Opleidingen
Vorige

1 van 238

Volgende
Volgend artikel:

Nieuwe opleiding én job: AI Compliance Officer

Haal het maximum uit jouw carrière: 5 tips

Man bewandelt carrièreladder
Exemplaren als Mark Zuckerberg en Bill Gates zijn zeldzaam, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat al die andere mensen niet succesvol zijn. Je hoeft geen peperdure wagen op je oprit te hebben staan als bewijs dat je alles uit je carrière hebt gehaald.

Over mensen die in een gigantische villa wonen en elke vakantie met hun jacht naar het zuiden vertrekken, durven we nogal snel zeggen dat ze ‘het gemaakt’ hebben in het leven. Alles uit je carrière halen staat nochtans zeker niet synoniem met rijkdom en extravagantie. Integendeel. Maar wat betekent het dan wel?

1. Leren, leren en nog eens leren

Eigenlijk blijf je je hele leven lang leren. Zelfs als je denkt dat je alles goed onder de knie hebt. Je vindt altijd wel nieuwe manieren om net dat tikkeltje beter te presteren, om mee te blijven met de wereld die pijlsnel evolueert, om niet ingehaald te worden door je jongere collega’s. Kijk altijd kritisch naar jezelf. Naar de kennis en skills die je al hebt en die je nog mist. Zo wordt je job niet alleen waardevoller, maar ook gewoon leuker.

Lees ook: De trucs om levenslang te blijven (bij)leren

2. Het ultieme doel

Wat hebben Mark Zuckerberg en Bill Gates gemeen? Zij hebben – samen met alle andere succesvolle mensen in de wereld – zich altijd een duidelijk doel voor ogen gehouden. Heb je er geen? Dan dwaal je al snel af en komt de eindmeet nooit echt dichtbij. Maar wees niet te ambitieus, en stel doelen op die concreet en vooral haalbaar zijn.

Om gemotiveerd te blijven kun je ze verdelen over enkele maanden, of jaren. Schrijf ze op zodat je ze kunt afvinken als je ze gerealiseerd hebt. Zo lijkt dat einddoel minder ver weg.

3. Kijk kritisch naar jezelf

Op het werk draait het niet om één iemand, maar om het hele team. Succesvolle carrières hangen dan ook grotendeels af van je relaties, niet enkel van jezelf. Lig je wel zo goed in de groep als je dacht? Ben je een teamplayer, of toch niet echt?

Je kunt een promotie daadwerkelijk mislopen als je collega’s het je niet gunnen. Wees daarom geïnteresseerd in wat anderen je vertellen, klaag niet te vaak en stel je toegankelijk op.

4. Durf opslag vragen

Geld maakt niet gelukkig en is al zeker geen maatstaf voor succes. Toch hoort het er gewoon bij. Iedereen wil graag een mooi loon, maar opslag vragen, dat is toch een ander paar mouwen. Maar denk eraan: een 'nee' heb je, een 'ja' kun je krijgen. Vraag een gesprek aan en ga gewapend de onderhandelingen aan. Niet letterlijk, maar zorg dat je enkele goede argumenten hebt.

Heb je onwerkelijke prestaties neergezet? Of ligt je loon lager dan wat gangbaar is in de sector? Dan sta je meteen sterk in je schoenen.

Lees ook... Wanneer is het ideale moment om opslag te vragen?

5. Een felbegeerde promotie

Een promotie krijg je niet zomaar. Het betekent meestal dat je baas waardeert wat je allemaal doet. En vaak staat daar een financiële beloning tegenover (zoals een loonsverhoging).

Ontdek: Hoe groot is jouw kans op promotie?

Maar wie promotie wil maken, moet investeren. Tijd als je een extra cursus volgt, een inspanning als je je doelen wilt overtreffen, zelfverbetering door je vaardigheden onder de loep te nemen en netwerken om de relaties met collega’s, klanten, … te verbeteren. Maar je moet wel goed weten welke richting je uit wilt. Als je eenmaal een functie in gedachten hebt, kun je je skills daarop afstemmen.

(dt/em) - Bron: Intermediair

26 maart 2021
Anderen bekeken ook