Het loon van...
Vorige

1 van 872

Volgende
Volgend artikel:

De 10 best en slechtst betaalde sectoren in België

Het pensioen van een verkoopster: 1.551 euro bruto

Emma over haar pensioen
We vroegen aan de 68-jarige Emma uit Oedelem naar haar vroegere job als verkoopster en naar de grootte van haar huidige pensioen...

Emma (68) uit Oedelem

  • Beroep: Verkoopster (bediendestatuut)
  • Studies: Snit en naad, cursus etalage, avondlessen Frans
  • Privé: Gehuwd + 3 volwassen kinderen
  • Netto pensioen: 1.052,12 euro
  • Bruto pensioen: 1.550,86 euro
  • Extralegale voordelen: geen

Wat deed je vroeger als job?

“Ik verkocht dameskledij en ondergoed, vooral voor een ouder publiek. Het was een druk bezochte winkel, dus het was heel veelzijdig. Ik stond vaak aan de kassa, moest leveringen labelen, etalages verzorgen enzovoort... Ook poetswerk behoorde tot mijn taken, zoals de ramen wassen en elke dag de winkel stofzuigen. Kleren opvouwen, en voortdurend de klanten helpen… Dit alles zorgde wel voor een gevarieerde maar behoorlijk drukke job.”

Zelf aan de slag als verko(o)p(st)er in een kledingwinkel? Bekijk het actuele vacatureaanbod…

Hoe ben je in die sector terecht gekomen?

“Als kind was ik altijd begeesterd door het gegeven van ‘verkoopstertje’ spelen. De passie voor verkoop zit er al van kind af aan in, dat wel. Door mijn studies ‘snit en naad’ kon ik dan eerst in een kinderklerenwinkel terecht, en daarna deed zich een opportuniteit voor in deze winkel waar ik toch wel een jaar of 20 gewerkt heb.”

Deed je je job graag?

“Ik deed mijn job heel graag, zeker qua taken. Het enige wat minder fijn was in de winkel, was het feit dat er redelijk wat jaloezie was tussen de collega’s en dat we geen gerante hadden die het team degelijk kon leiden. Veel kwam dus op mijn schouders terecht. Maar ik ben wel altijd graag gaan werken.”

WEBINAR: Wat kan je zelf doen voor jouw werkgeluk?

Wat vond je van je loon?

“Dit was altijd het minimum, ik was daar niet zo tevreden over. Verkoopster zijn in de kledijsector werd toentertijd niet goed betaald. Ik veronderstel dat dit nu heden ten dage wel beter betaald wordt, maar ik vond altijd dat ik te weinig verdiende.”

Hoeveel uren werkte je per week?

“Ik werkte 28 uren per week.”

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen...

Waar gaat het grootste deel van je pensioen naartoe?

“Mijn pensioen gaat eigenlijk volledig naar de huur van ons appartement en de kosten van mijn hospitalisatieverzekering.”

Waar kan je echt geen geld aan uitgeven?

“Aan luxeproducten en dure etentjes of dure vakanties. Ik hou nogal van eenvoud.”

Wat zou je doen al je de lotto won?

“Eerst en vooral zou ik mijn 3 kinderen financieel bijstaan. Ook zou ik een nieuwe wagen kopen. Misschien zou ik wel blijven wonen waar ik nu woon, maar dan zou ik met een binnenhuisarchitect eens alles herinrichten en nieuwe meubels kopen. Een andere optie zou kunnen zijn dat ik een nieuw appartement koop, maar dan zou ik er wel tegenop zien om te verhuizen. Ik zou zeker ook goede doelen steunen.”

EXTRA: De 7 beste tips om te sparen voor je pensioen

(Marieke Van Hoestenberghe)

Wil je zelf graag (anoniem) getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!

DISCLAIMER
Jobat is niet verantwoordelijk voor de juistheid van bovenstaande gegevens. Deze werden verkregen door middel van een persoonlijk - al of niet anoniem - interview, een momentopname in de tijd en het leven van de persoon in kwestie. Bovenstaande info dient m.a.w. ter indicatie van het loon in een welbepaalde job/functie, mogelijk zijn bepaalde gegevens niet langer correct en/of volledig. Omwille van privacy werd de (volledige) naam van bovenstaande getuige niet genoemd. De gebruikte afbeelding is een algemeen stockbeeld.

14 november 2022
Anderen bekeken ook
Meest gelezen
  1. 1 Bereken hier jouw eindejaarspremie
  2. 2 Dit zijn de 10 best betaalde jobs in België
  3. 3 In 4 stappen naar een perfect CV
  4. 4 Bereken je opzegtermijn
  5. 5 Alles dat je moet weten over deeltijds werken
  6. 6 Vakantie FAQ: alle feiten op een rij
  7. 7 Vijf tips voor een inhoudelijk goede out of office
  8. 8 Pensioen FAQ: alle antwoorden op jouw vragen
  9. 9 Eerste hulp bij burn-out: een praktische gids
  10. 10 Je eerste job FAQ: wat moet je weten?