5 situaties die voor de grootste werkstress zorgen
Iedereen krijgt weleens te maken met stressvolle situaties op het werk. Herken jij één van deze vijf?
De achtste editie van de Week van Migraine had speciale aandacht voor migraine op de werkvloer. Met ook een onderzoek bij duizend Belgen en deze bevindingen.
Moeilijk te zeggen. “Voor België bestaan geen goede cijfers, maar algemeen wordt aangenomen dat ongeveer één op zeven lijdt aan migraine. Dit op basis van wereldwijde prevalentie”, stelt professor Jan Versijpt, neuroloog en coördinerend geneesheer van de kliniek voor hoofd- en aangezichtspijn aan het UZ Brussel.
Dagelijks of wekelijks migraine is eerder uitzonderlijk. Eén op drie van de migrainepatiënten uit het onderzoek heeft er maandelijks of vaker last van. En ook op het werk. Zo heeft driekwart van de Belgische migrainepatiënten al een migraineaanval gehad op het werk. Vrouwen (49 procent) hebben vaker last van migraine dan mannen (29 procent).
Stress speelt een belangrijke rol. “Migraine wordt getriggerd door stress, licht en lawaai. Factoren die zeer aanwezig zijn op het werk”, stelt professor Jan Versijpt van UZ Brussel. Vier op vijf van de migrainepatiënten met hoge stressniveaus geeft aan dat ze migraine op het werk hebben, terwijl werknemers die lagere stressniveaus hebben, minder migraine op het werk melden (67 procent).
Niet in grote mate. Hoofdpijn en migraine waren vorig jaar slechts de vierde en vijfde meest voorkomende reden voor ziekteverzuim. De top drie met de voornaamste redenen waarom mensen niet naar hun werk trekken, is: seizoensgebonden ziekten zoals luchtweginfecties, maag- en darmklachten en de seizoensgriep.
Vorig jaar zei slechts een kwart van de migrainepatiënten af en toe thuis te blijven vanwege een migraineaanval. Maar tijdens een migraineaanval blijft de helft werken, al passen ze hun taken of agenda aan in functie van het ongemak dat ze ervaren. Eén op de drie mensen blijft werken zonder taken of agenda te wijzigen. Slechts 15 procent van de migrainepatiënten stopt volledig met werken tijdens een aanval.
Niet altijd. Migrainepatiënten vinden het moeilijker om over hun ziekte te praten met hun werkgever dan met hun collega's of vrienden. Hun grootste angst is een gebrek aan begrip: de helft van de respondenten zegt dat hun collega’s op de hoogte zijn van hun ziekte, terwijl slechts een derde aangeeft dat ze het met hun leidinggevende bespreken. Ook opvallend: één op de tien mensen stelt dat hun werkgever en collega's denken dat ze overdrijven.
Frisse lucht (53 procent), een donkere plek om te rusten (45 procent) of een rustige plek om te werken (38 procent) helpen om te blijven werken tijdens een migraineaanval, melden de respondenten.
Het verminderen van triggers als stress, licht en lawaai, kan helpen bij het verminderen van migraine. En het helpt patiënten dus ook om beter om te gaan met een aanval, benadrukt Jan Versijpt. “In deze context zou deeltijds telewerken, dat de afgelopen maanden aan populariteit won, de patiënten veel troost kunnen bieden.”
Lees ook onze e-gids: Thuiswerken op een productieve én gezonde manier (pdf)
(William Visterin)
13 oktober 2020Iedereen krijgt weleens te maken met stressvolle situaties op het werk. Herken jij één van deze vijf?
Naast de stress waar sommige kantoorwerkers mee te kampen krijgen, blijken er nog talrijke andere kwalen hand in hand te gaan met de typische bureaujob.
Volgens een schatting van De Nederlandsche Bank zijn migrainepatiënten jaarlijks zo'n 6,5 dagen afwezig op het werk omwille van hun aandoening.
Licht- en luchtkwaliteit: dat blijken de voornaamste bronnen te zijn van klachten op het werk. Maar liefst een op de drie personeelsleden heeft last van te droge of vervuilde lucht op kantoor.
Niet alleen gamers hebben last van geïrriteerde ogen door schermmoeheid. Kantoormensen kunnen er al na 3 uur per dag computerwerk mee in aanraking komen.
Het ontwerp van een kantoor heeft directe invloed op het moreel van de medewerkers. Hoe kan je mensen makkelijker met elkaar laten samenwerken?
Meer dan de helft van de volwassenen in de EU heeft last van hoofdpijn of migraine. In totaal gaan er daardoor jaarlijks 190 miljoen werkdagen verloren.
Laat jij je wel eens afleiden op het werk? Je bent niet alleen. Kenniswerkers besteden amper 2 uur en 48 minuten per dag aan hun takenpakket.
Alle levende wezens (of toch de meeste) hebben licht nodig om goed te functioneren. Dat geldt ook voor mensen. Zorg dan voor voldoende lichtinval op de werkvloer.