Het loon van een (halftijds) begeleider wonen en leven in een woonzorgcentrum: 1.450 euro bruto
We vroegen aan een begeleider wonen en leven in een woonzorgcentrum hoeveel zij verdient en wat haar job precies inhoudt...
Rosa (40) uit Gent
“Als leefgroep begeleidster sta ik in voor de ondersteuning van de dagelijkse routine van kinderen en jongeren. Daar komt ook veel verzorging bij kijken. Elke jongere heeft een IB (individuele begeleider) en daarvan dient elkéén het dossier nauwkeurig op te volgen en de verslagen te schrijven. Eigenlijk moet ik van elke jongere (ik werk met 9 jongeren) dagelijks een verslag schrijven. Er komt dus heel wat administratie aan te pas.”
“Ook het mailverkeer van de collega’s moet goed in de gaten gehouden worden. De planning wordt doorgegeven aan elkaar, zodat we weten waar de persoon in kwestie naartoe moet (bijvoorbeeld dokter, tandarts, logopedist…).”
Zelf aan de slag als opvoed(st)er? Bekijk het actuele vacatureaanbod en… go for happy!
“Ik werkte vroeger in een dagcentrum van een psychiatrisch ziekenhuis. Dat deed ik heel graag en ik wilde dat blijven doen, maar door plaatsgebrek was dat niet mogelijk. Via een goede vriendin ben ik dan terecht gekomen in de integrale jeugdzorg. Oorspronkelijk was het niet mijn plan om met jongeren te werken, maar uiteindelijk ben ik er heel tevreden over.”
“Ik doe mijn job super graag. Het is wel heel intens, met af en toe veel agressie. Maar de mooie en betekenisvolle momenten springen daar boven uit. Vooral de dankbaarheid van de jongeren primeert bovenop de moeilijke situaties. Ik heb het gevoel dat ik mijn talenten ten volle kan ontplooien. Ik ben nogal creatief van aard, en dat komt ook aan bod. Ik haal écht veel energie uit mijn job.”
Go for happy! Deze bedrijven zijn op zoek naar een nieuwe (m/v) leefgroep begeleid(st)er
“Ik werk 70%, dus in verhouding ben ik wel tevreden met mijn loon. Desalniettemin kom ik hiermee niet rond maandelijks. Ik werk dan ook nog bij in bijberoep, meer in de creatieve sector. Deze job fulltime doen zou ik trouwens niet kunnen volhouden, zowel fysiek als mentaal. Daarom heb ik ervoor gekozen om maar deeltijds in loondienst te werken om ernaast nog mijn ‘ei ’ kwijt te kunnen op andere vlakken.”
Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen via het Jobat Salariskompas
“Nee, dat denk ik niet. Ik ben zo vertrouwd met de jongeren waarmee ik werk en het voelt aan als een soort van ‘thuiskomen’. Dat zou ik niet willen inruilen voor meer loon.”
“Ik werk 26,5 uren per week. Daar komen ook zondagdiensten en inslapende nachten bij.”
“Met dit inkomen kan ik niet sparen, ik kom net rond op het einde van de maand aangezien ik alleenstaand ben.”
EXTRA: Zo zorg jij dat je elke maand kan sparen
“Eigenlijk ben ik daar niet echt mee bezig. Deze vraag doet me wel nadenken hierover. Een pensioen spaarplan lijkt me wel een goed idee.”
“De afbetaling van mijn huis en de kosten van nutsvoorzieningen.”
“Ik zou nooit lenen voor een luxueuze wagen. Dure elektrotoestellen en de nieuwste snufjes zeggen me ook niets.”
“Ik hou ervan om rond te snuisteren op zoek naar leuke tweedehandsspullen. Aan allerlei vormen van ontspanning geef ik ook graag geld uit, zoals eens lekker gaan eten of naar de sauna gaan.”
“Ik zou mijn huidige huis verkopen en een nieuw huis kopen dat volledig in orde is, met een atelier erbij. Ook zou ik investeren in vastgoed voor mijn zoon. Ik zou wel blijven werken, het geeft me zoveel voldoening. Dat zou ik teveel missen, ook al zou ik dan zogezegd ‘rijk’ zijn.”
En jij? Blijf jij werken wanneer je de lotto hebt gewonnen?
(Marieke Van Hoestenberghe)
Wil je zelf graag (anoniem) getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!
11 mei 2022We vroegen aan een begeleider wonen en leven in een woonzorgcentrum hoeveel zij verdient en wat haar job precies inhoudt...
We vroegen een opvoedster in een onderwijsinstelling hoeveel zij verdient en wat haar job precies inhoudt.
Job te pakken? Da’s dan goed nieuws voor je bankrekening. Maar doen al die cijfers op je loonbrief je duizelen? Geen zorgen, wij hebben ‘m ontcijferd!
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!
Zelfstandige in bijberoep worden klinkt je misschien als muziek in de oren. Maar pas op! Het is niet allemaal rooskleurig, deze valkuilen zijn ook van de partij.
We vroegen aan Frederik Covents (24) uit Kieldrecht hoeveel hij netto verdient als jobstudent opvoeder/begeleider ...
Elke dag verlof: voor sommigen onder ons is het pensioen een mooi vooruitzicht om naar uit te kijken. Maar wat als je al op je 40ste op pensioen kunt?
Vier werkgevers over werken in Brussel: “Brussel blijft je inspireren en verwonderen”
Een collega die je de oren van je hoofd zaagt, een klant met onredelijke eisen, ... Zijn deze bronnen van frustratie herkenbaar? Dan hebben we de ultieme tip!