Wettelijk pensioen
Vorige

1 van 76

Volgende
Volgend artikel:

Aanvullend pensioen nog te vaak een (bijna) lege doos

Het pensioen van een bibliotheek assistent: 2.634 euro bruto

Antoine over zijn pensioen
We vroegen aan de 80-jarige Antoine uit Waasmunster naar zijn vroegere job als ambtenaar en assistent in een bibliotheek, alsook naar de grootte van zijn huidige pensioen...

Antoine (80) uit Waasmunster

  • Beroep: Bibliotheek assistent (ambtenaar)
  • Studies: Hoger Kunstonderwijs, Mechanica A2, Attest Bibliotheekmedewerker
  • Privé: Gehuwd
  • Netto pensioen: 1.965 euro
  • Bruto pensioen: 2.634 euro
  • Extralegale voordelen: (als werkende) maaltijdcheques

Wat deed je vroeger als job?

“Ik hielp de mensen om iets op te zoeken op de computer of om ze wegwijs te maken in de bibliotheek. Ik organiseerde vaak tentoonstellingen waar ik auteurs op uitnodigde. Er kwam tevens veel administratief werk bij te pas aan de balie. Ook boeken etiketteren en klasseren behoorden tot mijn taken.”

Wil je graag zélf in een bibliotheek aan de slag? Bekijk het actuele vacatureaanbod…

Hoe ben je in die sector terecht gekomen?

“Ik heb altijd een grote passie gehad voor boeken in het algemeen. Dankzij vrijwilligerswerk in deze bibliotheek kon ik mijn opleiding volgen. Toen het bedrijf waar ik destijds werkte failliet ging, kon ik door mijn bijkomend diploma in de bibliotheek werken, met een vaste benoeming tot ambtenaar als gevolg.”

Deed je je job graag?

“Ik deed mijn job ontzettend graag. Ik kon voortdurend met boeken bezig zijn en had veel contact met auteurs, zoals bijvoorbeeld Marc Sleen (ik ben een fervente stripfanaat). Ik ben heel leergierig van nature, en heb zelf een aantal boeken geschreven, mede dankzij de input van op mijn werk.”

Wat vond je van je loon?

“Aanvankelijk was dat een minimumloon, wat in het begin dus niet goed betaald was. Maar naarmate de jaren vorderden en ik mijn anciënniteit opbouwde, steeg mijn loon wel en was ik best tevreden. Een groot voordeel van het statuut van ambtenaar was dat er een beter pensioen aan gekoppeld is.”

Check: Ambtenaar of bediende, wie verdient het meest?

Hoeveel uren werkte je per week?

“Ik werkte 38 uren in de week, en vaak ook op zondagvoormiddag.”

Waar gaat het grootste deel van je pensioen naartoe?

“Naar het ‘huishouden’ in het algemeen, zoals boodschappen doen. De kosten van de verzekering en de wagen, alsook de nutsvoorzieningen, worden gedekt door mijn pensioen.”

Bereken: Hoeveel pensioen zal jij krijgen?

Waar kan je echt geen geld aan uitgeven?

“Aan dure luxeproducten, zoals een dure wagen of een extravagante polshorloge. Dure kledij of sterrenrestaurants zeggen me niets.”

Wat zou je doen al je de lotto won?

“Ik zou alle goede doelen die ik ooit steunde opnieuw steunen (zoals bijvoorbeeld ‘Piloten zonder grenzen’, ‘Moeders van Libanon’…) Ik zou samen met mijn echtgenote zeker eens lang op vakantie gaan. Een appartement kopen aan zee behoort tot mijn dromen mocht ik de lotto winnen.”

FAQ: Alle antwoorden op jouw vragen over pensioen...

(Marieke Van Hoestenberghe)

Wil je zelf graag (anoniem) getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!

DISCLAIMER
Jobat is niet verantwoordelijk voor de juistheid van bovenstaande gegevens. Deze werden verkregen door middel van een persoonlijk - al of niet anoniem - interview, een momentopname in de tijd en het leven van de persoon in kwestie. Bovenstaande info dient m.a.w. ter indicatie van het loon in een welbepaalde job/functie, mogelijk zijn bepaalde gegevens niet langer correct en/of volledig. Omwille van privacy werd de (volledige) naam van bovenstaande getuige niet genoemd. De gebruikte afbeelding is een algemeen stockbeeld.

7 november 2022
Anderen bekeken ook
Meest gelezen
  1. 1 Bereken hier jouw eindejaarspremie
  2. 2 Dit zijn de 10 best betaalde jobs in België
  3. 3 In 4 stappen naar een perfect CV
  4. 4 Bereken je opzegtermijn
  5. 5 Alles dat je moet weten over deeltijds werken
  6. 6 Vakantie FAQ: alle feiten op een rij
  7. 7 Vijf tips voor een inhoudelijk goede out of office
  8. 8 Pensioen FAQ: alle antwoorden op jouw vragen
  9. 9 Eerste hulp bij burn-out: een praktische gids
  10. 10 Je eerste job FAQ: wat moet je weten?