Hoe herken je een burn-out? 10 signalen en 4 remedies!
Een burn-out wordt vaak gezien als een mythe of een gemakkelijke diagnose voor iemand die de werkdruk niet meer aankan. Niets is minder waar.
De Nederlander Frank van Marwijk weet als geen ander dat relativeren iets is dat je perfect kunt aanleren. Zijn zus stierf op tweeënveertigjarige leeftijd, en dat heeft heel wat losgemaakt in hem. Als sociotherapeut op een geriatrische afdeling kon hij plots het geklaag van de oudere mensen niet meer aanhoren. Hij had het gevoel dat hij de wereld moest veranderen.
Maar toen hij zélf tweeënveertig jaar was, ouder dan zijn zus ooit zou worden, zag hij plots alles meer in verhouding. Relativeren leer je dus met het ouder worden, of als je iets heftigs meemaakt.
Maar kinderen kunnen toch ook relativeren? Dat klopt. Ze kunnen zich helemaal verliezen in het bouwen van een kamp in het bos. En als een sterke wind alles omverblaast, gaan ze gewoon verder met iets anders. De reden? Kinderen vinden altijd wel iets nieuws, en zijn daardoor ook veel sneller afgeleid. Daar kunnen volwassenen zeker iets van leren. Als iets stopt, dan kun je niet meer doen dan ervan leren. Je wonden likken en doorgaan.
Waar volwassenen wakker van liggen, dat is het werk. En toch is het nodig om ook dat te relativeren, want dat bevordert alleen maar de communicatie. Een simpel voorbeeld: als op de grond een zes getekend is, dan gaat de ene daadwerkelijk een zes zien, maar iemand anders, die aan de andere kant staat, ziet een negen. Als je naast je collega gaat staan, zie je zelf ook een negen.
Conclusie? Relativeren heeft te maken met je te kunnen verplaatsen in iemand anders. Ieder heeft zijn eigen standpunt (de één ziet een zes, de ander een negen) maar het helpt niet om vast te houden aan je eigen idee. Want als je je verplaatst in een ander, kan het er allemaal plots heel anders uitzien.
(dt/em) - Bron: Algemeen Dagblad
19 juli 2019Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Een burn-out wordt vaak gezien als een mythe of een gemakkelijke diagnose voor iemand die de werkdruk niet meer aankan. Niets is minder waar.
Stress? Dan kan je yoga of mindfulness proberen... Mag het iets intensiever? Boek dan eens een half uurtje in een rage room of agressiekamer.
Je lekker voelen in je job, heeft niet enkel te maken met de tijd die je doorbrengt op de werkvloer. Wat ook telt, is hoe je in het leven staat.
We zijn vandaag zo overprikkeld dat ons brein niet anders kan dan afhaken. Het antwoord hierop? Mindfulness! Enkele praktische tips ...
Nood aan ontspanning? Daar is helaas niet altijd tijd voor. Toch zijn deze relaxmomenten cruciaal, tijd of niet. Rek er minstens 5 minuten voor uit...
Een lijst met 99 kleine gewoontes die je jezelf beetje bij beetje kan aanleren of waar je gewoon eventjes stil bij kan staan.
Hoe je je ochtend begint, zet vaak de toon voor de rest van je werkdag. Het is daarom geen wonder dat succesvolle mensen unieke ochtendrituelen hebben.
Enkele dingen die je stiekem doet die je goede gewoontes ondermijnen, waar je helemaal niet bij stilstaat.
Ben je op zoek naar werk? Dan raak je gemakkelijk gestresseerd. Maar om goede resultaten te halen, is het net van belang om zen te blijven.