Leerkracht worden, iets voor jou?
Een leerkracht moet uiteraard meer kunnen dan kinderen leren dat één plus één gelijk is aan twee. Maar wat moet er nog in je DNA zitten om leerkracht te worden?
Nico Lauwers (46) uit Ophasselt
“De kern van mijn job bestaat eruit de leerlingen van de derde graad Informaticabeheer en Boekhouden-Informatica kennis bij te brengen over toegepaste informatica. Aangezien informatica continu evolueert, verandert mijn leerstof elk jaar. Dat betekent ook dat ik mijn zelfgeschreven cursussen elk jaar moet actualiseren. Bijgevolg studeer ik in de loop van het schooljaar en de vakanties bij om up-to-date te blijven. De oefeningen rond programmeren blijven wel grotendeels dezelfde, maar na elke update van de grote firma’s veranderen er wel wat functies waardoor een aanpassing zich opdringt.”
“Behalve lesgeven verwacht de school dat ik elke week een paar uur paraat sta om toezicht te doen in de studiezaal. Sinds kort vervul ik de rol van vakgroepcoördinator Informatica. Hierbij probeer ik overleg tussen mijn vakcollega’s te stimuleren, hen op de hoogte te houden van vernieuwingen in leerplannen, nascholingen enzovoort… Het opstellen van de begroting van de vakgroep behoort eveneens tot mijn taken.”
“Een paar jaar geleden vroeg de school mij te fungeren als vertrouwenspersoon, een aanspreekpunt voor de leerkrachten. Ik bied een luisterend oor en geef advies aan zowel de leerkracht, medewerker als aan het beleid van de school.”
“Zoals je merkt houdt mijn job meer in dan enkel die 21 uren effectieve lestijd. Er kruipt veel tijd in het voorbereiden van de lessen, herschrijven van de cursussen, bijstuderen, verbeteren van taken… En dat niet alleen in de loop van de week, ook in de weekends en vakanties gaat er best wel wat tijd naar schoolwerk.”
Onder de loep: Hoeveel uur werkt een leerkracht per week?
“Goh, dat is eigenlijk een moeilijke vraag. Ik geef graag les, maar de vlakke loopbaan creëert apathie. Eenmaal leerkracht, altijd leerkracht. Het beroep levert geen uitdagingen, die moet je zelf zoeken in de leerstof, de leerlingen… In tegenstelling tot bij een vak als geschiedenis heb ik het geluk dat de materie bij het vak Informatica continu evolueert en ik die evolutie van kortbij moet opvolgen. Dat doorbreekt de sleur van elk jaar dezelfde leerstof te moeten geven.”
“Waarom is het in het onderwijs niet mogelijk via een korte opleiding een ander vak aan te leren waardoor je afwisseling brengt in je loopbaan? Ik zou dan bijvoorbeeld wiskunde kunnen bijstuderen en dat vak geven in de lagere jaren van het middelbaar. In de privésector lukt dit wel.”
10 signalen: Tijd voor een nieuwe job!
“De hervorming van het onderwijs komt stilaan mijn richting uit en potentieel kon die voor een positieve uitdaging zorgen. Maar de amateuristische manier waarop alles verloopt, creëert enkel maar chaos en onzekerheid. Geen flauw idee of mijn school nog over voldoende uren beschikt voor mij na de hervorming. Welke richtingen met informatica bieden ze aan? Wat houdt het nieuwe leerplan dan concreet in? Ik heb daar totaal geen zicht op. De botsing tussen de overheid en de koepels vertraagt de al logge hervorming, wat de situatie niet verbetert. Veel collega’s zitten met grote twijfels over hun job en de concrete invulling ervan.”
“Het sociale contact! Op onze school heerst een goede sfeer onder de collega’s. Ook met de leerlingen bouw je in de loop van de jaren een band op. De relatief stabiele werkuren maken een goede combinatie met het gezinsleven mogelijk. Je kan bij wijze van spreken nu al een gezinsuitstap binnen twee jaar plannen. Ik moet geen vakanties aanvragen of rekening houden met de vakantieperiodes van anderen, ook dat is een grote luxe. Bovendien werk ik op een kwartiertje rijden van mijn woonplaats en blijven lange pendeltijden mij bespaard.”
Zin in een job in het onderwijs? Go for happy en ontdek het actuele vacatureaanbod
“Na mijn afstuderen vond ik werk als system engineer. Via outsourcing stond ik in voor de server en het netwerkbeheer bij verschillende bedrijven. Vandaag werkt een system engineer meestal van op afstand voor herstellingen en aanpassingen, maar toen moest ik ter plekke de mailservers updaten of herstellen en dit meestal na de werkuren van de bedrijven.”
“Toen er kinderen kwamen, bleken de vele late uren en hoge werkdruk bijna niet meer te combineren met mijn gezin. Mijn vrouw gaf al enkele jaren les en zij moedigde mij aan mijn pedagogisch getuigschrift te halen via de toenmalige ‘D-cursus’. Een paar spontane sollicitaties later zette ik mijn eerste stappen in het onderwijs in het Technisch Instituut der HH Harten in Ninove. Ondertussen veranderde de school al een paar keer van naam, maar blijf ik toch al 18 jaar op post.”
“Als ik alles in rekening neem wel. Het loon is niet competitief met de privésector, maar an sich wel mooi. De combinatie met het gezinsleven maakt het verschil in loon goed. Aan de andere kant koos ik onder meer voor deze job omwille van het mooie pensioen. Als ik onze politici vandaag hoor, bestaat de kans dat er niet veel over blijft van dat pensioen.”
“Ik leverde best veel in door de overstap van de privésector naar het onderwijs: een auto, maaltijdcheques, mijn hospitalisatieverzekering… Bovendien heb ik de indruk dat ervaring in het onderwijs niet dezelfde waardering krijgt als in de privésector. Ervaren leerkrachten krijgen vaak de stempel ‘ouderwets’ opgeplakt. Nieuwe technieken die hun waarde nog moeten bewijzen, krijgen voorrang. Hierdoor vrees ik dat de verhoogde pensioenleeftijd in combinatie met de vlakke onderwijsloopbaan mij terug richting de privésector duwt. Zeker als er van het mij 18 jaar geleden voorgespiegelde pensioen niet veel meer overblijft.”
CHECK: Hoeveel pensioen zal jij krijgen?
“De hypothecaire lening loopt nog steeds, zeker na nog een paar kleine verbouwingen die we tijdens de coronaperiode uitvoerden. De tijd die vrijkwam door de lockdown en telewerk investeerden we in het huis. Wat schilderen, behangen, een veranda bijbouwen…”
“In normale omstandigheden trekken we er regelmatig op uit door Europa. Een huisje huren dat dient als uitvalsbasis om de streek te verkennen. Of op skivakantie naar Oostenrijk of Andorra. Daarnaast beoefenen we allemaal een hobby zoals atletiek of muziekschool. We proberen toch elke maand wat geld te sparen voor later, zoals pensioensparen, maar veel is het niet.”
Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen via het Jobat Salariskompas
“Sowieso overleggen mijn vrouw en ik veel en we kopen volgens ons budget. We vergelijken verschillende producten en kiezen er het beste voor ons uit. Ik spendeer liever wat meer geld aan kwalitatief en duurzaam materiaal dan aan goedkoop materiaal dat bijna onmiddellijk de vuilnisbak in kan. Voor ontspanning en iets samen met het gezin beleven reserveren we graag wat ruimte in ons budget. Eens goed dineren of een skivakantie moet dus zeker kunnen.”
“Investeren in vastgoed! Ik verbouw graag en ken ondertussen de procedures en technieken, dus ik blijf dan op vertrouwd terrein. Van beursbeleggingen heb ik geen kaas gegeten waardoor ik er liever ver van blijf. Vastgoed geeft ook zekerheid. De waarde ervan daalt niet te snel, integendeel. Als het nodig is, valt het snel te verkopen zonder grote financiële risico’s.”
(Tim Buysse)
Wil je zelf graag (anoniem) getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!
4 mei 2022Een leerkracht moet uiteraard meer kunnen dan kinderen leren dat één plus één gelijk is aan twee. Maar wat moet er nog in je DNA zitten om leerkracht te worden?
De Belg verdient gemiddeld 4.243 euro bruto per maand. Maar je loon evolueert natuurlijk tijdens je loopbaan. En deze elementen spelen daarbij een rol ...
Een week lang hielden leerkrachten Caroline, Friedl, Wendy en Pascal een werkdagboek bij. Hoeveel uur presteren zij? En waaraan?
We vroegen aan Mieke (39) uit Gavere hoeveel zij verdient en wat haar job precies inhoudt...
Een job in het onderwijs spreekt nog steeds vele jonge mensen aan. Maar hoeveel verdien je in het onderwijs? En heb je recht op extralegale voordelen?
Het gemiddeld maandelijkse brutoloon in België bedraagt 4.243 euro. Dat blijkt uit het Salariskompas van Jobat. Maar wat bepaalt allemaal jouw loon?
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!
Job te pakken? Da’s dan goed nieuws voor je bankrekening. Maar doen al die cijfers op je loonbrief je duizelen? Geen zorgen, wij hebben ‘m ontcijferd!
Met de war for talent in volle gang, schakelen werkgevers een tandje bij in het aanbieden van extralegale voordelen. We zetten ze voor je op een rij!