Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 938

Volgende
Volgend artikel:

Eindeloze mogelijkheden bij PepsiCo

Heb jij een bullshitjob? Zo voelt je werk tóch nuttig

Vrouw met bullshitjob
Dat verpleegkundigen en brandweermannen levens redden, is behoorlijk duidelijk. Weet jij niet wat het nut is van je werk? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk een bullshitjob! Wat nu?

‘Wat doe ik toch een hele dag?’ Als je het gevoel hebt dat je geen wezenlijk verschil maakt – niet voor je baas en al helemaal niet voor de samenleving – heb je misschien wel een echte bullshitjob. Al helemaal als je vrienden en familie je maar blijven vragen wat het nut precies is van het werk dat je doet.

Een bullshitjob is volgens de Amerikaanse antropoloog David Graeber ‘een vorm van betaald werk dat zo volkomen zinloos, onnodig en laakbaar is dat zelfs diegene die de job doet, niet kan rechtvaardigen wat ie doet’.

Lobbyisten

En vergis je niet, want vandaag de dag zijn er volgens Graeber een hoop nutteloze jobs. Banen die, moesten ze verdwijnen, niet eens gemist worden. Hoe dat komt? De technologische vooruitgang. Terwijl we vroeger dachten dat al die technologie zou leiden tot een werkweek van slechts vijftien uren, merkt Graeber op dat het enkel voor meer bullshitjobs heeft gezorgd.

Wat zijn die zogenoemde bullshitjobs dan? Wel, Graeber maakte een onderscheid tussen vijf soorten banen:

  • Flunkies: jobs die een ander belangrijk doen lijken
  • Goons: jobs die er gewoon zijn omdat concurrenten die ook hebben
  • Duct tapers: jobs die bestaan om problemen op te lossen die er eigenlijk niet zouden mogen zijn (dat zijn dan meteen de meest nutteloze banen)
  • Box tickers: jobs om aan eisen te voldoen die er helemaal niet zijn
  • Taskmasters: jobs die anderen zinloos werk bezorgen

Concreet gaat het volgens Graeber dan bijvoorbeeld om receptionisten, lobbyisten, bedrijfsjuristen, onderzoekscommissies, …

Ontdek: De 5 vaakst voorkomende bullshitjobs

Is een basisinkomen de oplossing?

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat Graeber heel wat weerstand krijgt. Want wie is hij om te zeggen of een job al dan niet zinvol is? Maar het antwoord van de antropoloog is duidelijk: het oordeel komt niet van hem, maar van de werknemers zelf.

Tegelijk zoekt hij naar een oplossing voor al die bullshitjobs: het universeel basisinkomen. Zo zouden heel wat mensen met een bullshitjob geen reden meer hebben om nog langer aan de slag te blijven. Maar of zo’n basisinkomen wel haalbaar is, dat is nog maar de vraag.

Een basisinkomen voor iedereen: waarom niet?

Vrijwilligerswerk

Op een basisinkomen moet je op dit moment zeker niet rekenen, maar wat kun je dan wel doen als je een bullshitjob hebt? In eerste instantie: er anders naar leren kijken. Je job mag dan misschien niet bijdragen tot een betere of mooiere wereld, maar het voorziet waarschijnlijk wel in je sociale en financiële behoeften. Zonder je loon zou je niet op reis kunnen met je gezin, toch?

Nog steeds niet overtuigd? Dan kun je best van werk veranderen. Er zijn genoeg organisaties en bedrijven die helemaal passen bij wie je bent. Je kunt ook overwegen om een carrièreswitch te maken. Als het te moeilijk is om een nieuwe job te vinden, is het nog altijd mogelijk om een hobby te zoeken of vrijwilligerswerk te doen. Ook dat geeft zin aan het leven.

Go for happy! Ontdek duizenden jobs op Jobat.be en vind net die job die 100% bij je past!

(dt/em) - Bron: Intermediair

21 februari 2022
Anderen bekeken ook