Doktersbriefje verplicht om geen loon te verliezen?
Ben je wel verplicht om een doktersbriefje af te geven op je werk? En hoe zit het met de nieuwe regelgeving hierover?
Heel simpel uitgelegd is het gewaarborgd loon het loon waarop je recht hebt als je door ziekte of een ongeval niet kan gaan werken. Ben je bediende, dan betaalt je werkgever je loon van de eerste maand volledig uit. Ben je arbeider, dan heb je recht op één week gewaarborgd loon en één supplementaire week waarvoor je werkgever je een uitkering betaalt die ongeveer overeenkomt met je nettoloon. Als je langer dan één maand ziek bent of langer dan die twee weken, dan springt het RIZIV bij.
Ontdek: Word ik betaald als ik ziek ben?
Het gewaarborgd loon voor arbeiders ziet er schematisch zo uit:
Uiteraard zijn daar wel enkele voorwaarden aan verbonden. Zo moet een arbeider minstens één maand ononderbroken in dienst zijn van de onderneming als hij aanspraak wil maken op gewaarborgd loon. Maar, en nu wordt het wat gecompliceerder, als de arbeider die maand anciënniteit bereikt tijdens zijn ziekteperiode, dan kan hij toch nog aankloppen bij de werkgever om de resterende dagen van de eerste maand gewaarborgd loon uitbetaald te krijgen.
Een voorbeeld ter verduidelijking: een arbeider is 22 dagen aan het werk bij een onderneming en wordt ziek. De eerste acht dagen van zijn ziekteperiode krijgt hij geen gewaarborgd loon, vanaf de negende dag wel omdat hij dan een maand in dienst is bij de onderneming.
Lees ook: Hoeveel loon krijg je als je ziek bent?
Bij bedienden wordt er een onderscheid gemaakt tussen enerzijds bedienden die in dienst zijn voor onbepaalde tijd of voor een bepaalde tijd van minstens drie maanden, en anderzijds bedienden die voor een bepaalde tijd van minder dan drie maanden in dienst zijn.
De bedienden in de eerste categorie krijgen gewoon een maand lang hun loon uitbetaald door hun werkgever. De bedienden in de tweede categorie worden bekeken als arbeider. Zij zullen ook maar twee weken gewaarborgd loon krijgen van de werkgever als ze een maand anciënniteit in de onderneming kunnen voorleggen. Schematisch ziet dat er zo uit:
FAQ: Alles over jouw rechten en plichten als je ziek bent
Als een werknemer gedurende verschillende periodes na elkaar ziek is, zonder onderbreking (bijvoorbeeld een ziekte gevolgd door een auto-ongeval), wordt dit beschouwd als één periode. De werkgever moet dus niet twee maal gewaarborgd loon voorzien.
Als de werknemer tussen twee ziekteperiodes wel is komen werken, spreekt men van hervalling. Als hij hervalt binnen de 14 dagen na het einde van de eerste ziekteperiode, is de werkgever in principe geen gewaarborgd loon verschuldigd. Uiteraard krijgt de werknemer nog gewaarborgd loon als hij tijdens de eerste ziekteperiode niet alles heeft opgebruikt.
Bijvoorbeeld: een bediende met een contract van onbepaalde duur is 20 dagen ziek. Hij krijgt dus 20 dagen gewaarborgd loon. Daarna komt hij weer werken, maar twee dagen later wordt hij opnieuw ziek. Dan heeft de bediende nog recht op de tien resterende dagen gewaarborgd loon die hij tijdens zijn eerste ziekteperiode niet heeft opgebruikt.
CHECK: Doktersbriefje verplicht om geen loon te verliezen?
Ook op het gewaarborgd loon zijn er enkele uitzonderingen. In de volgende gevallen is het gewaarborgd loon niet verschuldigd:
Extra: Moet ik gaan werken na een skiongeval?
(pv/lm) - Bronnen: ACV/demorgen.be/FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg
Ben je wel verplicht om een doktersbriefje af te geven op je werk? En hoe zit het met de nieuwe regelgeving hierover?
Je bent ziek. Dan wil je liefst niet teveel poespas. Daarom al jouw rechten en plichten overzichtelijk verzameld, in concrete vragen mét antwoord.
Een ongeval tijdens de middagpauze bevindt zich in een grijze zone. Een arbeidsongeval moet immers niet noodzakelijk gebeuren tijdens de werkuren.
Ziektekiemen nemen geen vakantie … maar wat als je ziek bent en alsnog op vakantie wil gaan? Wat zijn je rechten en plichten?
Of je tijdens de werkuren naar de dokter mag gaan, verschilt naargelang de reden van het doktersbezoek. Iris Tolpe van Securex geeft tekst en uitleg …
Je loonfiche begrijpen is cruciaal. Maar wat staat er nog allemaal op je loonfiche?
Werk je regelmatig thuis? Dan ben je zeker niet alleen. Maar wat als je van de trap valt tijdens de werkuren? Of uitglijdt over een gladde vloer?
Meer en meer werknemers zijn langdurig ziek. Maar ben je beschermd tegen ontslag als je vaak of langdurig afwezig bent?
Twijfelt je werkgever aan je ziek zijn, dan kan hij/zij via alle middelen trachten te bewijzen dat je doet alsof. Maar wat dan met je gewaarborgd loon?