Bazen
Vorige

1 van 498

Volgende
Volgend artikel:

Slecht nieuws breng je in 4 stappen

Hoe omgaan met een onbekwame baas? 11 tips

Leuke bazen, slechte bazen, grappige bazen, oneerlijke bazen. Ze bestaan allemaal! In een ideale wereld heb je een werkgever die jou een niveau hoger tilt, en je het gevoel geeft dat je de wereld aankunt. Maar wat als je leidinggevende net het tegenovergestelde doet?

1. Slecht? Of slecht slecht?

Eerlijk is eerlijk: het is niet omdat je zelf vindt dat je baas slecht is, dat hij dat ook écht is. Misschien mag je hem gewoon niet, of ben je net iets te streng. Om daar achter te komen, kun je je baas best een paar dagen observeren. Wat doet hij goed, en wat kan stukken beter? Probeer te achterhalen waarom je leidinggevende deze dingen doet. Daarna kun je een eerlijk oordeel vellen.

2. Motivatie zegt alles

Heeft je baas een opmerking gemaakt omdat je niet meteen reageerde op een e-mail? Misschien zit er wel meer achter. Bijvoorbeeld dat je net iets te lang luncht, en dat dat misschien niet in goede aarde valt bij je collega’s. Kleine dingen kunnen leiden tot grote frustraties, dus praat ze zo snel mogelijk uit.

3. Uitlokking is een absolute no go

Het is menselijk: als je wordt uitgekafferd, vermindert je motivatie. Je gaat trager werken of langere pauzes nemen. Dat is echter geen goed idee. Je werk lijdt eronder én je maakt het probleem alleen maar groter.

4. Zoek de triggers

Gaat je werkgever door het lint als hij de ene na de andere spellingsfout vindt? Kijk je teksten dan een keer extra na. Is hij niet gelukkig als je na acht uur komt binnengewandeld? Probeer dan iets vroeger naar je werk te gaan. Let wel: het betekent niet dat je baas om het kleinste ding mag uitvliegen. Is een reactie helemaal onterecht? Praat dan met een verantwoordelijke binnen het bedrijf.

5. Een stapje voor

Is je baas een controlefreak? Vervelend, maar daar valt zeker iets aan te doen. Wees hem simpelweg altijd een stapje voor. Bijvoorbeeld door te zeggen dat je je taken al hebt afgerond, of dat je al lang klaar bent met die presentatie. Dat geeft hem of haar de indruk dat je alles onder controle hebt, waardoor je baas minder de behoefte heeft om alles en iedereen in het oog te houden.

6. Goede grenzen maken goede vrienden

Een beetje zoals afspraken, eigenlijk. Als iemand je niet erg ligt, dan is het belangrijk om duidelijk aan te geven wat kan, en wat niet. Werk je met iemand samen die helemaal géén grenzen heeft? Dan moet je die simpelweg zelf bepalen.

7. Niemand is perfect

Dus ga er zeker niet van uit dat je baas het antwoord kent op élke vraag.

8. Een frisse kijk

Een akkefietje met je werkgever gehad? Durf advies vragen aan iemand die je leidinggevende niet kent. Dus niet aan collega’s, maar bijvoorbeeld wel aan je ouders, vrienden of sportmaatjes. Wie niet ín de situatie zit, kijkt vaak met een heel andere blik op problemen, en dat kan bijzonder leerrijk zijn.

9. Leiding geven, leiding nemen

Kan je baas maar moeilijk knopen doorhakken? Vertrouw dan op je eigen intuïtie én kennis, en neem eens zelf een beslissing. Let wel: vergeet je baas niet op de hoogte te brengen. Het laatste wat je wil is hem het gevoel geven dat je zijn gezag ondermijnt.

10. Huwelijkstherapie = collegatherapie

Of toch ongeveer. Ben je het oneens met je baas? Herhaal dan precies wat hij zei om te checken of je het wel goed hebt begrepen. Later kun je dan om meer input vragen. Niet alleen weet je zelf wat je te doen te staat, maar je baas voelt zich meteen ook begrepen en gehoord. Punten scoren!

11. Allergisch voor slechte bazen

Niemand wil een onaangename baas in de buurt hebben. Ben je op zoek naar een nieuwe job? Ga dan op onderzoek. Leer de bedrijfscultuur kennen, praat met medewerkers en je weet meteen of het je ligt.

(dt/em) - Bron: Bloovi Careers & School voor Leiderschap

4 juli 2019
Anderen bekeken ook