Selectiegesprek: van kruisverhoor naar dialoog
Loop je op een wolk omdat je de job van je leven hebt bemachtigd? Of ben je gefrustreerd door die afgesprongen sollicitatie? Veel hangt af van de recruiter ...
“Twee tot zes weken is een mooie periode”, antwoordt recruitmentexpert Wim Thielemans op onze vraag. Dat is de periode van je eerste uitnodiging als kandidaat tot de finale beslissing. “Maar die twee tot zes weken is gemiddeld”, voegt Thielemans er snel aan toe. “Ooit solliciteerde mijn dochter voor een tijdelijk contract bij een supermarkt en zij kon de dag nadien al starten.”
Online solliciteren: tips & tricks
Een aantal elementen, stelt Caroline Vleugels, people development manager bij selectie- en rekruteringsbureau Bright Plus. “Denk aan het type functie of de werkervaring en competenties van de kandidaat”, oppert ze. “Daarnaast speelt de selectieprocedure bij het betreffende bedrijf een grote rol, zoals het aantal te doorlopen stappen en testen binnen hun sollicitatieproces. Ook het aantal kandidaten voor een bepaalde vacature kan de doorlooptijd beïnvloeden”, weet Vleugels.
Je inschrijven bij een selectiekantoor kan dit wel versnellen, geeft Vleugels aan. “Vaak merken we dat kandidaten de procedure binnen twee à drie weken kunnen afronden eens er een passende vacature gevonden is. We bundelen heel wat stappen en nemen de cv-screening, kennismakingsgesprekken en testen voor onze rekening. Zo maken we snel de juiste match met de openstaande vacatures bij onze klanten.”
Om de duurtijd in te schatten, is het ook cruciaal voor welke sector je solliciteert, vult Thielemans aan. “Duurt het bij een start-up bijvoorbeeld eerder twee weken, dan is het bij een overheidsinstelling doorgaans langer. Dat komt omdat overheidsbedrijven vaak een vastgelegde procedure moeten volgen.”
Lees ook: Welke selectietesten zijn er en hoe je voorbereiden?
Dat is zeker het geval. “Er is felle concurrentie op de arbeidsmarkt. Kandidaten hebben andere verwachtingen in het smartphone-tijdperk. En werkgevers automatiseren hun procedures alsmaar meer”, somt Thielemans enkele redenen op.
Ook Caroline Vleugels van Bright Plus merkt dat solliciteren alsmaar korter en efficiënter verloopt. “Kandidaten hebben vaak verschillende sollicitaties lopen waardoor bedrijven snel moeten schakelen als ze de juiste match hebben gevonden. Zo is bij de meeste vacatures de procedure teruggebracht tot twee gesprekken, die meestal vrij vlot op elkaar volgen”, stelt ze. “We merken dat organisaties die minder kort op de bal spelen, en een langere procedure hanteren, regelmatig kandidaten verliezen doorheen het proces.”
Ook Vleugels haalt de digitalisering aan. “Denk hierbij aan agendatools om selectiegesprekken optimaal in te plannen, automatisering van de cv-screening of natuurlijk online sollicitatiegesprekken waardoor verplaatsingen niet altijd nodig zijn en gesprekken sneller kunnen worden ingepland.”
E-GIDS: Bereid je voor op het sollicitatiegesprek
Vaak kun je wel mailen of bellen. “Heb je net jouw cv verstuurd? Wacht dan ongeveer drie tot vijf werkdagen”, raadt Vleugels aan. Zit je echter al verder in de procedure en is het sollicitatiegesprek al achter de rug? “Wellicht heb je nog geen nieuws ontvangen omdat er nog interne besprekingen aan de gang zijn”, merkt ze op.
“Sommige kandidaten zullen uit angst om onbeleefd over te komen misschien niet durven te informeren naar een stand van zaken”, stelt ze. “Toch raden we aan zelf te polsen naar feedback. Zo toon je namelijk ook je inzet en motivatie om bij dat bedrijf aan de slag te gaan. Let wel: wees altijd beleefd en professioneel. En ook niet te ongeduldig.”
Doorgaans is het handig, zo besluit Wim Thielemans, om – bijvoorbeeld aan het eind van je eerste sollicitatiegesprek – te vragen tegen wanneer je feedback mag verwachten. “Dan vraag je het best ook wat je mag doen als die vervaldag overschreden is. Pols dan of je ze mag bellen of mailen. Veel recruiters beloven misschien wel dat ze je binnen twee weken een antwoord sturen, maar geregeld duurt het wat langer dan dat. En zo weet jij ook wanneer en hoe jij hen mag reminden.”
Wat als... je niets meer hoort na je jobinterview?
(William Visterin) - Bron: Go for happy Magazine
6 november 2023Loop je op een wolk omdat je de job van je leven hebt bemachtigd? Of ben je gefrustreerd door die afgesprongen sollicitatie? Veel hangt af van de recruiter ...
Aanvaardde je ooit al eens een jobvoorstel terwijl je daar eigenlijk een slecht gevoel bij had? Meestal blijkt dat buikgevoel juist te zijn.
Stel: er ligt een nieuwe uitdaging op je te wachten. Je dient je ontslag in, maar dan opeens krijg je van je werkgever een tegenbod. Wat doe je in dat geval?
"Wat zijn je zwakke punten" is een standaardvraag die je op elk sollicitatiegesprek mag verwachten. Maar hoe beantwoord je die vraag het best?
Verpleegkundige Rosalie solliciteerde bij UZ Leuven en twee dagen later al kreeg ze te horen dat ze er aan de slag kon.
Je sollicitatiebrief schrijven kan een zware klus zijn. De verleiding om de hulp in te roepen van ChatGPT is groot. Maar maakt het je brief ook beter?
Je hebt vast al nagedacht over welke vragen ze je gaan stellen tijdens je sollicitatiegesprek. Maar weet je ook wat je moet meenemen?
Je hebt gesolliciteerd, bent uitgenodigd, maar na je interview hoor je niks meer. Geen paniek: radiostilte betekent dan niet altijd een afwijzing.
Het loopt op je job niet altijd zoals jij dat wil. Maar heb jij al eens uit wraak ergens anders gesolliciteerd? Dan ben jij misschien een 'rage-applicant'.