Opzegtermijn alsmaar korter: de gevolgen?
De arbeidsmarkt wordt flexibeler en de wetgeving past zich aan. Zo zijn begin deze maand de opzegtermijnen opnieuw korter geworden.
Ontslag geven, hoe doe je dat? Zelf je ontslag indienen vraagt heel wat moed en je hebt er wellicht goed over nagedacht. Vertrek zeker niet met slaande deuren, je weet immers nooit of je je ex-baas later in je carrière nog tegenkomt of nodig hebt. Bereid je ontslag goed voor. We geven alvast enkele tips.
Wanneer je beslist je ontslag in te dienen, ga je best niet over één nacht ijs. Stel jezelf een aantal kritische vragen. Is er geen andere oplossing? Misschien heb je nood aan vakantie om even uit te blazen? Is er toch een duidelijke aanleiding waarom je erover nadenkt je ontslag in te dienen, praat er dan over met je baas of collega's. Denk ook even na over de impact op je carrière als je opstapt. Als je er na al die overwegingen nog steeds van overtuigd bent dat je ontslag moet nemen, dan is het waarschijnlijk de juiste beslissing.
Lees meer: 10 signalen dat jij je job beu bent
Staat je besluit vast, licht dan zelf je baas in. Om stress te vermijden, bereid je je best goed voor. Weet dat je niet verplicht bent om een reden te geven voor je ontslag. Tegelijkertijd is het wel belangrijk om niet op een slechte noot het schip te verlaten. Als je op een vriendelijke manier vertrekt, kan je je ex-werkgever misschien nog vragen als referentie bij een volgende sollicitatie. Moet je een opzegtermijn respecteren, blijf dan even gemotiveerd als tevoren. Vergeet ook niet je ontslag schriftelijk te geven, via jouw ontslagbrief.
BEREKEN: Hoe lang is de opzegtermijn als jij ontslag neemt?
Je ontslag is pas juridisch geldig vanaf het moment dat je je ontslagbrief overhandigt. Die ontslagbrief hoeft niet ellenlang te zijn: een paar regels met daarin de boodschap dat je ontslag neemt en de datum waarop volstaan. Het is ook belangrijk om de precieze begin- en einddatum van je opzegtermijn te vermelden. Zet je handtekening eronder en bezorg hem aan je (ex-)baas.
Er zijn drie opties om je ontslagbrief in te dienen:
EXTRA: Hoe schrijf je een goede ontslagbrief?
(pv)
De arbeidsmarkt wordt flexibeler en de wetgeving past zich aan. Zo zijn begin deze maand de opzegtermijnen opnieuw korter geworden.
Wil je binnenkort ontslag nemen bij je huidige werkgever? Dan heb je er alle baat bij dat je weet welke documenten je bij je ontslag moet krijgen. Hier vind je een overzicht.
Als je ontslagen wordt, heb je normaal gezien recht op een werkloosheidsuitkering. Maar wat als je zelf je ontslag geeft? Heb je er dan nog recht op? Een overzicht...
Is je baas een tiran maar doe je je werk écht graag? Dan heb je twee opties: of je neemt ontslag en zoekt een nieuwe job, of je vecht terug.
Met deze gids sluit je dit hoofdstuk van jouw leven zo correct mogelijk af...
Ben je pas ontslagen? Of ben je van plan om ontslag te nemen? Bereken dan hier je opzegtermijn!
Oké, je gaat je ontslag geven. Maar heb je al nagedacht over je ‘exit strategie’?
Een nieuwe uitdaging nodig? Je ontslag geven is niet eenvoudig. Deze tips helpen je alvast bij het schrijven van een goede ontslagbrief.
Hoe zit het met de schorsing van de opzegperiode? Vanaf wanneer moet je dagen ‘inhalen’?