WEBINAR | Werkgeluk: wat kan je er zelf voor doen?
Wie gelukkig is op het werk, is dat dikwijls ook ver daarbuiten. Geluksexpert Dajo De Prins verklapt al zijn tips om (terug) tevreden te zijn met je job.
Toxisch leiderschap kan zeer nefaste gevolgen hebben voor je mentale welzijn en werktevredenheid. Het zorgt voor negativiteit die zich snel verspreid in het team én die de motivatie en inzet doet kelderen. Begrijpelijk dus, dat je een manier zoekt om aan deze ongezonde situatie te ontsnappen.
Toch zijn er een aantal zaken die je kunt doen om beter om te gaan met een toxische manager, zodat je niet meteen van job hoeft te veranderen. Evi Melkenbeke, HR manager bij Walters People, zet 5 tips op een rij:
“Waak erover dat je je niet laat meeslepen door het toxisch gedrag van je manager. Behoud ten alle tijde jouw professionaliteit en laat de sfeer jouw werkethiek niet beïnvloeden. Het is namelijk belangrijk dat je de fierheid over je werk niet verliest.”
“Geen gemakkelijke opdracht, maar probeer het gedrag van je leidinggevende niet persoonlijk op te vatten. Misschien zijn er problemen op privévlak, of ligt je baas onder vuur bij het hogere management. Het spreekt het toxische gedrag natuurlijk niet goed, maar je zal er makkelijk mee kunnen omgaan als je beseft dat de oorzaak niet bij jou ligt.”
“Vraag een gesprek aan met je leidinggevende en vertel wat er op je lever ligt. Bespreek de problemen vanuit jouw standpunt, zodat je baas inzicht krijgt in hoe jij de situatie ervaart. Probeer hierbij rustig te blijven en je boosheid of frustraties onder bedwang te houden. Zo zal je boodschap duidelijker overkomen.”
Lees ook... In gesprek met je baas: 5 do's, 5 don’ts
Durf je je manager niet rechtstreeks aan te spreken? Vraag dan een vertrouwelijk gesprek aan bij HR, of lucht je hart bij een goede collega. Het kan helpen om de visie te horen van een buitenstander. Let hierbij wel op dat het niet omslaat in geroddel, want ook dat is toxisch gedrag.
“Natuurlijk is er nooit garantie op verbetering. Het gebeurt dat zulke situaties alleen maar van kwaad naar erger evolueren. In dat geval zal HR tussenbeide komen en zullen bewijzen van het toxische gedrag van je manager goed van pas komen. Bewaar e-mails of berichten die niet door de beugel kunnen en documenteer ongepaste uitspraken of gedragingen.”
Zit jij in een giftige werkomgeving? Herken de signalen!
“Een toxische werksituatie kan veel energie vragen en op mentaal vlak zwaar doorwegen. Wanneer jouw negatieve gevoelens de overhand nemen op het werk, neem je die ook gemakkelijk mee naar huis. Zo wordt het moeilijk om de batterijen op te laden en gaat je motivatie en inzet eronder lijden.”
Voel je, ondanks je pogingen om de problemen aan te pakken, weinig initiatief van je werkgever om de situatie te verbeteren? Dan is een nieuwe job wellicht toch de beste oplossing voor jou.
Ga zeker niet in het wilde weg solliciteren, maar neem voldoende tijd voor je zoektocht. Ga na wat de bedrijfscultuur is bij je potentiële nieuwe werkgever, en pols tijdens het sollicitatiegesprek gerust naar hun aanpak bij toxisch gedrag op de werkvloer.
Go for happy! Vind op Jobat.be dé job die 100% bij je past
(ss/kv) - Bron : Walters People
28 juni 2023Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Wie gelukkig is op het werk, is dat dikwijls ook ver daarbuiten. Geluksexpert Dajo De Prins verklapt al zijn tips om (terug) tevreden te zijn met je job.
De stijl waarmee iemand leidinggeeft, bepaalt voor een flink deel of iemand risico loopt op een burn-out.
Naast heel wat arbeidsvreugde kan je job je soms ook wel eens de nodige stress bezorgen. Maar wat als het jou allemaal te veel wordt?
Hoe tevreden ben je met je huidige functie? Twijfel je soms of dit wel de job is die je wil blijven doen? Doe de test.
Een toxische werkomgeving. Hoe herken je die? En vooral: wat kan je eraan doen?
Een gesprek met je werkgever kan lastig zijn. Zeker wanneer je iets delicaats wil bespreken. Hoe pak je zo’n gesprek dan best aan? Lees hier 5 do’s-and-don’ts.
Heb jij ook zo'n collega die áltijd positief is? Het kan een teken zijn van giftige positiviteit. We maken je wegwijs in de symptomen en mogelijke oplossingen.
Met je ogen draaien als je collega wat zegt. Of valse geruchten vertellen. Er wordt, spijtig genoeg, nog te veel gepest op de werkvloer. Waarom toch?
Je hebt ze overal wel, collega’s die de hele dag door klagen en zagen. Vind jij het irritant om tussen negativo’s te vertoeven? Leer ermee omgaan!