Actualiteit
Vorige

1 van 8272

Volgende
Volgend artikel:

Deeltijdse collega's nog te vaak als minderwaardig gezien

Hoe herken je cybercriminaliteit op het werk?

cybercriminaliteit
Niet alleen de gewone mens wordt steeds vaker slachtoffer van cybercrime. Ook bedrijven moeten meer en meer opboksen tegen computercriminelen. Dat blijkt uit een onderzoek. Maar liefst 43 procent van de ondervraagde werknemers had al eens te maken met phishing, hacking en cyberafpersing. Geen wonder dat er een dag in het leven werd geroepen om het fenomeen onder de aandacht te brengen.

Het Vias Institute, een kenniscentrum dat de verkeersveiligheid, de mobiliteit én de maatschappelijke veiligheid wil verbeteren, klopte aan bij 273 kleine en grote bedrijven om na te gaan met welke vormen van criminaliteit zij te maken krijgen. En nog belangrijker: wat ze ertegen doen.

Wat blijkt? Bedrijven krijgen de laatste jaren vooral af te rekenen met cybercriminaliteit, en dus minder met agressie en vernielingen. En dat is eigenlijk niet zo abnormaal, want meer en meer informatie wordt in de cloud opgeslagen en facturen worden steeds vaker online verstuurd. 

Groot veiligheidsrisico

De bedrijfsleiders zijn het alleszins eens over één ding: cybercriminaliteit is het grootste veiligheidsrisico voor de toekomst. Opvallend is wel dat maar weinig ondernemingen daadwerkelijk iets doen om te voorkomen dat criminelen bij hen toeslaan

Heel wat werknemers weten intussen wel wanneer ze aan de alarmbel moeten trekken. Als er in onbekende mails heel veel spelfouten staan, of als de afzender in gebrekkig Nederlands of Engels schrijft. Ook als er geld wordt gevraagd via Western Union of MoneyGram ben je maar beter op je hoede. Hetzelfde geldt wanneer de afzender je in een mail om persoonlijke en gevoelige informatie vraagt, of buitenlandse gegevens achterlaat zoals een telefoonnummer of een rekeningnummer.

Veiligheidstips

Maar sommige cyberaanvallen zijn zo onopvallend, dat je lange tijd helemaal niets in de gaten hebt. Het is dus heel belangrijk om maatregelen te nemen zodat een cybercrimineel geen kans maakt.

En dat doe je door ...

  1. ... een sterk wachtwoord te kiezen. Liefst een van minstens twaalf karakters, want hoe langer het is, hoe moeilijker te kraken. Vergeet ook niet regelmatig je wachtwoorden te veranderen. Kwestie van zeker te zijn.
  2. ... gebruik te maken van tweestapsverificatie. Op die manier moet de cybercrimineel niet één maar twee beveiligingslagen passeren en dat kost meer moeite.
  3. ... altijd een betrouwbaar netwerk te kiezen. Op openbare plaatsen – op café of in de bib – is dat meestal niet het geval, dus let op met wat je daar allemaal online uitspookt.
  4. ... computerprogramma’s, besturingssystemen en browsers regelmatig te updaten. Hoe recenter de versie is, hoe beter je beschermd bent.
  5. ... een goede virusscanner te installeren. En liefst ook een firewall, want die zorgt voor extra bescherming tussen je computer en het internet.
  6. ... regelmatig een back-up te maken. Als iemand je laptop overneemt en alles wist, ben je tenminste niet in één klap alles kwijt.
  7. ... je bestanden te versleutelen. Niet veel mensen doen het, maar als je toch gehackt wordt, liggen je documenten niet zomaar voor het grijpen.

(dt/em) - Bron: Veiligerinternetten.nl / De Morgen

8 november 2019

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook