Diploma's
Vorige

1 van 91

Volgende
Volgend artikel:

Hoe jouw loon ook van het diploma van je ouders afhangt…

Hoe jouw loon ook van het diploma van je ouders afhangt…

Diploma ouders invloed
De eerste generatie die wél ging studeren: herken jij jezelf daarin? En heb je je weleens afgevraagd of het niet-studeren van je ouders een impact heeft op jou? Rabobank deed er onderzoek naar. Wat blijkt? Ook al heb je zelf een universitaire studie afgerond, de carrièrekeuzes die je ouders vroeger maakten kunnen wel degelijk een effect hebben op de kansen die jij in je leven krijgt.

Het is ietwat verbazingwekkend dat je opleiding op zichzelf ‘niet genoeg is’ om maximale kansen te grijpen. In een andere studie, uitgevoerd door twee Deense universiteiten, kwam jaren geleden al naar voren dat jongeren uit de werkende klasse gemiddeld genomen voor andere jobs kiezen dan jongeren uit hoogopgeleide kringen.

Kinderen waarvan de ouders een diploma hoger onderwijs hadden, kozen gemakkelijker voor een studie geneeskunde, economie, sociologie of architectuur. Waarom? Voor een deel vanwege het prestige, maar ook vanwege het netwerk dat hun ouders al in die wereld hadden opgebouwd. Ze gaan voor een sterke professionele identiteit én zijn gedurende hun schooljaren gestimuleerd om ambitieus te zijn en het altijd hogerop te zoeken.

Ontdek: Word jij gedreven door gezonde ambitie of bewijsdrang?

Veilige keuzes

Kinderen die uit een arbeidersomgeving komen, kiezen eerder voor een duidelijk functieprofiel en een opleiding die tot werkzekerheid leidt. Hun ouders willen ook het beste voor hen, maar de drijfveren zijn anders. Deze jongeren zien zichzelf niet meteen in een bestuursfunctie of hoog op de ladder van een bedrijf, maar kiezen eerder een 9-to-5-job. Een professionele en waardige functie, maar liefst wel met zoveel mogelijk kans van slagen. Als je nodig bent en gewaardeerd wordt, heb je ook een belangrijke rol en loop je minder risico.

Lees ook: Hoeveel levert een extra diploma op?

Minder ondersteuning

Het onderzoek van Rabobank onder 15.000 hogeschool- en universiteitsalumni bevestigt het Deense onderzoek en geeft te kennen dat de toegang tot het netwerk en het kapitaal van welvarende ouders kinderen inderdaad op een voorsprong zet.

Zo zou de eerste generatie van theoretisch opgeleide familieleden meer risico lopen op gezondheidsproblemen en minder snel bovengemiddeld goed verdienen. Ook hebben zij minder waardevolle sociale contacten en minder invloed op hun omgeving. Iemand uit een hoogopgeleid gezin leert hoogstwaarschijnlijk over salarisstandaarden, krijgt hulp bij het regelen van inschrijvingen en kan van zijn of haar ouders financiële steun verwachten tijdens de studiejaren.

CHECK: Is een diploma nog relevant op de arbeidsmarkt?

Sterk in je schoenen

Meer nog dan studiekeuze zijn het dus je kindertijd, familieleden, financiële steun en bijgebrachte waardes die mee kunnen bepalen hoe jij de rest van je leven invult. Maar elk nadeel heeft ook een voordeel. Want mensen die van thuis uit niet gemotiveerd werden en weinig zelfvertrouwen opbouwden, leren wel om voor zichzelf op te komen en vanuit hun eigen motivatie te streven naar het beste. Al maak je aanvankelijk keuzes die voor jou veilig lijken, uiteindelijk ontdek je wie je bent en wat je allemaal kunt. Je wordt er sterk van. En dankzij de wereld aan informatie die tegenwoordig aan onze voeten ligt, heb je de optie om je leven lang te blijven leren.

Extra: Laat je kind spelen voor een betere job later
Gelukkig met wat je verdient?

(ZINNIG) - Bron: Intermediair

9 juli 2024
Anderen bekeken ook