Wat maakt mensen écht gelukkig op het werk?
Om mensen gelukkiger te maken, vraag je wat ze willen en geef je ze dat ook. Toch? Fout!
Deze twee vragen komen aan bod in de recente editie van het Salariskompas van Jobat. Daaruit blijkt dat 36 procent aangeeft om (erg) tevreden te zijn met zijn of haar loonpakket. Deze groep geeft zijn loonpakket een score van 8, 9 of 10. Ongeveer 9 procent ‘buist’ het loonpakket van de werkgever, met een score dus van 4 of minder.
De tevredenheid over het loon stijgt samen met het opleidingsniveau, het aantal werknemers in de organisatie en de anciënniteit. Mannen zijn over het algemeen positiever dan vrouwen, al verdienen ze gemiddeld ook meer. De sectoren met de hoogste tevredenheid zijn ook de sectoren die hoog scoren op het vlak van brutoloon en extralegale voordelen.
Lees ook: Welke factoren bepalen je loon? (e-gids)
Naast tevredenheid over het loon, is er ook de professionele tevredenheid in het algemeen. 41 procent (dus vier op tien) geeft een score van 8, 9 of 10 voor het geluksgevoel in hun professionele leven. Dezelfde drijfveren komen terug als bij de tevredenheid met het loonpakket, al zijn ze iets minder uitgesproken.
Een van de meest bepalende factoren van het geluksgevoel is evenwel het punt waarop mensen staan in hun carrière: bij mensen die een nieuwe uitdaging overwegen, ligt het geluksgevoel een stuk lager.
Bij die groep geeft 16 procent aan erg gelukkig te zijn, terwijl bij diegenen die zich willen ontwikkelen binnen hun huidige job dat 54 procent is.
Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test!
Ook binnen de verschillende functiegroepen zijn er grote verschillen inzake dat geluksgevoel. We stellen vast dat vooral management (53 procent) en onderwijsfuncties (52 procent) hoog scoren. Aan het andere uiterste zien we creatieve beroepen, design, journalistiek, marketing en communicatie. Rond de 33 procent is daar tevreden over zijn of haar professionele leven.
Check het Jobat Salariskompas en vergelijk je loon met dat van anderen!
(William Visterin)
10 mei 2021Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Om mensen gelukkiger te maken, vraag je wat ze willen en geef je ze dat ook. Toch? Fout!
Iedere werknemer heeft wel een beeld van wat zijn of haar droombaan inhoudt. Zou jij loon inleveren voor de ideale job?
De samenstelling van het loonpakket kent ontelbaar veel varianten. Krijg jij evenveel als jouw collega’s?
Een nieuwe job, met een hoger loon, maar met netto toch minder op je rekening. Is dat geen mythe? Kan zoiets eigenlijk wel?
Wat staat er op je loonfiche? Heb je recht op een eindejaarspremie of maaltijdcheques?
Zowel lonen, aangeboden extralegale voordelen als vakantiedagen zitten in de lift voor de werkende Belg. Alleen stijgt niet iedereen in gelijke mate...
Corona of niet, jonge ingenieurs liggen nog vrij goed in de (arbeids)markt. Maar hoeveel verdienen ze? En wat motiveert hen?
Iedereen heeft grote dromen! Het is pas als je je wildste fantasieën van je bucketlist hebt afgevinkt dat je succesvol en gelukkig bent, niet?
Anno 2023 zijn bij het solliciteren een cv, en eigenlijk ook een motivatiebrief, nog altijd aangewezen. En aan dat cv besteed je best de nodige aandacht.