Jobportret van een business analist: ‘Een project kan vijf weken duren, maar ook vijf jaar’
Annelies Schupp werkt als business analist bij AE. ”Soms werk je aan meerdere projecten tegelijk, al is dat niet altijd even makkelijk”, getuigt ze.
“Ik ontwerp systemen die binnen ons productiebedrijf gebruikt worden om de producten te vervaardigen. Ik kijk daarbij met een kritische blik naar de behoeften vanuit het bedrijf en breng die in kaart. In onze sector moeten we aan vrij veel strikte voorwaarden voldoen, dus dat brengt wel wat stress met zich mee.”
Zelf als business analist aan de slag? Deze werkgevers zijn op zoek… naar jou!
“In 2002 zochten ze iemand om de support van de productie op zich te nemen. Ik ben dan verder opgeklommen tot in mijn huidige positie. Ik ben heel dankbaar en ook wel fier op mijn groeiproces binnen het bedrijf van programmeur tot business analist. Het is daarbij ook een heel leuk team om in te werken.”
Op zoek naar een job in chemie & farmacie? Bekijk het actuele vacatureaanbod en… go for happy!
“Absoluut. Het is een veelzijdige job met een focus op internationale samenwerkingen. Zo leer je verschillende culturen en mensen kennen. Je netwerk wordt bijzonder groot. De collega’s in mijn huidige team zijn stuk voor stuk aangename mensen. Er zijn al hechte vriendschappen ontstaan. Een leuke sfeer op de werkvloer is niet zo vanzelfsprekend, ik heb ook anders gekend. Maar ik voel dat ik in dit team nog kan groeien. Dat is ook een van de reden waarom ik elke dag graag ga werken.”
“In principe verdien ik niet slecht. Ik ben ook niet iemand die daarover wil klagen. Ik heb heel wat mooie extralegale voordelen zoals een groepsverzekering, een bedrijfswagen én maaltijdcheques. Maar als ik dan af en toe deze rubriek in de gaten hou, merk ik dat mijn loon aan de lagere kant is voor het werk dat ik doe. Af en toe gaat mijn loon een stukje omhoog, zoals vorig jaar. Ik ben dus wel tevreden, meer weet in mijn achterhoofd dat het beter kan.”
Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen via het Jobat Salariskompas
“Dat is een hele goede vraag. Ik denk van niet. Onlangs kreeg ik een mooie kans bij een ander bedrijf aangeboden, maar voorlopig ga ik er niet op in. Door mijn leeftijd is zomaar springen niet meer het beste idee. Dat zou enorm veel stress opleveren. Ik zit op dit moment comfortabel in een fijn team, meer kan ik niet vragen.”
“Een 40-tal uren per week. Vroeger mocht je daar gerust 5 à 6 uur bijtellen. Toen was er meer ondersteuning nodig. Maar in mijn huidige functie heb ik dat een klein beetje afgebouwd. Ik ben de enige in het team die het stukje kennis heeft dat nodig is om mijn job uit te oefenen, dat maakt van mij een belangrijke en soms onmisbare schakel.”
Doe de test: Ben jij onmisbaar op het werk?
“Ja. Ik doe, zoals elke Vlaming denk ik, jaarlijks aan pensioensparen. Maar laat mij nog maar even werken. Ik kijk niet echt uit naar mijn pensioengerechtigde leeftijd. Niet zozeer door het werk dat weg zou vallen of het spreekwoordelijke zwarte gat, maar omdat iedereen rond mij dan ook ouder is. Zoals mijn ouders. Ik ben daar nu dus nog niet te veel mee bezig. We zien wel.”
“In de mate van het mogelijke. Mijn vrouw werkt ook nog, dus we zetten wel wat aan de kant. We hebben pas een nieuw huis gebouwd. Op dat vlak zijn we dus wél bezig met later. We bouwden volledig gelijkvloers voor onze oude dag. De lening is onze grootste kost.”
“Vooral aan mijn hobby’s. Ik fotografeer heel graag, ook in het buitenland. We gaan daarvoor regelmatig op citytrip. Ook de apparatuur kost wel wat. Ik tennis regelmatig en koop af en toe een klein kunstwerkje. Ik geef gemakkelijker geld aan dingen die ik graag zie en doe.”
“Dat vind ik een moeilijke vraag. Aan antieke meubels zou ik geen cent geven. Of als ik op reis ga, dan stop ik nooit van mijn leven in van die kleine souvenirwinkels. Dat vind ik prullerij. Dan geef ik mijn geld liever aan iets wat langer meegaat.”
“Ik zou 100% zeker blijven werken als ik morgen de Lotto won. Veel materiële zaken zou ik niet kopen. Onze lening zal een stuk sneller afbetaald zijn en ik koop een mooie camera. Het liefst zou ik een deel schenken aan goede doelen, dat zou me heel veel voldoening geven.”
En jij? Blijf jij werken wanneer je de lotto hebt gewonnen?
(ch/em)
Wil je zelf graag (anoniem) getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!
20 mei 2022Annelies Schupp werkt als business analist bij AE. ”Soms werk je aan meerdere projecten tegelijk, al is dat niet altijd even makkelijk”, getuigt ze.
Ontdek hoe belangrijk je bent op je werk. Ben je onmisbaar of vervangbaar? Misschien ben je niet makkelijk om mee samen te werken? Doe de test.
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!
Van je brutoloon worden bijdragen voor de sociale zekerheid afgehouden én belastingen. Wat dan overblijft, is je nettoloon.
Job te pakken? Da’s dan goed nieuws voor je bankrekening. Maar doen al die cijfers op je loonbrief je duizelen? Geen zorgen, wij hebben ‘m ontcijferd!
Analyse en softwareontwikkeling zijn de meest voorkomende jobs in IT, gevolgd door pc-techniek en helpdesk. Het aanbod IT-jobs is alvast erg divers.
Hoe belangrijk is de job van een KYC ('Know Your Customer') Analyst en waarom neemt de vraag ernaar alsmaar toe?
Mediahuis rolde de afgelopen vier jaar al veel acties uit binnen de pijler ‘slimmer en groener onderweg’. Daarnaast startte de uitgever van De Standaard, Nieuwsblad, Gazet Van Antwerpen en het Belang van Limburg een project rond werkdruk. Zo is Mediahuis voor het derde jaar op rij baanbrekend.
De eerste voorwaarde om minder stress te ervaren is ... zelfzorg. Daarom: 5 tips als eerste stap naar meer zorg én respect voor jezelf.