5 onmisbare onderdelen voor jouw hybride werkplek (en de trends)
In vergelijking met 3 jaar geleden staan we vandaag een stuk verder qua technologie en aanpak in het hybride werken. Deze trends en onderdelen zijn cruciaal.
Om misverstanden te vermijden: wie telewerkt, kan zijn of haar baas niet verplichten om een thuiswerkvergoeding te betalen. Of je die wel of niet ontvangt, hangt vooral af van de situatie en de goodwill van de werkgever.
Hierbij werk je – in samenspraak met je werkgever uiteraard – X aantal dagen per week van thuis uit. Hij of zij moet je van de nodige apparatuur (bv. laptop, printer, …) en digitale tools voorzien om je job goed te kunnen uitoefenen. Heb je een sympathieke en gulle werkgever, dan kan die jou een thuiswerkvergoeding betalen om de bijbehorende kosten (bv. internet, abonnement software, ...) deels te vergoeden.
Goed om te weten: structureel telewerk moet opgenomen worden in de arbeidsovereenkomst, een mondelinge overeenkomst alleen is dus niet voldoende.
Thuiswerk vs. energiebesparend naar kantoor: wat kies jij?
Wie door bepaalde omstandigheden tijdelijk telewerkt (bv. kind ziek, treinstaking, sneeuw, persoonlijke redenen, …), werkt niet structureel maar eerder uitzonderlijk van thuis uit. In dit geval hoeft je werkgever je sowieso geen thuiswerkvergoeding te betalen.
Ontdek: In welke sector kan je het meest thuiswerken?
Door de populariteit van hybride werken stijgt het aantal telewerkers. Dit zorgt er ook voor dat het aantal toegestane thuiswerkvergoedingen evenredig stijgt. Concreet: volgens een onderzoek van hr-dienstenbedrijf Acerta krijgen momenteel zo’n 12% van de Belgische bedienden een thuiswerkvergoeding, bijna een verdubbeling van het aantal in 2020.
“Veel medewerkers met een bediendecontract kunnen dezer dagen een deel van hun werk thuis uitvoeren, wat bewijst dat hybride werken ingeburgerd is”, aldus Ellen Van Grunderbeek, experte hybride werken Acerta Consult. “Dat op dit moment nog maar 12% van de bedienden een specifieke thuiswerkvergoeding krijgt, is dus aan de lage kant, ook al gaat het om een verdubbeling ten opzichte van eind 2020. Er is nog heel wat groeipotentieel voor de thuiswerkvergoeding.”
“Gezien de arbeidskrapte merken we wel dat steeds meer bedrijven in tijden van hoge loonkosten toch naar andere manieren zoeken om hun werknemers een correcte vergoeding te kunnen geven”, voegt Van Grunderbeek nog toe. “Een thuiswerkvergoeding kan daarbij een goed middel zijn: ze is namelijk vrijgesteld van RSZ-bijdragen en belastingen en betekent dus geen extra dure kostenpost voor werkgevers.”
CHECK: De voor- en nadelen van hybride werken
Uit datzelfde onderzoek blijkt dat de gemiddelde thuiswerkvergoeding zo’n 442 euro per jaar bedraagt, goed voor 37 euro per maand. Toch is dat maar een kwart van het maximumbedrag dat je voor je thuiswerk zou kunnen ontvangen.
Dit zijn de mogelijke vergoedingen:
“Tot de bovengrens van 148,73 euro is de thuiswerkvergoeding vrijgesteld van RSZ en belastingen. Het gemiddelde van de effectief toegekende thuiswerkvergoedingen blijft ver onder dat maximum”, weet Van Grunderbeek. “Dat kan betekenen dat werkgevers eerder kiezen voor een dagforfait per effectief van thuis uit gewerkte dag. Worden er minder dagen van thuis gewerkt, dan is de vergoeding ook lager.”
“Voor bedrijven die hun werknemers toch een hogere thuiswerkvergoeding willen toekennen, zou een maandforfait ook een optie kunnen zijn. De keuze moet in elk geval vastgelegd worden in een bijlage over het thuiswerkbeleid bij de arbeidsovereenkomst”, besluit ze.
Nog een positieve noot om mee te eindigen: de thuiswerkvergoeding is vrij van belasting en RSZ-bijdragen, m.a.w. je hoeft hierop als telewerker dus geen belastingen te betalen.
Lees ook: Thuiswerken op een productieve én gezonde manier (e-gids)
(fd)
12 mei 2023In vergelijking met 3 jaar geleden staan we vandaag een stuk verder qua technologie en aanpak in het hybride werken. Deze trends en onderdelen zijn cruciaal.
De coronacrisis heeft het thuiswerken een stevige boost gegeven. Ruim één op drie van de werknemers werkte in 2022 regelmatig of soms thuis.
Voor heel wat werknemers is hybride werken het beste wat hen ooit kon overkomen... Wat zeggen de cijfers precies?
We werken steeds flexibeler. Nog maar de helft van de kantoorwerkers werkt strak van 9u tot 17u...
Kantoren sluiten, kantoorruimte verkleinen en thuiswerk omarmen. Dat is het plan bij technologiebedrijf Twitter. Al hanteert lang niet elk techbedrijf deze aanpak...
Wie meer tijd op kantoor besteedt, wordt sneller bij zaken betrokken. Dat schept meer kansen om te stijgen op de carrièreladder...
Door de stijgende energieprijzen lijkt van thuis uit werken opeens minder interessant. Kun je als telewerker zomaar beslissen om te overwinteren op kantoor?
Meer dan 3 jaar na het uitbreken van de pandemie willen we niet meer terug naar het 100% kantoorregime van toen. En toch zien we een kleine kentering...
Hybride werken mag in heel wat gevallen dan wel the best of both worlds combineren, ook voltijds telewerken kan de perfecte match zijn...