'Wat zijn jouw zwakke punten?' beantwoord je bij het solliciteren best zo
"Wat zijn je zwakke punten" is een standaardvraag die je op elk sollicitatiegesprek mag verwachten. Maar hoe beantwoord je die vraag het best?
Na een geslaagd sollicitatiegesprek kun je al eens voorzichtig fantaseren over het binnenhalen van die ene droomjob… tot de communicatie na verloop van tijd abrupt stopt en er geen enkel teken van leven meer is.
Ghosting is geen leuke ervaring en al zeker niet wanneer je het totaal niet had zien aankomen. Dit fenomeen is ook niet zo onschuldig als het lijkt: door de plotse radiostilte kun je je serieus genegeerd en afgewezen voelen, wat dan op zijn beurt weer niet goed is voor je zelfvertrouwen en het vertrouwen in andere, potentiële werkgevers.
Lees ook: Is ‘ghosten’ van sollicitanten nog van deze tijd?
Ghosting kan voor de nodige frustratie zorgen. Toch zijn er manieren om er op een positieve manier mee om te gaan. Misschien krijg je hierdoor alsnog reactie?
Je emoties de vrije loop laten is in dit geval niet altijd een goeie zet. Slik dus je frustratie, teleurstelling en kwaadheid door en blijf je zakelijke zelf. Maak het ook niet persoonlijk: de kans is groot dat ze jou niet gebeld of gemaild hebben omdat het terug contacteren van de afgewezen kandidaten geen prioriteit meer is. Je zult dus hoogstwaarschijnlijk niet de enige zijn die niet gecontacteerd werd (als dat een troost mag wezen).
Probeer je hoofd niet gek te maken met mogelijke redenen waarom je niet meer gecontacteerd wordt. Misschien is de deadline om te solliciteren nog lang niet overschreden en willen ze eerst alle kandidaten zien? Of misschien zit die langverwachte mail wel in je spam folder?
Je hebt al heel wat tijd en voorbereiding gestoken in het sollicitatiegesprek, dus je verdient - op z’n minst - echt wel serieuze feedback. Durf op je strepen te staan en vraag op de man/vrouw af waarom je niet weerhouden bent. Ben je bang dat je opdringerig zal overkomen? No worries, een professional als jij verdient een professionele behandeling.
Tip: vraag na het sollicitatiegesprek al wanneer je een reactie mag verwachten of wanneer je hen terug mag contacteren. Zo zit je niet eindeloos te “wachten” op een antwoord en kun je verder met je zoektocht.
Online solliciteren: tips & tricks
Niet de makkelijkste stap maar wel de belangrijkste. Door zelf contact op te nemen, laat je zien dat je niet zomaar opgeeft en dat je best wel wil leren uit mogelijke kritiek op je sollicitatie.
De meest efficiënte manier om in dit geval iemand te pakken te krijgen, is via de telefoon. Laat je vooral niet afschepen door de receptioniste maar probeer te spreken met de juiste persoon. Lukt het niet via de telefoon, probeer dan een mailtje of bericht waarin je informeert naar de stand van zaken. Zelf op kantoor langsgaan om feedback te vragen, is niet zo’n goed idee: het kan pusherig, ongepast en zelfs wat intimiderend overkomen.
Wat als… je niets meer hoort na je jobinterview?
Hoor je na alle inspanningen nog altijd niks van die werkgever? Prijs je gelukkig! Wil jij werken bij een bedrijf waar de communicatie ondermaats en onprofessioneel is? De kans is groot dat dit een retorische vraag is…
CHECK: Ben jij al eens geghost na een jobinterview?
(fd)
13 december 2023"Wat zijn je zwakke punten" is een standaardvraag die je op elk sollicitatiegesprek mag verwachten. Maar hoe beantwoord je die vraag het best?
Je mag op sollicitatiegesprek gaan. Maar wat nu? Wat zeg je als je bent uitgenodigd? Een simpele ‘dankjewel’ of mag het wat enthousiaster?
Echt gebeurd in de winkelstraat. Aan een etalage hangt een blad: Gezocht: studenten met goed voorkomen. Maar mag dat wel?
Je hebt gesolliciteerd, bent uitgenodigd, maar na je interview hoor je niks meer. Geen paniek: radiostilte betekent dan niet altijd een afwijzing.
De meest gestelde vraag op een sollicitatiegesprek? 'Stel jezelf eens voor'. Maar hoe antwoord je daar nu correct op? Wij pluisden het voor je uit.
Het is vaak een hele uitdaging om een nieuwe job te zoeken én … te vinden. Houd deze 8 must-do’s in je achterhoofd en vind in no time de job van je dromen!
Stel, je solliciteert voor een job. Hoelang moet je dan wachten voor de betreffende werkgever een beslissing neemt?
Onze werkritmes en -ruimtes zijn over de jaren heen flink door elkaar geschud. Welke werktrends komen er in 2024 nog op ons af?
Hoe geraak je van die junior in je functietitel af? Dat is vooral een kwestie van tijd. Al kan je die groei wél flink versnellen.