Bazen
Vorige

1 van 498

Volgende
Volgend artikel:

Slecht nieuws breng je in 4 stappen

Heeft jouw baas deze 3 eigenschappen? Let dan op voor toxisch gedrag

Toxisch gedrag baas
Toxisch leiderschap op de werkvloer is in de meeste gevallen makkelijk te herkennen. Een baas toont bijvoorbeeld weinig begrip of manipuleert de werkvloer om zijn of haar zin door te voeren. En toch blijven sommige eigenschappen onder de radar of worden ze slechts geleidelijk toxisch. We zoomen in op drie karaktereigenschappen die op het eerste gezicht vrij positief lijken, maar in een leidersrol toch al snel enkele alarmbellen doen afgaan.

Toxisch gedrag beschrijven we als gedragingen die bij anderen angst, onrust of paniek zaaien. De experts van Hogan Assessments – marktleider in persoonlijkheidsbeoordeling op de werkplek en leiderschapsadvies – hebben in hun onderzoek drie belangrijke eigenschappen geïdentificeerd die kunnen wijzen op toxisch gedrag.

Ze lijken in eerste instantie vrij onschuldig, omdat ze bij gewone werknemers misschien geen toxisch gedrag veroorzaken. Maar bij een leidinggevende zijn ze boosdoeners voor de werkvloer.

4 alarmsignalen: werk jij in een toxische omgeving?

1. Voorzichtigheid

Voorzichtigheid kan je associëren met rationaliteit of het maken van weloverwogen beslissingen. Niet slecht, zou je denken, maar het wordt pas problematisch wanneer die eigenschap een rem zet op belangrijke beslissingen.

Té voorzichtig zijn zorgt ervoor dat leiders geen risico’s durven nemen in het belang van het bedrijf. Ze zijn bang om nieuwe dingen te proberen en hebben moeite met knopen doorhakken. Het kan projecten lamleggen of het team tegenwerken, omdat het getuigt van weinig daadkracht. Daardoor worden doelen moeilijker bereikt en zakt de algemene werksfeer naar een dieptepunt.

Ontdek: Hoe ga je om met een toxische manager?

2. Fantasie

Mensen met een rijke fantasie leggen vaak een heerlijke creativiteit aan de dag. Denk aan inspirerende brainstormsessies of creatieve uitdagingen. Al ligt daar ook het gevaar voor leiders met een creatief kantje: ze lijken snel verveeld te raken door dagdagelijkse activiteiten of routineklusjes.

Tijdens taken en meetings dwalen ze regelmatig af met hun gedachten en dat is natuurlijk een slechte eigenschap voor een leider. En chaotische leidinggevenden krijgen niemand mee op hun kar. Beslissingen nemen vraagt meestal weinig creativiteit, maar wel een goed zicht op de feiten en een rationele denkwijze.

Hoe creatief ben jij? Doe de test

3. Durf

Een leider met lef? Die inspireert. Lef getuigt van een zelfverzekerd karakter en doet het meestal goed in leidinggevende functies. Waarom deze eigenschap dan toch een plekje krijgt in deze lijst? Gedurfde leiders zien vaak hun eigen fouten niet en kunnen moeilijk verantwoording afleggen voor gemaakte keuzes. Iemand die springt, denkt meestal niet na waarom hij nu net springt. Ze neigen de schuld van problemen sneller op het team af te schuiven. Tikje toxisch, toch?

Het zorgt ongetwijfeld voor een stuk minder vertrouwen onderling. Leiders die veel durven, willen ook vaak met de eer gaan lopen voor teamprestaties. En dat werkt natuurlijk enorm demotiverend voor een team dat zich elke dag uit de naad werkt en er de erkenning niet voor krijgt.

Een voorzichtige, creatieve durfal als baas is dus niet altijd een cadeau. Zeker wanneer die eigenschappen na verloop van tijd gaan doorwegen op het beleid en de werksfeer. Ga zeker in gesprek met je team, leidinggevende of hr-verantwoordelijke wanneer je werkvloer lichtjes begint te ruiken naar toxisch leiderschap. En voorkom erger!

4 leiderschap-checks: hoe doet jouw baas het?

(ZINNIG) – Bron: Hogan Assessments

25 maart 2024
Anderen bekeken ook