Jobs met toekomst
Vorige

1 van 177

Volgende
Volgend artikel:

Nieuwe opleiding én job: AI Compliance Officer

Hoe drones jouw job bepalen

Arvesta heeft over heel België proefvelden waar geregeld een drone overvliegt.
Drones veroveren razendsnel het bedrijfsleven. Wij bekeken twee recente en innovatieve dronetoepassingen: graangewassen opvolgen en riolen inspecteren. Drones komen ook dichter bij jouw job.

1. Drones volgen gewassenteelt op

“De landbouw in ons land staat op een keerpunt: boeren moeten steeds meer produceren met minder middelen”, stelt Evert Deseure, die als coördinator Smart Digital Farming bij landbouwtoeleverancier Arvesta nieuwe technologieën en oplossingen opvolgt. “Daarom zetten we bij Arvesta heel erg in op innovatie om efficiëntie en rendement te garanderen.” Een van die innovaties zijn drones voor de screening en selectie van zaaigoed.

Arvesta heeft over heel België proefvelden waar nieuwe soorten graangewassen getest worden. Daar vliegt geregeld een drone over om zaken als opkomst van het gewas, hoogte, legering (het omvallen van graan) en plantenstress (hoe een plant zich voelt) te analyseren. “Op basis hiervan kunnen onze vertegenwoordigers de beste graanvariëteiten voor onze landbouwers selecteren en adviseren”, aldus Deseure.

De drones zijn uitgerust met twee soorten camera’s: RGB-camera’s (die een hoge resolutie kunnen bieden waardoor de drone hoger kan vliegen) en multispectrale camera’s. Deseure: “Daarmee kun je ook zaken te weten komen die je niet met het blote oog ziet, zoals plantenstress.”

Alleen in het weekend

De technologie laat toe om op een constante en nog objectievere manier waarnemingen te doen. Alleen blijkt de Belgische vliegwetgeving vrij complex voor drones. “Zo mag je niet altijd en overal vliegen. We kunnen bijvoorbeeld alleen in het weekend boven onze proefvelden vliegen, omdat die in de buurt van militaire luchthavens liggen. Ook moeten de weersomstandigheden goed zijn, zoals een constante belichting en geen regen. Dus dat vraagt een goede planning en organisatie.”

Het droneproject van Arvesta is een samenwerking met andere partners en ook nog vrij recent. “Sinds dit jaar zijn wij volledig operationeel om een aantal parameters van het groeiproces op te volgen. Intussen zijn de cijfers binnen en worden ze verwerkt. Zo kijken we momenteel welke graanvariëteiten voor onze landbouwers het meest geschikt zijn. Onze vertegenwoordigers kunnen hen die erg nuttige informatie geven en hen zo nog beter begeleiden”, vertelt hij. “Vroeger gebeurde die screening volledig manueel en moesten we regelmatig alle proefveldjes stuk per stuk analyseren, wat zeer tijdrovend is. Bovendien kunnen we nu huidige dronebeelden vergelijken met eerder gemaakte beelden en zo nog objectiever gegevens verzamelen.”

2. Door de riool vliegen met een drone

Aquafin werkt aan een drone om riolen mee te kunnen inspecteren. En opmerkelijk: die drone wordt door de eigen collega’s bestuurd. “Dit is niet bepaald een gewone drone.” ‘Adviseur rioolmanagement’ staat er op het naamkaartje van Alexander Mouton. “Ik maak met collega’s zogenaamde risicokaarten waarop we aangeven waar we in eerste instantie het rioolstelsel willen inspecteren. Een riool onder een spoorweg heeft bijvoorbeeld meer risico op schade dan een riool onder een veld”, vertelt hij.

Daarnaast is Alexander ook betrokken bij de analyse van de camerabeelden die in riolen zijn gemaakt. “Daarvoor hebben we twee technieken. Enerzijds gebruiken we een wagentje op wielen dat door de riool rijdt. Maar daarvoor moeten we die riool telkens ruimen. Dat kost vrij veel geld, eigenlijk meer dan de inspectie zelf.” Een tweede techniek is die met een zoomcamera, waarbij we vanuit een inspectieput inzoomen op een aangesloten buis. “Die geeft een beperkter beeld, maar is goedkoper. Die techniek komt goed van pas bij grote verstoppingen of beschadigingen, maar kleinere zul je er moeilijker mee opmerken.”

Iedereen piloot

En daar komen drones op de proppen. “We hebben bij Aquafin een testproject met drones in ons innovatietraject. Hiermee kunnen we door een rioolbuis vliegen en beelden maken zonder die riool te moeten ruimen”, stelt hij. Aquafin ontwikkelt hiervoor zijn eigen drone. “Die zal dienstdoen als een soort van pre-inspectie. Deze techniek is in eerste instantie aanvullend op die twee andere.”

Met drones door riolen gaan, is het betere kunst- en vliegwerk: er komt heel wat knowhow en testen bij te pas. “Het risico op botsingen is groot, je moet blind vliegen en er is een verstoorde ontvangst. Het toestel, dat ondersteund is met sensoren, moet hier mee om kunnen gaan. Bovendien moet het bestand zijn tegen de ietwat agressieve omgeving van water en gassen”, stelt hij. “Dit is dan ook niet bepaald een gewone drone. Dergelijke drones zijn specifiek en zijn duurder dan een ‘gewone’ buitendrone die in een professionele opstelling ongeveer 3.000 euro kan kosten.”

In elk geval denkt de adviseur dat door deze innovatie met hetzelfde budget voor rioolinspecties meer riooloppervlakte kan worden bekeken. Intussen maken Alexander en zijn collega’s vorderingen. “De ontwerpfase is intussen zo goed als afgewerkt. Tegen volgend jaar kunnen we de drones testen in de reële omgeving van de riool”, vertelt hij.

Een belangrijk aspect is ten slotte hoe de drone zal ingeschakeld worden. En dat is niet met een gespecialiseerde firma of piloten. “Wij hebben als opzet om onze eigen interne en technische medewerkers in te schakelen om deze drone te besturen. Dat is uniek.”

Drones bij Aquafin


(William Visterin) - Bron: MARK Magazine

18 oktober 2019
Anderen bekeken ook