Waarom van je hobby je beroep maken?
‘Werknemers die willen beginnen als zelfstandige in bijberoep, zitten met een berg vragen’, vertelt Koen Lauriks, startersadviseur bij Unizo.
Het combineren van twee banen is geen nieuw gegeven, maar de hoeveelheid mensen die deze keuze maakt, wordt gestaag groter. In 2013 ging het om 4,1% van de beroepsactieve bevolking, in 2023 om 5,1%.
Met andere woorden: 1 op de 20 mensen. Het gaat daarbij lang niet altijd om een voltijdse job én een deeltijdse job bij een andere werkgever, maar ook om twee deeltijdse jobs, zelfstandigheid in bijberoep of de combinatie van meerdere flexi-jobs.
Lees ook: 6 opties om naast je job nog bij te verdienen
Opvallend is dat Belgen hierin het voortouw nemen ten opzichte van de buurlanden. In Frankrijk en Duitsland daalde het aantal mensen met een tweede job. In Nederland is er wel al langer een trend gaande waarbij maar liefst 10% van de beroepsactieve bevolking ervoor kiest om twee of meer jobs te hebben.
Ook opvallend is de demografie: het aantal beroepsactieve 65-plussers in België met een tweede job, is ten opzichte van 2013 met bijna 68% toegenomen. Daarnaast zijn het vooral de 36- tot 50-jarigen die bijverdienen. Nog een bijzonder feit is dat het merendeel van de mensen met een flexi-job hoogopgeleid is, en dat een tweede job juist minder populair is bij ambachtslieden, mensen met elementaire beroepen en bedieners van machines.
CHECK: 2 op de 3 jongeren verdienen bij
Het logische antwoord lijkt vooral: men wil wat extra geld in het laatje brengen. Maar niet iedereen doet het om die reden. En je mag je ook niet meteen rijk rekenen. Onderaan de streep zal je uiteindelijk, juist vanwege de toegenomen inkomsten, meer geld afdragen aan de belasting. Sommige werkenden zoeken daarom eerder naar een tweede uitdaging vanwege het verrijkende aspect: je leert nieuwe vaardigheden, doet even iets totaal anders én breidt je netwerk uit.
Ontdek: 4 manieren om extra bij te verdienen
Zo brengt een paar uur per week in de horeca je weer in touch met de culinaire wereld. Neemt betaald vrijwilligerswerk bij de voetbalclub je mee naar toffe wedstrijden waar kinderen met veel passie komen sporten. En brengt het bijspringen in die drukke kapperszaak op de hoek je terug in contact met buurtbewoners. De kers op de taart is natuurlijk het feit dat flexi-jobbers niets moeten afdragen en geen sociale zekerheid voor hun loon moeten bijdragen. Mooi meegenomen!
FAQ: al jouw vragen over flexi-jobs beantwoord
(ZINNIG) - Bron: Acerta
15 maart 2024‘Werknemers die willen beginnen als zelfstandige in bijberoep, zitten met een berg vragen’, vertelt Koen Lauriks, startersadviseur bij Unizo.
De stijgende levenskosten sparen niemand, zelfs mensen met een vaste job zijn steeds vaker op zoek naar een extra inkomen. Wat zijn de mogelijkheden?
Wat is een flexi-job precies? Wie kan het uitoefenen en wanneer? Hoeveel verdien je ermee? We beantwoorden al jouw vragen over flexi-jobs...
Onbelast bijverdienen mag niet meer... maar er zijn wél nog heel wat mogelijkheden om toch nog een aardig centje extra te verdienen!
Een flexi-job geeft mensen de kans om op een voordelige manier bij te klussen naast hun hoofdberoep. En het statuut zit in de lift.
Heb je een baan, maar wil je nog extra bijverdienen? Dat is mogelijk, ook zonder een tweede job. Hier enkele opties om te overwegen ...
Flexi-jobs worden steeds populairder. Heb jij al naast je vaste job je handen uit de mouwen gestoken? Er zijn tal van redenen om actief een centje bij te verdien met een flexi-job.
Het leven wordt alsmaar duurder, ook voor jongeren. Hoeveel jongeren hebben een extra inkomen? Wat is hun motivatie daarvoor? En wat zijn de voordelen?
Wil jij graag een extra cent verdienen? Hier vind je enkele tips om mee rekening te houden!