Starters
Vorige

1 van 202

Volgende
Volgend artikel:

Van student naar fiscaal controleur: FOD Financiën pakt uit met casespel

Hoe belangrijk is je eerste job?

Job met zingeving
Jongeren raken vandaag meestal nog vrij vlot aan hun eerste job. Al maken sommigen een opmerkelijke keuze.

Uit recent Europees onderzoek uitgevoerd door rekruteringspecialist Walters People bij 25.000 jongeren, onder meer uit ons land, blijkt dat een eerste job in België nog best bereikbaar is. In Groot-Brittannië raken starters dan weer moeilijker aan de bak. De rondvraag liep bij professionals met een bachelor- en masterdiploma en met één tot drie jaar ervaring.

Je eerste job FAQ: wat moet je weten?

Hoewel een groot deel van de Belgische Gen Z’ers (54 procent) aangaf dat hun zoektocht zonder problemen verliep, ondervond bijna een kwart van hen dat veel vacatures specifieke werkervaring vereisten. “Ondanks de voorzichtigheid van organisaties is er nog altijd een duidelijk tekort aan talent in diverse specialiteiten”, stelt Jens Spittael, associate director bij Walters People. Maar wie relevante werkervaring opdeed via studentenjobs heeft vaak een streepje voor. “Er is veel kans dat zij voor het afstuderen al concrete jobaanbiedingen ontvangen.”

Spittael ziet nog een trend onder de jongere werknemers. “Meer dan vorige generaties hechten zij waarde aan plezier in het werk, de maatschappelijke waarden van de organisatie en een goede werk-privébalans.

Jobat app: de snelste weg naar jouw droomjob

Levenservaring

Zo’n eerste job laat je als starter ervaring opdoen, vaardigheden ontwikkelen en jezelf ontplooien. Het zorgt er ook voor dat je een netwerk kunt opbouwen én je wordt financieel onafhankelijk. Een goede eerste baan stelt je bovendien in staat om te ontdekken waar je interesses en sterke punten liggen.

E-gids: Klaar voor je eerste job!

Starters kiezen voor hun eerste job vaak divers. “Enerzijds zien we dat de meeste kandidaten nog altijd starten met een job in de lijn van hun studies. Zo willen ze de theoretische kennis toepassen in een professionele context en hierop voortbouwen”, vertelt Spittael. “Anderzijds merken we dat een bepaalde groep eerst start in een volledig andere job om ‘levenservaring’ op te doen. Dit kan gaan van een project in het buitenland, vrijwilligerswerk of wat dan ook. Hun ‘echte carrière’ start pas daarna.”

Ontdek: Wie mag waar als vrijwilliger aan de slag?

(William Visterin) - Bron: Go for happy! Magazine

9 januari 2024
Anderen bekeken ook