Meer/minder verdienen
Vorige

1 van 376

Volgende
Volgend artikel:

Hoe reageer je best op een "droge promotie"?

Hoeveel punten geef jij aan je verdiende loon?

Punten voor verdiende loon
Belgische werknemers geven hun loon een score van 6,7 op 10. Al blijkt een grote groep van de werkende Belgen tevreden tot zeer tevreden over hun loon.

Dat blijkt uit een online bevraging in opdracht van hr-dienstverlener Tempo-Team in samenwerking met prof. Anja Van den Broeck van de KU Leuven. Ruim 2.500 werknemers en 269 werkgevers in België waren betrokken bij dit onderzoek.

42 procent van de Belgische werknemers uit het onderzoek is tevreden met zijn loon en 37 procent is zelfs erg tevreden. Eén op vijf is er dan weer minder gelukkig mee. Die ontevredenheid hangt vooral samen met de manier waarop het loon bepaald wordt. Zo heeft ruim één op de drie werknemers het gevoel dat zijn loon niet in verhouding staat tot zijn prestaties. En men wil ook meer transparantie.

Lees ook: Hoe hoog ligt jouw geluksscore?

Niet alleen geld

In het onderzoek van Tempo-Team/KU Leuven konden werknemers hun loon ook een score geven. Met een gemiddelde van 6,7 op 10 als uitkomst. Dat resultaat ligt overigens in lijn met dat uit het Salariskompas van Jobat, met ruim 83.000 deelnemers. Daarin scoren Belgische werknemers hun loon 6,8 op 10. Bij het Jobat-onderzoek ‘buist’ ongeveer 9 procent het loonpakket van hun werkgever, met een score van 4 of minder.

Wat ook uit het Salariskompas van Jobat bleek, is dat de tevredenheid over het loon stijgt samen met opleidingsniveau, het aantal werknemers in de organisatie en anciënniteit. Allemaal elementen die (gemiddeld althans) bijdragen tot een hoger loon. Mannen scoren zichzelf hoger dan vrouwen, al verdienen ze gemiddeld ook meer.

Bovendien is belonen meer dan geld alleen, voegt KU Leuven-professor Anja Van den Broeck toe. “Met het oog op werkplezier en motivatie zijn andere vormen van waardering net zo belangrijk”, benadrukt ze. “Medewerkers die uitblinken kunnen bijvoorbeeld meer autonomie krijgen om hun eigen takenpakket vorm te geven. Of ze kunnen rekenen op ruimere mogelijkheden om een opleiding te volgen.”

Extra: 10 tips om een mooi salaris binnen te rijven (E-gids)

(William Visterin)

23 augustus 2021
Anderen bekeken ook