Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 931

Volgende
Volgend artikel:

Slecht nieuws breng je in 4 stappen

Hoe snel verander jij van job?

jobhopping
Ondanks de arbeidskrapte en de vele mogelijkheden op de arbeidsmarkt, zijn er steeds minder werknemers die effectief een carrièreswitch overwegen. Zij die dan toch de overstap wagen, doen dat in de meeste gevallen bewust en met één welbepaalde reden… Dat blijkt alvast uit een onderzoek van hr-dienstenbedrijf Acerta Consult.

Perfecte timing

De huidige situatie op de arbeidsmarkt lijkt ideaal voor zij die een nieuwe wending willen geven aan hun carrière. Heel wat bedrijven zijn namelijk hard op zoek naar nieuw personeel en voor werknemers die zich willen omscholen of in een andere sector terecht willen, liggen er heel wat kansen in het verschiet.

Toch blijkt uit recente cijfers van Acerta Consult dat steeds minder mensen die stap (durven) zetten. Zo overweegt momenteel zo’n 26% van de Belgische werknemers een carrièreswitch, een pak minder dan de voorbije jaren. Ter vergelijking: in 2023 ging het over 40% en in 2021 37%.

Lees ook: Continu op zoek naar een betere job: een must?

Opvallende resultaten

Uit diezelfde cijfers blijkt opvallend genoeg dat vooral kaderleden en profielen uit het hoger management (46%) wel openstaan voor een nieuwe uitdaging. Wat leeftijd betreft, spannen de min-45-jarigen (het prille begin van de midlifecrisis?) met 32% dan weer overduidelijk de kroon. Een eigen zaak opstarten en zelfstandige/freelancer worden is een vaak voorkomende doelstelling (24%), net als een job in een andere sector (24%) of een nieuwe toekomst in het onderwijs (9%).

Er zijn heel wat redenen om voor een compleet nieuwe loopbaan te kiezen, al komt “een betere werk-privébalans” verrassend vaak voor (73%) - net als een hoger loon (64%) en meer maatschappelijke impact (57%).

CHECK: Welke sector past het best bij jou als werknemer?

“Dat iets meer dan een kwart van de werknemers een carrièreswitch overweegt, blijft best veel. We hebben het hier namelijk over een volledige ommezwaai in iemands loopbaan en dus niet over dat je dezelfde job bij een andere werkgever zou gaan doen”, verduidelijkt Jochen Bessemans, hr-expert van Acerta Consult. “Toch is het aantal mensen dat zo’n radicale verandering in de loopbaan ziet zitten de voorbije jaren opmerkelijk gedaald. Dat toont aan dat de jobmobiliteit – waarbij mensen hun job opzeggen en aan een nieuwe baan beginnen – is afgenomen.”

Ontdek: Wanneer van job veranderen? Deze 4 factoren zijn cruciaal

Verklaringen

“Recente cijfers van Statbel wezen ook al op die tendens”, gaat Bessemans verder. “Er zijn verschillende verklaringen voor de evolutie. Enerzijds hebben bedrijven de voorbije jaren fors meer ingezet op mentaal en fysiek welzijn op de werkvloer, waardoor werknemers meer tevreden zijn van hun huidige werkgever. Er is ook het recht op deconnectie, dat ervoor zorgt dat werknemers meer rust kunnen inbouwen na de uren.”

“Daarnaast speelt het corona-effect steeds minder. Tijdens de coronacrisis hebben veel mensen nagedacht of ze hun huidige job nog wilden blijven doen. Een groot deel van wie toen twijfelde, heeft de voorbije jaren die stap al gezet.”

“Toch zal jobmobiliteit belangrijk blijven in de hedendaagse context, want veel jobs zullen wijzigen”, besluit Bessemans. “Door in te zetten op de ontwikkeling van loopbaanvaardigheden binnen een duurzaam loopbaanbeleid, kunnen bedrijven de retentie bevorderen.”

Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test!
 Je vind elke dag duizenden jobs op Jobat.be

(fd)

27 mei 2024
Anderen bekeken ook