en aangepaste veiligheidskledij en -procedures. Bovendien speelt ook het feit dat bedrijven vaak de klok rond (moeten) draaien.

Gelukkig met wat je verdient?

Wat ook meespeelt is het internationale karakter van deze sectoren. Bij energie, chemie en farma denken we meteen aan grote werkgevers, die - zo benadrukken ze bij essenscia - ook flink wat loopbaanperspectieven en financiële stabiliteit kunnen bieden. En als er één constante is in het Jobat Salariskompas: hoe groter de werkgever, hoe hoger het gemiddeld loon.

Ontdek: Welke factoren bepalen je loon?

3. En wat met extralegale voordelen?

Die komen daar bovenop, en deze zitten eveneens boven het gemiddelde. In energie en milieu krijg je volgens het Salariskompas van Jobat gemiddeld iets meer dan 8 extralegale voordelen, terwijl het gemiddelde 6,55 is. Maaltijdcheques (voor 85%) en hospitalisatieverzekering (voor 82%) staan op kop, maar 59% kan bijvoorbeeld rekenen op een bedrijfswagen.

In chemie en farma kan je gemiddeld rekenen op 7,66 extralegale voordelen met dezelfde (dus hospitalisatieverzekering en maaltijdcheques) als lijstaanvoerder. In deze sector kan 46% terugvallen op een bedrijfswagen, wat net hoger ligt dan het landelijke gemiddelde van 45% in het Salariskompas.

Checklist: alle extralegale voordelen op een rij

4. Zijn het aantrekkelijke sectoren?

Dat hangt natuurlijk af van de werkgever en het soort job, maar zeker chemie & farma heeft in dat opzicht een goede reputatie. De sector staat in het recente employer branding-onderzoek van Randstad helemaal bovenaan ten opzichte van alle andere sectoren met de vraag of ze er aan de slag willen gaan. Energie staat in die lijst (van 21 sectoren) op 8.

Top 5 sectoren

De sectoren chemie & farma en energie & milieu bieden de hoogste lonen, aldus het Jobat Salariskompas. Chemie & farma en energie & milieu bieden gemiddeld hogere lonen dan de financiële sector, het onderwijs en de overheid. En ook meer dan bij de technologische industrie, de zorg en ICT-sector. Het gaat hier natuurlijk om gemiddelde lonen.

Sector  Gemiddeld bruto maandloon 
Chemie & farma   4.824 euro 
Energie & milieu  4.428 euro 
Bank & verzekeringen 4.237 euro 
Onderwijs & wetenschappelijk onderzoek  4.228 euro 
Overheid 4.221 euro 
CHECK: De 20 meest gevraagde jobs in de energiesector

William Visterin - Bron: Jobat Salariskompas 2023

17 mei 2023
Anderen bekeken ook