Je loon als starter
Als je pas bent afgestudeerd wil je natuurlijk zo snel mogelijk aan de slag. Maar hoeveel verwacht je te verdienen? En wat is realistisch?
Met name de loonverwachtingen van de starters vallen op. Ruim zes op de tien jongeren verwacht een eerste nettoloon boven 2.000 euro/maand. Terwijl de helft van de ondervraagde bedrijven voor schoolverlaters ‘slechts’ een gemiddeld nettoloon tussen 1.500 euro en 2.000 euro voorziet. Amper 6% van de bedrijven geeft starters een gemiddeld nettoloon van 2.500 euro of meer.
Ontdek: Hoeveel salaris krijg je als starter?
Loonverwachtingen zijn overigens niet de enige conclusie van het onderzoek van ASAP. Ook deze vallen op:
Terwijl één op de drie jongeren van plan is om minstens drie jaar bij zijn eerste werkgever te blijven, gaan de meesten toch na verloop van tijd andere oorden opzoeken: negen op de tien Gen Z’ers switcht van job binnen de drie jaar.
Daarbij valt ook de groep van 10% op: die blijft namelijk minder dan 6 maanden. 32% wil tussen 6 maanden en 1 jaar aan boord blijven, 52% tussen 1 en 3 jaar.
Jobhoppen voor meer loon werkt… maar niet altijd
Wat overuren betreft, is het onderzoek duidelijk: voor zeven op de tien jongeren zijn overuren geen optie. En als ze extra uren moeten maken, dan willen ze daar volwaardig voor vergoed of gecompenseerd worden.
Een klassieker die ook bij andere onderzoeken aan bod komt, is ook hier: het evenwicht tussen werk en privé. Zo’n 40% van de studenten hecht belang aan een optimale balans tussen werk en privé.
Is jouw werk-privéleven in balans? Doe de test!
Bedrijven die sterk inzetten op duurzaamheid en diversiteit hebben niet automatisch een streepje voor bij Gen Z. En in het verlengde daarvan: imago speelt nog minder een rol. Uit de ASAP-enquête blijkt dat studenten het imago van een bedrijf op de laatste plaats zetten als ze hun toekomstige werkgever kiezen.
Verder willen starters graag werkzekerheid én verantwoordelijkheid in hun job. Al staan het hoger aangehaalde jobinhoud, loon en sfeer dus duidelijk bovenaan.
(William Visterin)
29 mei 2024Als je pas bent afgestudeerd wil je natuurlijk zo snel mogelijk aan de slag. Maar hoeveel verwacht je te verdienen? En wat is realistisch?
Generatie Z, Gen Z of Zoomers. Het zijn de opvolgers van de millennials. En zoals bij elke generatie brengt ook deze nieuwe trends met zich mee...
Gen Z kijkt met andere ogen naar de wereld, waardoor ze zich op het werk mogelijk ook anders gedragen. Wat moet je weten over de professionele omgang met Gen Z?
Generation Z en de millennials: wie zijn ze, wat doen ze, wat drijft hen… en vooral: wat vinden ze belangrijk op het werk?
‘Jongeren weten niet meer hoe ze moeten werken’. Die gedachte is wel héél kort door de bocht. Weten jongeren tegenwoordig goed wat ze willen?
Steeds meer jongeren tussen 15 en 24 jaar zijn actief op de arbeidsmarkt of volgen een opleiding. Dat blijkt uit de veelbelovende cijfers van Statbel.
Er bestaan heel wat vooroordelen over overheidsdienst FOD Financiën. De FOD wil het tegendeel bewijzen en profileert zich als mensgerichte organisatie.
Als jonge twintiger sta je in de pole position van je carrière. Hoe pak je die “roaring twenties” succesvol aan? Met deze 4 tips voor ambitieuze twintigers!
Gen Z’ers zijn ambitieus, zelfbewust, creatief en… veeleisend. Wat verwachten ze van hun werkgever en is het ook allemaal wel haalbaar?