Vakopleidingen bouw en techniek doen het uitstekend
Vaak volgeboekt en veel interesse. Dat kan je zeggen over de meeste praktijkopleidingen. Van elektriciteit en koeltechniek tot thuisbatterijen en hout.
Gérard (45) uit Sint-Laureins
“Ik bereid het werk voor dat moet uitgevoerd worden in de fabriek. Dat houdt in dat ik ervoor zorg dat er mensen genoeg zijn om de werken te doen. Kortom: werkpakketten klaarzetten en maken dat er arbeiders genoeg zijn om deze uit te voeren. Ook stuur ik mensen aan om technische tekeningen te maken en de ISO-normen op te volgen.”
Iets voor jou? Bekijk het actuele vacatureaanbod voor (technische) werkvoorbereiders…
“Vroeger werkte ik – zonder diploma – als arbeider, met weinig voldoening. Ik kreeg al snel een bore-out. Ik had veel interesse in elektromechanica en ben dan op mijn 40ste aan de opleiding begonnen. Van zodra ik mijn diploma had, kreeg ik allerhande werk aangeboden. Ik koos dan om in dit bedrijf te werken omdat de work-life balance er goed zit en ik me gewaardeerd voel als medewerker en collega.”
Doe de test: Is jouw werk-privéleven in balans?
“Ik doe mijn job heel graag, er is veel afwisseling. Ik heb veel contact met mensen en ik leer voortdurend bij op de werkvloer.”
“Daar ben ik heel tevreden over. Ik werk nu al een tijdje in Nederland, net over de grens. Daar betaal ik minder belastingen dan in België, en dat is een groot voordeel.”
Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen via het Jobat Salariskompas
“Nee, nu niet meer. Vroeger zou ik dat zeker gedaan hebben, maar nu ben ik tevreden met mijn loon en de inhoud van mijn job. Ik denk niet dat een hoger loon mij meer voldoening zou geven.”
“Ik werk gemiddeld 43 uren per week, waardoor ik recht heb op heel wat recup-uren en redelijk wat verlof.”
“Ja, toch wel. Op het einde van de maand kan er genoeg opzij gezet worden. Wij geven op zich niet zoveel uit aan extravagante zaken. Ik ga liever eens bij vrienden langs voor een gezellige babbel, en vriendschap, dat kost niets...”
“Momenteel ben ik daar niet echt mee bezig. Dat is nog te ver weg, ik leef nu, en wat later brengt, dat zien we wel...”
Uitgelicht: Hoeveel euro kost een zorgeloze oude dag?
“De kosten van levensonderhoud en de hypothecaire lening van ons huis.”
“Aan dure wagens.”
“Ik vind het fijn om eens goed te gaan eten met mijn vrouw. Ik geef ook graag geld uit om mijn huis op te knappen en te verbouwen.”
EXTRA: 5 tips om te kunnen sparen én genieten
“Ik zou verhuizen naar een warm land, samen met mijn vrouw. Genieten en relaxen, en vrienden uitnodigen.”
(Marieke Van Hoestenberghe)
Wil je zelf graag (anoniem) getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!
27 april 2022Vaak volgeboekt en veel interesse. Dat kan je zeggen over de meeste praktijkopleidingen. Van elektriciteit en koeltechniek tot thuisbatterijen en hout.
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!
Ruim de helft van de beroepen in de top 10 met de meest hardnekkige knelpuntberoepen zijn technische jobs...
Hoeveel Belgen bouwen via hun werkgever aanvullend pensioen op? Bij dat extra pensioen blijken er alvast grote verschillen te zitten tussen werknemers.
Job te pakken? Da’s dan goed nieuws voor je bankrekening. Maar doen al die cijfers op je loonbrief je duizelen? Geen zorgen, wij hebben ‘m ontcijferd!
Van je brutoloon worden bijdragen voor de sociale zekerheid afgehouden én belastingen. Wat dan overblijft, is je nettoloon.
Niet helemaal tevreden met je loon? Waarschijnlijk verdien je meer dan het cijfer dat op je loonbrief staat...
“De variatie en uitdagingen in deze werkomgeving blijven mij prikkelen", vertelt Khalid, ingenieur bij ENGIE in de kerncentrale van Doel...
7 op de 10 werknemers zijn gelukkig ... wat loopt er nog mis bij de overige 30%? Dat lees je hier.