Het gras was niet groener ... 55% wil terug naar oude werkgever
Meer dan de helft van de professionals, die in de laatste jaren van job veranderden, staan open voor een terugkeer naar hun werkgever van voor de coronatijd...
Jobhoppen zit in de lift. Vooral jongeren zien mogelijkheden in het opbouwen van een interessant cv of een hogere verloning door ervaring op te doen bij verschillende werkgevers. Ook de huidige arbeidskrapte kan voor heel wat werknemers hét moment zijn om eens van werk of sector te veranderen.
Een hoger loon, mooie doorgroeimogelijkheden, betere arbeidsvoorwaarden of een meer evenwichtige werk-privébalans zijn dan ook doorslaggevende factoren om de huidige job vaarwel te zeggen en de arbeidsvreugde ergens anders te zoeken.
Lees ook: Waarom jobhoppen voor jongeren een goede strategie kan zijn
Ondanks het jobhoppen is de Belg gemiddeld relatief loyaal aan zijn of haar baas. Uit de resultaten van een onderzoek van hr-expert Acerta Consult blijkt namelijk dat we gemiddeld 11 jaar en 4 maanden bij dezelfde werkgever blijven, m.a.w. we werken tijdens onze carrière gemiddeld voor 4 verschillende bedrijven of organisaties.
Opvallende vaststelling: de gemiddelde anciënniteit (= het aantal opeenvolgende jaren dat je in dienst bent van een werkgever) ligt nu bijna 4% hoger dan 5 of 10 jaar geleden.
CHECK: Hoe snel verander jij van job?
(Bron: Acerta Consult - gemiddelde anciënniteit Belgische werknemers gedurende de periode 2014-2024 en de evolutie per sector.)
Miet Vanhegen, manager loopbaantransitie bij Acerta Consult: “Een gemiddelde anciënniteit van ongeveer 11 jaar impliceert dat een werknemer over de volledige loopbaan voor 4 verschillende werkgevers werkt. Ook al hebben de coronajaren mensen laten nadenken over het werk dat ze doen of willen doen, de gemiddelde loyauteit tegenover de werkgever heeft daar blijkbaar niet onder geleden.”
“Ook de jongeren, die toch sneller van job veranderen, hebben geen impact op het globale cijfer. Dat komt omdat er aan de andere kant ook meer oudere werknemers zijn, omdat we met z’n allen langer moeten werken, en die wisselen minder snel van job. Dat betekent niet dat mensen in de 11 jaar dat ze loyaal blijven aan dezelfde werkgever, een status quo doormaken. Door de vele opleidingsmogelijkheden en de inspanningen voor ‘werkbaar werk’, kunnen werknemers door de band genomen langer in hun functie actief blijven, terwijl hun jobinhoud wel verandert.”
Ontdek: Waarom je best niet té lang in je huidige job blijft
De grootte van loyaliteit tegenover een werkgever hangt ook voor een stuk af van de grootte van het bedrijf. Zo blijkt dat de anciënniteit van werknemers in grote bedrijven (met meer dan 500 werknemers) met 15,5 jaar een pak hoger ligt dan dat van werknemers in kleine bedrijven of kmo’s die gemiddeld tussen de 6,5 en 8 jaar in dienst blijven. De reden hiervoor zou kunnen liggen in het feit dat kleine(re) bedrijven en kmo’s door hun grootte niet altijd dezelfde middelen en mogelijkheden bieden om jezelf als werknemer optimaal te kunnen ontwikkelen.
De anciënniteitspremie: wat, hoeveel en voor wie?
(fd) - Bron: Acerta Consult - gemiddelde anciënniteit Belgische werknemers gedurende de periode 2014-2024 en de evolutie per grootte.)
22 juli 2024Meer dan de helft van de professionals, die in de laatste jaren van job veranderden, staan open voor een terugkeer naar hun werkgever van voor de coronatijd...
Af en toe van job veranderen kan je leven beter maken. Maar loont het wel de moeite om voortdurend te jobhoppen voor een hoger loon?
Een deel van de samenleving moet meer en meer op hun inkomsten en uitgaven letten. De angst om van job te veranderen voor een hoger loon, ebt weg...
Werknemers die er voor kiezen om langere tijd bij hun werkgever te blijven, worden vaak beloond met een anciënniteitspremie. Dit zijn de voorwaarden.
To jobhop or not to jobhop? We lijsten de pro’s en cons voor je op!
Je hele leven bij hetzelfde bedrijf werken is niet meer van deze tijd. Hierbij vijf goede redenen om de sprong te wagen!
Jobhoppen kan een professionele levenswijze zijn, al hou je best wel rekening met de voor- en nadelen...
Ze zeggen weleens dat jobhoppen de doodsteek voor je carrière kan betekenen, maar wat als je té lang in één job blijft? Is dat beter?
Het is de vraag voor elke starter na enkele jaren dienst: should I stay or should I go?