Sollicitatiekit
Vorige

1 van 6

Volgende
Volgend artikel:

In 4 stappen naar een perfect CV

Hoe begin je als student aan je cv?

Als student aan cv beginnen
Begin je aan je eerste zoektocht naar een job? Maak indruk met een professioneel cv die jouw vaardigheden en prestaties in de verf zet. Ook al heb je nog nooit gewerkt, een correct en overzichtelijk cv geeft meteen een goede eerste indruk. Het lijkt vaak moeilijker dan het is. Deze tips helpen je op weg naar je eerste werkervaring.

1. Het doel

Je cv is je visitekaartje. Het geeft je professionaliteit, vaardigheden, opleiding en ervaring weer. Je stemt je cv best helemaal af op de functie waarvoor je solliciteert. Een cv bestaat meestal uit een aantal standaardrubrieken. Je kan deze verschuiven op basis van de specifieke kwaliteiten die je wil benadrukken. De werkgever moet in één oogopslag zien of jij de geschikte persoon bent.

2. De structuur

Je cv begint bij jezelf. Vermeld je contactgegevens zoals je adres, leeftijd en e-mail. Ontvang je nog steeds mails op koekjesmonster@mail.com? Maak voor de gelegenheid een professioneel e-mailadres aan.

Na de contactgegevens vermeld je je opleidingen in omgekeerd chronologische volgorde. Je laatst afgewerkte studie komt dus bovenaan. Zo ziet de werkgever meteen welke skills jij bezit. Daarna volgt de samenvatting. Dit is je verkooppraatje. Hierin haal je aan wat je te bieden hebt.

Lees ook: In 4 stappen naar een perfect cv

3. Het document

Een mooie lay-out voorziet je van een goede start. Je vindt een eindeloos aanbod aan sjablonen op het internet of je begint zelf vanaf nul. Kies voor een ontwerp waarin jouw sterktes het middelpunt zijn. Want die moeten opvallen. Hou deze tips zeker in je achterhoofd:

  • Laat genoeg witruimte.
  • Zet titels in het vet, maar overdrijf niet.
  • Maak gebruik van een duidelijk leesbaar lettertype.
  • Hanteer een maximale lettergrootte van 11 of 12 punten.
Extra: 4 voorbeeld cv's om te gebruiken!

4. Ervaring en referenties

Vermeld alle kwaliteiten die relevant zijn om de functie in kwestie uit te voeren. Zo onderscheid je je van de andere kandidaten. Geef voorrang aan de meest recente ervaringen. Zaken die minder belangrijk zijn, schuif je naar onder.

Voeg ook referenties toe. Verwijs bijvoorbeeld naar een stageplaats of een studentenjob. Zo kan de werkgever je ervaring meteen controleren. Geef je potentiële referentie wel een seintje van de vermelding op je cv.

Podcast banner solliciteren
Beluister de podcast: Solliciteren, hoe doe je dat?

5. Andere rubrieken

Ben je meertalig? Pak daarmee uit! Voeg een rubriek met talen toe. Dit kan eventueel aan de hand van een tabel waarin je beschrijft in welke mate je de talen beheerst. Bijvoorbeeld 'matig' of 'zeer goed'. Of je gebruikt de taalniveaus, dat geeft een iets professionelere indruk.

Daarnaast kan je nog andere rubrieken toevoegen die voor jou van belang zijn. Zoals eventuele hobby’s of sporten.

6. Opvallen is de boodschap

Hou rekening met de relevantie van de zaken die je toevoegt aan je cv. Als je eerdere ervaring niets te maken heeft met de nieuwe functie is het beter om dit niet te vermelden. Denk ook na over welke zaken júíst belangrijk zijn voor de nieuwe job. Zet deze elementen bovenaan. Een goed cv toont zelfstandigheid en initiatief. Het geeft je persoonlijke ontwikkeling mooi weer en maakt een onvergetelijke eerste indruk.

Nog meer praktische tips? Check onze e-gids ‘Klaar voor je eerste job!’

7. Word gevonden door werkgevers

Is je cv klaar? Upload het dan eenvoudig (als word-, text- of pdf-document) op ‘Mijn Jobat’, vink de optie ‘doorzoekbaar voor bedrijven’ aan en geïnteresseerde werkgevers zullen jou zélf contacteren met concrete jobaanbiedingen, op maat van jouw studies en skills. Simpel, toch?

Begin je aan je eerste zoektocht naar een job? Ga naar jobat.be en vind een job die écht bij je past
Mijn Jobat banner

(es/em) - Bron: CareerAddict

30 mei 2022
Anderen bekeken ook