“Ik werk in een opleidingscentrum, waar ik de dagelijkse operaties overzie: opleidingen inplannen en voorbereiden, offertes opmaken enzovoort... Als er problemen zijn, zoals ziekte van een trainer (onze grootste nachtmerrie), dan zoek ik een oplossing. Daarnaast volg ik ook zelf extra trainingen. Dat wordt ook aangemoedigd. Ik heb er bijvoorbeeld eentje achter de rug bij Vlerick Business School, en binnenkort volgt er nog een leiderschapstraining.”
“Ja, meestal wel. Ik heb wel mindere periodes gehad, die liepen meestal gelijk met periodes dat het ook minder goed ging op het werk. Als op een bepaald moment het werk niet meer te overzien lijkt, is de moed mij weleens in de schoenen gezakt. Maar daar ben ik door gekomen.”
Praktische e-gids: Eerste hulp bij burn-out
“Vooral het sociale contact spreekt mij aan in deze job. We zitten namelijk met een paar nieuwe collega’s in een klein team, waardoor je gemakkelijker een praatje kan slaan. In grote groepen is dat vaak moeilijker, of ontstaan er ‘kliekjes’.”
“Voltijds. Het aantal uren varieert. Omdat ik ook van thuis uit werk, en regelmatig telefoons buiten de werkuren opneem. In drukke periodes zal ik dus meer uren per week werken, waardoor het in rustigere periodes ook nooit een probleem is om eens wat vroeger te stoppen. Het is een kwestie van geven en nemen.”
“Ik ben altijd tevreden geweest over mijn loon. En aangezien dat onlangs werd verhoogd, verandert dat gevoel niet. Mijn vrouw heeft ook een mooi salaris, waardoor we vlotjes toekomen, kunnen sparen en nooit echt iets missen. Maar dat hangt natuurlijk ook af van onze levensstijl. Wij hebben er bijvoorbeeld geen behoefte aan om elk jaar naar de andere kant van de wereld te vliegen, want de Belgische kust is voor ons meer dan voldoende. Zeker met kleine kinderen hoef je niet ver weg te gaan: een zee, een schepnet en een strandschep, en die zijn content!”
Hoe tevreden ben jij met je loon? Maak de vergelijking met het Jobat Salariskompas
“Niet op mijn loon, wel op onze werking. In normale tijden ontvangen we tot 40 cursisten per dag, en zijn er ook opleidingen op locatie. Maar tijdens de lockdown van maart en april 2020 zaten we er echt door, en vielen er zelfs ontslagen. Er was immers nog geen sprake van steunmaatregelen of technische coronawerkloosheid. ‘Desperate times call for desperate measures’.”
“Toen we onze deuren op 11 mei 2020 opnieuw openden, was onze capaciteit dan ook drastisch teruggeschroefd: de refter, waar ’s middags gemakkelijk 30 mensen kunnen lunchen, werd heringericht als leslokaal voor maximum 12 personen, een tweede leslokaal zakte van 20 zitjes naar 8. En dan is er nog de mondmaskerplicht voor zowel cursisten als trainers en overig personeel, het ontsmetten van alle gebruikte toestellen…”
“De lening voor ons huis, maandelijkse rekeningen en wekelijkse boodschappen. Daarnaast wordt het grootste deel van wat we kunnen sparen ook vrij snel terug geïnvesteerd in de renovatie van ons huis.”
“Op dit moment nog niet echt. Ik vraag me soms wel af of ik mijn huidige job zal blijven uitoefenen tot aan mijn pensioen. Ik vermoed dat ik wel zal doorgroeien naar een andere functie. Wat dat dan zal zijn, kan ik nog niet zeggen.”
5 alarmsignalen: Hou jij dit werk vol tot aan je pensioen?
“Wel denk ik soms dat het huidige pensioensysteem niet houdbaar is. In mijn ogen is dat ook niet logisch en weinig doordacht. Wanneer de huidige generatie de pensioenen van een vorige generatie moet betalen, kan het niet anders dan dat er ooit een onevenwicht komt. Het is toch veel logischer dat iedereen zijn eigen potje voor later bij elkaar werkt?”
“Dure kleding, of merkkleding, en dan vooral waar het logo in het groot op staat. Als ik zie dat een hemd bijvoorbeeld 100 euro kost, zal ik het zelfs niet passen, hoe mooi het ook mag zijn.”
“Hangt van het bedrag af. Ik zou het sowieso eerst in ons huis en de tuin investeren, om alles naar onze ‘goesting’ te krijgen. Met de rest zou ik misschien een deel (laten) beleggen in iets veiligs. Dat zal alleszins meer opbrengen dan een spaarrekening. Ik zou ook overwegen om een bouwgrond of vastgoed te kopen als investering voor mijn kinderen.”
Go for happy! Deze bedrijven zijn op zoek naar een planner en/of operational manager…
(ga/em)
Wil je zelf graag (anoniem) getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!
1 juni 2021Van je brutoloon worden bijdragen voor de sociale zekerheid afgehouden én belastingen. Wat dan overblijft, is je nettoloon.
De Belg verdient gemiddeld 4.243 euro bruto per maand. Maar je loon evolueert natuurlijk tijdens je loopbaan. En deze elementen spelen daarbij een rol ...
Ben je geen planner in hart en nieren? Met een agenda die echt bij je past, ligt succes binnen handbereik.
De ideale oplossing is dat elke collega zelf zijn voorkeur om te werken en om thuis te zijn, kan bepalen.
De lotto winnen lijkt het gedroomde ticket naar een luilekker luxeleven. Maar hoeveel van ons zouden hun werk vaarwel zeggen als ze de jackpot binnenhaalden?
Je bent nooit te oud om te leren. Zelfs al ben je een kei in wat je doet, er zijn zo van die dingen die áltijd wel van pas komen.
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!
"Levenslang leren is de verantwoordelijkheid van zowel werkgever als werknemer”, stelt Stéphanie Van Parys van Bright Plus.
Fiscaalvriendelijk vakantiewerk kan voortaan tot 600 uur per jaar. Een overzicht...