Opgelet! Deze sollicitatievragen zijn een valstrik
HR-managers leggen soms het vuur aan je schenen tijdens een sollicitatiegesprek. Laat je zeker niet vangen door deze strikvragen!
De meest simpele vragen doen veel mensen struikelen, zeker tijdens een sollicitatiegesprek. De vraag bij uitstek die je mag verwachten, is: ‘vertel eens iets over jezelf’. Het is niet de bedoeling om je hele leven uit de doeken te doen. Het interesseert niemand waar je al overal op vakantie ging, en welke huisdieren je allemaal hebt gehad.
Het is dé vraag waardoor de persoon die tegenover je zit te weten kan komen of je wel geschikt bent voor de job, en past binnen het bedrijf. Goed nadenken over je antwoord is dus de boodschap.
Lees ook: Hoe antwoorden op deze 5 sollicitatievragen?
Eigenlijk is het antwoord simpel: begin met het heden, duik even in het verleden om dan vooruit te blikken naar de toekomst. Concreet vertel je dus eerst waar je nu werkt, en wat je precies doet. Daarna ga je terug in het verleden: welke ervaringen heb je allemaal opgedaan en wat heb je er allemaal geleerd? Eindig met de toekomst. Waarom wil je deze job zo graag, en wat hoop je te bereiken?
Makkelijk, toch? Let wel dat je in je antwoord vooral inspeelt op de kwaliteiten waar het bedrijf naar op zoek is. Willen ze een echte leider? Focus dan vooral op projecten die je tot een goed einde bracht. Zoeken ze een teamplayer, dan vertel je best over je goede relatie met je vroegere collega’s.
E-GIDS: Eerste hulp bij jouw sollicitatiegesprek
Als accountmanager Mark een nieuwe job zoekt, zou hij antwoorden: “Momenteel ben ik een de slag als accountmanager bij Smith, waar ik met een van de grootste klanten samenwerk. Voordien werkte ik bij een bureau waar ik drie grote nationale merken vertegenwoordigde in de gezondheidszorg. Dat was een heel fijne job, waar ik veel heb geleerd, maar nu zou ik graag de kans grijpen om me te verdiepen in één bedrijf binnen de gezondheidszorg. Dat is waarom deze job me zo aanspreekt.”
Nog een tip: wees niet bang om ook leuke verhalen en anekdotes te vertellen. Je CV hebben ze ongetwijfeld al meerdere keren bekeken. Maak dus van het moment gebruik om nog wat meer van jezelf prijs te geven.
Online solliciteren: tips & tricks
(dt/em) - Bron: The Muse
18 juli 2023HR-managers leggen soms het vuur aan je schenen tijdens een sollicitatiegesprek. Laat je zeker niet vangen door deze strikvragen!
"Waar zie jij jezelf over vijf jaar?" Het is een vraag die je met zekerheid mag verwachten op je sollicitatiegesprek. Maar wat is je antwoord? Wij geven enkele handige tips mee.
De meest gestelde vraag op een sollicitatiegesprek? 'Stel jezelf eens voor'. Maar hoe antwoord je daar nu correct op? Wij pluisden het voor je uit.
Een eerste indruk kun je maar één keer maken, daarom zorg je er best voor dat jouw eerste indruk meteen een positief gevoel nalaat. Deze 10 tips helpen je hierbij.
"Wat zijn je zwakke punten" is een standaardvraag die je op elk sollicitatiegesprek mag verwachten. Maar hoe beantwoord je die vraag het best?
Uitgenodigd voor een tweede sollicitatiegesprek? Dat is een goed teken. Lees verder voor enkele handige tips om zo goed mogelijk voor de dag te komen.
Wat de Rode Duivels niet lukte op het WK 2022, lukt jou wel: de tweede ronde halen voor die droomjob...
Stel, je solliciteert voor een job. Hoelang moet je dan wachten voor de betreffende werkgever een beslissing neemt?
Wat is de grootste strikvraag die je kan krijgen bij het solliciteren? Een flinke strikvraag lijkt ons deze klassieker: waarom wil je bij ons komen werken?