Op je 40ste met pensioen? Het kan zo!
Elke dag verlof: voor sommigen onder ons is het pensioen een mooi vooruitzicht om naar uit te kijken. Maar wat als je al op je 40ste op pensioen kunt?
Rudy Van den Broecke (44) uit Heusden
“Mijn job omvat heel veel verschillende facetten wat het moeilijk maakt hier kort op te antwoorden. Ik werk bij Eurospeak, een privé-talenschool die samenwerkt met zowel particulieren, bedrijven als organisaties. Concreet geven we taallessen en taalcoaching, telkens op maat. Je kan bij ons terecht voor lessen Nederlands, Frans en Engels, maar ook Spaans of Duits of... Bedrijven huren ons in om op korte tijd de specifieke beroepstaalkennis van hun personeel bij te spijkeren. De leerstof moet dus op maat zijn. Het heeft geen zin medische woordenschat aan te leren aan personeel van een supermarkt.”
“We werken ook regelmatig samen met VDAB. Zij organiseren basisopleidingen zodat mensen met een te beperkte voorkennis en/of talenkennis kunnen starten aan een opleiding voor bepaalde knelpuntberoepen. Wij geven dan het deeltje rond talen. Enfin, we moeten wel eerst een dossier indienen bij VDAB voor we die job krijgen, we zijn niet de enige privé-talenschool in Vlaanderen.”
“Bij taalcoaching werken we meestal individueel, bijvoorbeeld met een anderstalige die een opleiding volgt en moeite heeft qua taal in de les. We proberen via onze begeleiding verschillende taaldrempels weg te nemen met als uiteindelijke doel de zelfredzaamheid van de cursist te bevorderen.”
Bonjour ! Test je taalkennis Frans
“Mijn taak in dit geheel? Als pedagogisch coördinator schrijf ik mee aan de visie van ons bedrijf. Waar staan we voor? Hoe pakken we dingen aan? Hoe werken we concreet? Die teksten dienen als basis voor onze aanvraagdossiers bij bijvoorbeeld VDAB. Als we het contract binnenhalen, start de zoektocht naar lesgevers. Ik schrijf vacatures uit, voer sollicitatiegesprekken en organiseer proeflessen. Indien nodig geef ik een vorming voor de nieuwe lesgevers.”
“Aangezien we op maat werken, beschikken we niet over standaard handboeken. Het zoeken naar ontwikkelaars van lesmateriaal en het opvolgen van de ontwikkeling behoort eveneens tot mijn takenpakket. Daarnaast ondersteun ik de lesgevers, onder andere via lesbezoeken. Een groot deel van het administratieve werk komt op de schouders van andere collega’s, maar de opvolging van de lesgevers en de partners ligt volledig in mijn handen. Als lesgevers ziek uitvallen, sta ik geregeld nog zelf voor de klas!”
Zelf als pedagogisch coördinator aan de slag? Deze bedrijven zijn momenteel op zoek... naar jou?!
“Ja, absoluut! Het is heel druk, een job die nooit stopt, maar ik doe het graag. Mijn job telt verschillende aspecten. Ik verveel me geen minuut. Dat maakt het ook zo mooi. Ik wou een uitdagende job met variatie. Bij mijn vorige job verdiende ik meer, maar had ik minder voldoening. Ik ontwikkelde materiaal zonder het effect in de praktijk te zien, wat ik toch miste.”
“Het is tof om iets te ontwikkelen, feedback te krijgen, aanpassingen te doen en het zo te zien groeien. Je leert telkens bij! Je weet ook nooit wat morgen brengt. Komt er een ander project? Moeten er aanpassingen gebeuren in een lopend project?”
Go for happy! Bekijk het actuele vacatureaanbod in de sector onderwijs & opleidingen...
“Officieel werk ik 38 uur, maar in de praktijk kies ik er voor elke week wel 2 uren extra te werken. Ik kan die dan opsparen voor verlofdagen.”
“Ik studeerde geschiedenis en wou na het behalen van mijn diploma zeker niet in het onderwijs. (lacht) Verschillende medestudenten vonden vrij snel werk, bijvoorbeeld in een bank. Dat leek me wel een optie, maar aangezien ik mijn thesis in tweede zit deed, moest ik nog even wachten. Jammer genoeg kwam dan 9/11 en schoot de arbeidsmarkt in een kramp. Na veelvuldig vruchteloos solliciteren, besloot ik toch maar de aggregaatsopleiding te volgen. Tijdens die opleiding kwam ik toevallig in contact met een oud-student geschiedenis die als coördinator functioneerde in een centrum voor basiseducatie. Hij vroeg of ik het zag zitten les te geven aan volwassenen.”
“Die ervaring viel reuzegoed mee waardoor ik een tijdje korte opdrachten deed in verschillende centra voor volwassenonderwijs (cvo) en privé-talenscholen. Jammer genoeg ontbrak meestal het geld en de middelen om mij een voltijdse job aan te bieden. Op een gegeven moment stond ik op drie scholen en had ik maar een opdracht van 50%! Na enkele jaren belandde ik bij het Huis van het Nederlands in Brussel waar ik 12 jaar werkte. Toen de opportuniteit kwam om dichter bij huis pedagogisch coördinator te worden, aarzelde ik geen moment.”
“Inderdaad. Ik vind het noodzakelijk dat je weet waar je over praat. Je moet dus in mijn geval ervaring hebben met les geven om dit te kunnen coördineren. Ik kan me voorstellen wat er concreet gebeurt in de lessen, wat je moet doen als voorbereiding, welke problemen er opduiken… Dat maakt het makkelijker om met een lesgever in gesprek te gaan.”
“Ik ben tevreden over het totale pakket. In Brussel verdiende ik 20% meer, maar als ik alles optel, ben ik nu gelukkiger. Ik werk dichter bij huis en kan een aantal dagen thuis werken en mijn eigen uren grotendeels regelen. Die flexibiliteit kende ik niet bij mijn vorige job. Nu kan ik bijna alle dagen de kinderen van school halen. Dit maakt ook dat mijn vrouw terug voltijds kan gaan werken. Al die elementen stemmen me best tevreden over mijn job. Had ik er graag wat meer loon bij gezien? Uiteraard.” (lacht)
Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen dankzij het Jobat Salariskompas
“Met drie kinderen in huis valt het niet moeilijk te raden waar het meeste geld naartoe gaat. Daarnaast spelen we met de hele familie heel graag bordspellen. Regelmatig kopen we nieuwe bordspellen en hebben we ondertussen toch wel al een kast vol. Vroeger kocht ik veel cd’s maar aangezien mijn muzieksmaak minder gedeeld wordt in het gezin dan de liefde voor bordspellen…” (lacht)
“Sinds mijn huidige job hebben we de mogelijkheid wat geld te sparen, zeker nu mijn vrouw weer voltijds kan werken. Door corona bleef dat spaargeld ook grotendeels onaangeroerd. Veel ‘zot’ hebben we er nog niet mee kunnen doen. Behalve dan een feestje voor onze 15de huwelijksverjaardag! Tijd vrij maken om met vrienden van het leven te genieten, eens goed te gaan eten, daar willen we wel wat geld aan spenderen.”
“Dat is een moeilijke… (denk lang na) Dure kleren en schoenen! Ik kan geen 200 euro geven aan een hemd. Voor een auto wil ik wel wat betalen, maar dan enkel als die functioneel is. Met drie kinderen en nog een paar huisdieren volstaat een klein autootje niet. Ik ga graag naar een concert, maar de prijzen tegenwoordig… (blaast) 90 euro voor een ticket is geen uitzondering meer en dan heb je nog geen garantie op goede plaatsen! Dan liever naar een minder bekende groep in een klein zaaltje voor pakweg 20 euro. Dat kan even leuk zijn!”
“Aangezien we een huis huren, kunnen we weinig ingrijpende maatregelen nemen. Net voor de energiecrisis ging de stookolieketel kapot en schakelde de huisbaas over op aardgas. We proberen ons energieverbruik in de gaten te houden door de verwarming maar een deel van het jaar te gebruiken, de douchetijd te beperken enzovoort…”
“Mijn pensioen? Dat is in theorie nog 20 jaar. (blaast) Ik gok dat als we ooit op pensioen gaan, de leeftijd op 70 jaar zal liggen. Met mijn huidige job denk ik wel dat het haalbaar is om dit wat langer te doen. Ik sta niet meer zelf letterlijk voor de klas. Ik moet vooral mee zijn met wat er leeft op de werkvloer en qua technologie, mee zijn met de nieuwste trends binnen het vakgebied. Zolang dat lukt, kan ik nog even doorgaan.”
“Financieel is wel een ander paar mouwen. Door familiale omstandigheden werkten mijn vrouw en ik lange tijd deeltijds met een kleinere pensioenopbouw tot gevolg. We zullen pensioensparen moeten opstarten, vrees ik.”
EXTRA: 7 tips om een mooi pensioen op te bouwen
“Ik denk wel nog verder te werken, maar dan minder uren. Mijn vrouw droomt er al heel lang van een kinderboerderij open te houden, dus een boerderij met verschillende dieren zal de eerste en grootste uitgavepost zijn.”
(Tim Buysse) - Foto: Delphine Van den Broecke
Wil je zelf graag (anoniem) getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!
9 september 2022Elke dag verlof: voor sommigen onder ons is het pensioen een mooi vooruitzicht om naar uit te kijken. Maar wat als je al op je 40ste op pensioen kunt?
Brussel is the place to be voor je loopbaanstart. Want maak je het hier waar, dan vind je later overal je draai, aldus deze Brusselse werkgevers...
Hoe haal je het maximum uit je salaris? Je leest het in deze handige e-gids...
Job te pakken? Da’s dan goed nieuws voor je bankrekening. Maar doen al die cijfers op je loonbrief je duizelen? Geen zorgen, wij hebben ‘m ontcijferd!
Meertalig zijn heeft zo zijn voordelen, zeker in een wereldstad als Brussel. Maar zeg eens, hoe goed beheers jij de Engelse taal? Doe de test!
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!
Het pensioen: voor de ene het begin van het einde, voor de ander het einde van het begin. De ideale pensioenleeftijd is dan ook voor iedereen anders.
We vroegen aan Nico Lauwers (46) uit Ophasselt hoeveel hij verdient en wat zijn job precies inhoudt...
Je werkplek heeft een flinke impact op je welzijn. Maar je kan die werksetting voor een groot stuk zélf vormgeven om je gezondheid in eigen handen te nemen.