Hoeveel verdient een prof?
Het salaris van een professor stijgt niet alleen met de anciënniteit, ook zijn of haar titel speelt een rol. Ondervind het hier.
Lieven Buysse (42) uit Zottegem
“Elke prof moet aandacht besteden aan drie pijlers: onderwijs, onderzoek en dienstverlening. Momenteel doceer ik o.a. Engelse taalkunde en Britse cultuur aan de faculteit Letteren van de KU Leuven in Brussel. Daarnaast voer ik onderzoek naar pragmatic markers zoals so, well, like en hoe die gebruikt worden door zowel moedertaal- als niet-moedertaalsprekers van het Engels. Welke betekenissen geven zij aan die woorden? De bevindingen van mijn onderzoek presenteer ik op congressen over de hele wereld en publiceer ze in wetenschappelijke tijdschriften. Tussendoor begeleid ik uiteraard studenten bij hun bachelor- en masterproeven maar ook doctorandi.”
“De universiteit verwacht bovendien van een docent dat die zowel interne als maatschappelijke diensten levert. Vanuit mijn expertise geef ik bijvoorbeeld geregeld duiding bij de politieke en maatschappelijke actualiteit in het Verenigd Koninkrijk (denk maar aan de brexit) in opiniestukken, in interviews op radio en tv, en in lezingen.”
“Binnen de universiteit situeert mijn dienstverlening zich vooral op het beleidsniveau in mijn faculteit. Zowat elf jaar geleden werd ik vicedecaan, en na zes jaar verkozen mijn collega’s mij tot campusdecaan, de functie die ik nu al vijf jaar bekleed. Als campusdecaan sta ik aan het roer van het faculteitsbeleid op onze Brusselse campus: personeelsbeleid, financiën, het onderwijsaanbod, kwaliteitszorg voor onze opleidingen, internationalisering, strategisch beleid enzovoort… het komt allemaal op mijn bord terecht, met daarnaast een heleboel organen waar ik lid of voorzitter van ben. Eigenlijk is die functie al een fulltimejob op zich. Als mijn tweede (en laatste) mandaat als campusdecaan over drie jaar afloopt, krijg ik in principe weer meer tijd voor onderwijs en onderzoek.”
“Mijn passie voor onderwijs, taal en cultuur zit verweven doorheen alle aspecten van mijn job. Niets zo mooi als jonge mensen inzichten bijbrengen over topics waar je zelf door gebeten bent! Mijn passie proberen over te brengen in de overtuiging dat er voldoende van zal blijven hangen, dat studenten geprikkeld worden zelf verder te denken, motiveert mij elke dag.”
“Leiding geven aan de faculteit is een zware taak, zeker in combinatie met onderwijs en onderzoek, maar de impact die je hebt op de organisatie van de faculteit voor studenten en collega’s maakt het allemaal de moeite waard. Anders had ik me ook geen kandidaat gesteld bij de decaansverkiezingen natuurlijk!”
Zelf op zoek naar een job in het hoger onderwijs? Bekijk het actuele vacatureaanbod en… go for happy!
“Moeilijk te zeggen aangezien we geen vaste uren hebben en veel taken niet gebonden zijn aan een plaats of een tijdstip. Gemiddeld ben ik toch wel 60 à 70 uur per week actief voor de universiteit, het hele jaar door. Ook in de weekends blijven de laptop en smartphone binnen handbereik, maar probeer ik ook tijd te maken voor mijn gezin, al zullen zij – helemaal terecht – vinden dat het wat meer mag zijn (lacht).”
“Een vaste vakantieregeling bestaat er niet voor professoren. Het staat ons vrij om, los van de wettelijke feestdagen, onze vakantie te regelen zonder vast aantal vakantiedagen. Dat klinkt verleidelijk, maar aangezien een goed deel van de lesvrije periodes opgaat aan onderzoek en het voorbereiden van lessen of congressen is het regelmatig puzzelen om de jaarlijkse gezinsvakantie in te plannen, ook al duurt die maar twee weken.”
“Eigenlijk een beetje per toeval. Tijdens de laatste weken van mijn opleiding taal- en letterkunde vroeg mijn promotor of ik geen interesse had om het volgende academiejaar een semester Engelse grammatica te doceren ter vervanging van een afwezige collega. Die opdracht beviel me goed en in die periode passeerde een vacature voor assistent aan de toenmalige EHSAL.”
“Ik solliciteerde en mocht er twintig jaar geleden mijn contract tekenen. Dat was de periode van de academisering van de hogeschoolopleidingen waardoor er, weliswaar vrij beperkt, mogelijkheden kwamen om een doctoraat te maken en een onderzoek te starten. Dat moest voor een groot deel in de vrije tijd gebeuren, maar wie gepassioneerd is… Kort na mijn doctoraat kon ik met succes solliciteren voor een docentschap en verder groeien binnen de academische wereld.”
“Als je mijn wedde vergelijkt met een vergelijkbare job in de privésector qua aantal gepresteerde uren en verantwoordelijkheid, is de verloning wellicht wat aan de lage kant. Maar we hebben niets te kort en het was mijn eigen keuze om dit mandaat op te nemen, dus eigenlijk ben ik wel tevreden.”
“Het is ook niet zo dat ik meer verdien omdat ik campusdecaan ben. Professoren worden vergoed volgens hun graad – in mijn geval is dat die van hoogleraar – ongeacht de functies die ze opnemen. De universiteit verwacht dat elke docent eens een functie opneemt, zoals campusdecaan of voorzitter van een onderzoeksgroep. Dat zijn per definitie tijdelijke mandaten, waarin je duidelijk betrokkenheid kunt tonen, zonder financiële compensatie.”
Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen dankzij het Jobat Salariskompas
“Goh, er is niet zozeer één grote kost. Zoals bij de meeste mensen gaat een groot deel naar het huishouden en alles wat daar bij hoort. De twee kinderen groeien, net als hun kosten. Daarnaast moet de hypotheek van onze woning betaald worden, en vergt zo’n huis altijd wel onderhoud en investeringen.”
“We doen allebei al een tijdje aan pensioensparen, en zetten daarnaast geregeld nog wat geld aan kant.”
Extra: 5 tips om te kunnen sparen én genieten
“Financieel gezien niet, dankzij onze stabiele jobs en het pensioensparen, en we bezitten ondertussen een eigen huis. Over de pensioenleeftijd lig ik wel wakker. We behoren tot een generatie waar al van relatief jonge leeftijd veel verwacht werd in een hoog tempo. Denk maar aan de hoge werkdruk en de publicatiestress. Dit volhouden tot 67-68 jaar kan zeker niet iedereen gegeven zijn.”
“Professoren bleven vroeger bijna allemaal tot de pensioenleeftijd hun dwong om te vertrekken. Stilaan krijg je meer collega’s die vroeger vertrekken en dat valt op binnen de academische wereld. Zelfs een heel gemotiveerde en gepassioneerde beroepsgroep krijgt het blijkbaar moeilijker om vol te houden.”
“Ik vind dat gebruiksvoorwerpen vooral handig, degelijk en performant moeten zijn. Zeer vergankelijke of blitse zaken, zoals smartphones of een auto, leveren misschien wel status op, maar daar betaal ik geen hoge bedragen voor.”
“Ik geniet enorm van sociale activiteiten. Eens goed gaan eten en drinken met familie en vrienden staat dan ook hoog op mijn prioriteitenlijst tijdens mijn schaarse vrije momenten. Een goed boek mag evenmin ontbreken; als ik er de rust voor vind. Meestal is het daarvoor wachten tot de jaarlijkse gezinsvakantiereis.”
“Oei, dan moet er al iemand in mijn plaats spelen! In dat hypothetische geval zou ik gewoon blijven doen wat ik doe. Uiteraard is er dan meer ruimte om te sparen zodat wij er later van kunnen genieten, net als de kinderen als ze ouder zijn. Waarschijnlijk let ik dan wel iets minder nauwgezet op pakweg het reisbudget en behoort een wat specialere bestemming tot de mogelijkheden. Een deel van de winst schenk ik sowieso aan een selectie van goede doelen die ons na aan het hart liggen.”
(Tim Buysse) - Foto: (Olivier Matthys)
Wil je zelf graag (anoniem) getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!
11 maart 2022Het salaris van een professor stijgt niet alleen met de anciënniteit, ook zijn of haar titel speelt een rol. Ondervind het hier.
Onze buren uit Nederland volgen als tweede, op de voet gevolgd door werknemers uit Groot-Brittannië en Duitsland. Frankrijk hinkt achterop...
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!
Om mensen gelukkiger te maken, vraag je wat ze willen en geef je ze dat ook. Toch? Fout!
“Als de inschrijvingen plots verdubbelen, zitten we met een probleem”, zegt Koen Eneman, decaan van de ingenieursschool Groep T in Leuven.
Wie kiest voor een universitaire opleiding laat zich soms afschrikken door het hoge inschrijvingsgeld. Terecht, of niet?
De carrière van Dirk Rossey omspant enkele werelddelen. We vroegen hem wat zijn huidige job in Australië inhoudt en hoeveel hij verdient...
Het huishouden, de zorg voor de kinderen, een sociaal leven en daarbovenop nog eens een drukke job? Hoe pak je dat nu het best aan?
Inspiratie nodig voor je volgende carrièreswitch of jobhop? Bekijk dan zeker even deze beroepenlijst met de 20 bestbetaalde jobs ter wereld...