Collega's
Vorige

1 van 578

Volgende
Volgend artikel:

Vriendschap met collega’s: waar trek je de grens?

Hoe ga je om met deze 10 types collega's?

Types collegas
Met de ene collega kan je uren praten en verlies je de tijd uit het oog. De andere wil je in de wandelgangen liefst ontlopen. Iedereen is uniek op zijn eigen manier. Ook op de werkvloer. Toch is het belangrijk voor de groepsdynamiek dat je het kunt vinden met de meeste collega’s. Welke types zijn er zoal op de werkvloer? En hoe ga je daar eigenlijk het best mee om?

1. Kampioen

Deze persoon is hét lichtende voorbeeld binnen het team. Heeft je werkgever iets nodig? De Kampioen staat paraat. Moet je iets kwijt? De Kampioen. Wil je graag iets bijleren? De Kampioen. Creëer en onderhoud een goede band met deze collega. Je steekt er veel van op.

2. Stille Held(in)

Deze collega staat niet graag in het middelpunt van de belangstelling. Onderschat de Stille Held(in) echter niet. Hard werken staat bij hem/haar op nummer één. Een essentiële werknemer die misschien wat meer waardering verdient. Laat zien dat je zijn of haar werk apprecieert. Probeer deze collega uit de comfortzone te halen.

Lees ook: Ben jij een zwijger op kantoor?

3. Mentor

De Mentor heeft het beste met je voor en neemt je graag onder zijn of haar vleugels. Een echte helper met wijze lessen. Beschouw z’n raad niet als vanzelfsprekend. Luister naar alle inzichten op zowel persoonlijk als werkvlak.

TEST: Hoe emotioneel intelligent ben jij?

4. Veteraan

Met tonnen ervaring op zak weet deze collega werkelijk álles over het bedrijf waar je werkt. Spreek deze medewerker aan als je meer wilt weten over de geschiedenis van het bedrijf. Betrek de Veteraan daarom ook best in de dagelijkse gesprekken en versterk zo je verbondenheid.

5. Bondgenoot

De Bondgenoot is je vertrouwenspersoon op én buiten het werk. Een luisterend oor. Je persoonlijke oplossingsbedenker. Je maatje op de werkvloer. Of voor de Gen Z -lezers: je bestie. Om een vriendschap te smeden met een Bondgenoot, ben je best ook aardig tegen je andere collega’s. Deze persoon zal er altijd voor je zijn.

6. Komiek

Deze collega kent geen spanning. De grappenmaker van de groep. Hij of zij maakt de sfeer wat luchtiger. Als de Komiek er niemand kwaad mee doet, lach dan gerust mee. Maar hou je zeker niet in als hij of zij te ver dreigt te gaan. Want de grens tussen humor en kwetsen kan soms dun zijn.

7. Meneer of Mevrouw Praatgraag

Deze collega weet werkelijk alles over iedereen op de werkvloer. Sappige details worden al eens toegevoegd aan een verhaal om het extra interessant te maken. Let op met dit type van collega. Alles wat jij vertelt, bereikt binnen de kortste keren andere bureaus. Geloof best ook niet alles wat je hoort.

8. Vleier

De Vleier hangt graag rond op het kantoor van je werkgever. Complimentjes geven kan hij of zij als de beste. Trap niet in dezelfde val. Probeer uit te blinken en je te bewijzen met acties in plaats van woorden. Je leidinggevende merkt je dan heus wel op.

9. Frustratiebrok

Deze collega heeft moeite met het positieve te zien. Aflopen tegen collega’s en een pessimistische houding ontbreken niet. De Frustratiebrok doet zijn/haar werk niet graag en heeft het altijd te druk-druk-druk. En dat is dan ook het vaste gespreksonderwerp. Probeer het gesprek daarom een andere wending te geven. Laat deze persoon het positieve in de kleine dingen zien. Wie weet ebben de frustraties uiteindelijk weg.

De 5 ergerlijkste collega’s: zo ga je ermee om

10. Groentje

Het Groentje is waarschijnlijk pas afgestudeerd. Of gewoon nieuw in het bedrijf. Groentjes hebben nog niet veel vrienden op de werkvloer. Breng daar verandering in. Je kan zo zelf een mentor worden. Of een Bondgenoot. Later kan dat alleen maar gunstig uitdraaien.

Hou je collega’s te vriend: 5 tips!

(sv/em) - Bron: Hays

28 oktober 2022
Anderen bekeken ook
Meest gelezen
  1. 1 Bereken je vakantiegeld
  2. 6 De 10 officiële feestdagen van 2024
  3. 2 Hoe stel ik mijn cv op? 4 voorbeeld cv's om te gebruiken
  4. 7 7 signalen dat je collega verliefd op je is
  5. 3 Verdien jij genoeg? Bereken het met ons Jobat Salariskompas
  6. 8 Hoeveel pensioen zal ik krijgen?
  7. 4 Al jouw vragen over flexi-jobs beantwoord
  8. 9 De 6 beste alternatieven voor een kop koffie
  9. 5 Bereken hoeveel werkloosheidsuitkering jij krijgt
  10. 10 Studentenjob FAQ: alles wat je moet weten