Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 747

Volgende
Volgend artikel:

Heb jij ook flexibele uren?

Heb jij ook flexibele uren?

Flexibele uren
Mag jij je werkdag beginnen tussen 7 en 10 uur ’s ochtends? En bepaal je zelf wanneer je dag eindigt? Dan heb je glijdende werkuren, net zoals 52% van de Belgische bedienden. Enkel Finland, Oostenrijk en Duitsland scoren hoger. Een luxe, zo blijkt uit een onderzoek van SD Worx, want maar liefst zeven op de tien Belgische kantoormedewerkers zouden die flexibiliteit appreciëren. Al is er ook een keerzijde aan de medaille.

45% van de Belgische bedienden heeft de mogelijkheid om te kiezen uit verschillende werkschema’s of -roosters en de helft van de kantoormedewerkers in ons land geniet van de nodige flexibiliteit op het vlak van werkuren.

Zowel glijdende werktijden – waarbij de werknemer binnen een bepaald slot een start- en einduur kiest – als flexibele dagindelingen – waarbij de werknemer zelf pauzes mag inplannen – winnen aan populariteit. En dat zal naar verwachting in de toekomst verder blijven stijgen.

Een goede zaak? Om werknemers aan te trekken en aan boord te houden zeker wel. Om werk en privé gescheiden te houden: niet echt. Tenzij je werkgever concrete regels opstelt.

Nuttig: 5 tips voor de perfecte werk-privébalans

Werken in privétijd

Volgens het recht op deconnectie mogen werknemers onbereikbaar zijn op duidelijk vastgelegde momenten.

Toch zien we dat vier op de tien werknemers wel eens hun mailbox openen of een telefoontje opnemen in die felbegeerde privétijd. Een rechtstreeks gevolg van flexibele werkuren, die de grens tussen werk en privé doen vervagen. En daarin is België zeker niet alleen, blijkt uit een internationale werknemersbevraging bij 18.000 werknemers in achttien landen.

Lees ook: Bazen blijven hun werknemers contacteren buiten de werkuren

Geen one size fits all

Op het vlak van flexibele werktijden bestaat er geen one size fits all. Sommige werknemers vinden het bijvoorbeeld net geruststellend om ook buiten de werkuren mails op te volgen en zo verbonden te blijven met de organisatie. 43% vindt het prima om na de uren bereikbaar te blijven, voor 39% kan het zelfs tijdens vakanties.

In Servië, Noorwegen en Roemenië ligt dat aandeel nog hoger: respectievelijk 49%, 55% en 56% zegt bezig te zijn met het werk buiten de kantooruren. Andere werknemers hebben dan weer nood aan een strikte scheiding tussen werk en privé. Zeker tijdens hun verlof. In België gaat dat om 41%. Door die verscheidenheid is het dus belangrijk dat er op ondernemingsvlak een kader bestaat waarbinnen werknemers zélf kunnen bewegen.

Flexibel(er) werken: 9 juridische mogelijkheden

Niet evident, want voor organisaties wordt het steeds uitdagender om een evenwicht te vinden. Enerzijds willen ze werknemers betrokken houden, anderzijds moeten ze overbelasting en een te hoge werkdruk voorkomen. Duidelijke richtlijnen over flexibiliteit en bereikbaarheid na de werktijden, in het weekend en tijdens vakanties, kunnen een gezonde werkcultuur – en bijgevolg het werkgelukbevorderen.

Wanneer moeten oproepen en e-mails beantwoord worden? Hoe gebruiken werknemers digitale vormen van communicatie – zoals de WhatsApp-groep van het team – op een gezonde en verantwoorde manier? Food for thought!

Checklist: Is jouw werkgever bekommerd om jouw welzijn?
Webinar: werkgeluk, wat kan je er zelf voor doen?

(ZINNIG) – Bron: SD Worx

12 november 2024
Anderen bekeken ook