Verwacht beter geen salarisverhoging in 2021
2021 belooft voor heel wat loontrekkenden een minder goed jaar te worden. Slechts één op de vijf werkgevers denkt aan een salarisverhoging...
Dat blijkt uit een online bevraging in opdracht van hr-dienstverlener Tempo-Team in samenwerking met prof. Anja Van den Broeck van de KU Leuven. Ruim 2.500 werknemers en 269 werkgevers in België waren betrokken bij dit onderzoek.
42 procent van de Belgische werknemers uit het onderzoek is tevreden met zijn loon en 37 procent is zelfs erg tevreden. Eén op vijf is er dan weer minder gelukkig mee. Die ontevredenheid hangt vooral samen met de manier waarop het loon bepaald wordt. Zo heeft ruim één op de drie werknemers het gevoel dat zijn loon niet in verhouding staat tot zijn prestaties. En men wil ook meer transparantie.
Lees ook: Hoe hoog ligt jouw geluksscore?
In het onderzoek van Tempo-Team/KU Leuven konden werknemers hun loon ook een score geven. Met een gemiddelde van 6,7 op 10 als uitkomst. Dat resultaat ligt overigens in lijn met dat uit het Salariskompas van Jobat, met ruim 83.000 deelnemers. Daarin scoren Belgische werknemers hun loon 6,8 op 10. Bij het Jobat-onderzoek ‘buist’ ongeveer 9 procent het loonpakket van hun werkgever, met een score van 4 of minder.
Wat ook uit het Salariskompas van Jobat bleek, is dat de tevredenheid over het loon stijgt samen met opleidingsniveau, het aantal werknemers in de organisatie en anciënniteit. Allemaal elementen die (gemiddeld althans) bijdragen tot een hoger loon. Mannen scoren zichzelf hoger dan vrouwen, al verdienen ze gemiddeld ook meer.
Bovendien is belonen meer dan geld alleen, voegt KU Leuven-professor Anja Van den Broeck toe. “Met het oog op werkplezier en motivatie zijn andere vormen van waardering net zo belangrijk”, benadrukt ze. “Medewerkers die uitblinken kunnen bijvoorbeeld meer autonomie krijgen om hun eigen takenpakket vorm te geven. Of ze kunnen rekenen op ruimere mogelijkheden om een opleiding te volgen.”
Extra: 10 tips om een mooi salaris binnen te rijven (E-gids)
(William Visterin)
23 augustus 2021Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
2021 belooft voor heel wat loontrekkenden een minder goed jaar te worden. Slechts één op de vijf werkgevers denkt aan een salarisverhoging...
Geld verdienen is één ding, maar ben je ook tevreden over je loon? En waarschijnlijk nog belangrijker: met je professionele leven in het algemeen?
Zowel lonen, aangeboden extralegale voordelen als vakantiedagen zitten in de lift voor de werkende Belg. Alleen stijgt niet iedereen in gelijke mate...
Naast opleiding, ervaring, regio en functie bepaalt ook de sector waarin je werkt wat je loon is. Dat blijkt uit het Salariskompas van Jobat.
In deze rubriek laten we de jonge helden aan het woord met belevenissen uit hun eerste job. Deze keer staat het eerste loon centraal.
Vier op de tien Belgische bedrijven gaven vorig jaar minder loonopslag en promoties dan voor de coronacrisis.
De Belg verdient gemiddeld 4.243 euro bruto per maand. Maar je loon evolueert natuurlijk tijdens je loopbaan. En deze elementen spelen daarbij een rol ...
Nachtshift, dagshift of late namiddagen: niet elke werkdag ziet er hetzelfde uit. 3 net afgestudeerden nemen ons mee doorheen hun werkdag.
Jill en Stijn zijn (assistent-) landmeters bij FOD Financiën.