Heb jij ook flexibele uren?
Bepaal jij zelf wanneer je werkdag begint en eindigt? Dan heb je glijdende werkuren, net zoals 52% van de Belgische bedienden. Een luxe, zo blijkt...
Volgens een onderzoek van hr-rekruteringsbedrijf Robert Half overweegt bijna 1 op 2 bedienden (48%) om binnen het half jaar over te stappen naar een andere werkgever. 17% van hen geeft zelfs aan nu al actief op zoek te zijn naar die nieuwe professionele uitdaging.
CHECK: Verander jij in 2023 van job?
De hoofdreden blijft – ook in dit post corona tijdperk – nog steeds het loon (38%). Toch zijn er een aantal opvallende factoren die de uiteindelijke eindkeuze van de nieuwe werkgever bepalen.
Zo speelt de locatie van het bedrijf steeds vaker een belangrijke rol (20%). Ook de mogelijkheid om flexibel te kunnen werken (bv. telewerken of glijdende werkuren) staat bij veel sollicitanten bovenaan op de checklist (12%). Niet onlogisch natuurlijk wanneer je als werknemer een gezonde werk-privébalans probeert na te streven.
Extralegale voordelen (6%) of de beloofde, uitdagende werkinhoud (5%) ten slotte zijn in dit opzicht iets minder bepalend.
Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test!
“Gezien de huidige situatie is het niet verwonderlijk dat het loon een doorslaggevende factor is”, verklaart Jeroen Diels, senior regional director bij Robert Half. “Al is het ook van belang dat kandidaten zich hier niet op blindstaren. Loon is vaak maar een korte termijn motivator, op langere termijn zal een kandidaat meer nood hebben aan bijvoorbeeld flexibiliteit, extra verzekeringen of een mobiliteitsbudget.”
Wanneer van job veranderen? Deze 4 factoren zijn cruciaal
Uit het onderzoek blijkt ook dat het sollicitatieproces iets anders verloopt dan vroeger.
Het rechtstreeks solliciteren volgens de klassieke methode met cv en bijbehorende motivatiebrief blijft nog wel overeind (62%) maar het solliciteren via een tussenorganisatie (selectiekantoren) of online via een sociaal netwerk is duidelijk aan een opmars bezig. Vooral LinkedIn (7%) maakt het heel wat makkelijker om op een eenvoudige manier contact te leggen met hr-verantwoordelijken.
Maar first things first: voor er effectief gesolliciteerd wordt, wordt het bedrijf eerst grondig onder de loep genomen. Wat is de bedrijfscultuur en hoe zit het met de diversiteit en flexibiliteit op de werkvloer? Hoe beoordelen werknemers het bedrijf? Wat vertellen de reviews ons op Google?
Pas wanneer het plaatje volledig klopt, zal het sollicitatieproces effectief in gang gezet worden en wordt de checklist tijdens het sollicitatiegesprek (hopelijk) vlotjes afgevinkt.
Online solliciteren: tips & tricks
(fd)
23 januari 2023Bepaal jij zelf wanneer je werkdag begint en eindigt? Dan heb je glijdende werkuren, net zoals 52% van de Belgische bedienden. Een luxe, zo blijkt...
Eerlijk duurt het langst, zeker tijdens een sollicitatiegesprek. Toch kan de vraag waarom je wil weggaan op je huidige job jou voor een dilemma plaatsen...
Solliciteren = stress. Je wil dé perfecte sollicitatiebrief schrijven en alles wat jij belangrijk vindt vertellen. Hoe lang is de ideale sollicitatiebrief?
Wanneer je een aantal keer afgewezen wordt voor de job waarvoor je solliciteerde, kan je de moed verliezen. Sollicitatiemoeheid is een menselijke reactie, maar hoe ga je hiermee om?
Voor werkgevers kondigt 2023 zich uitdagend aan. Salaris blijkt voor kandidaten dé reden om de stap naar een nieuwe werkgever te wagen. Al is loon niet alles.
Het is vaak een hele uitdaging om een nieuwe job te zoeken én … te vinden. Houd deze 8 must-do’s in je achterhoofd en vind in no time de job van je dromen!
Geen sollicitatie met cv. Geen motivatiebrief, maar wel motivatie. Dat is open hiring, en met de huidige war for talent is het een opkomende trend.
Stel: je wilt heel graag die ene job, maar je beschikt niet over de ervaring die wordt gevraagd in de jobadvertentie. Er zijn goede redenen om er toch voor te gaan.
Deze vier factoren bepalen de jobtevredenheid van mensen. “Als het op één daarvan niet goed zit, kun je maar beter eens goed nadenken.”