Wie heeft een flexi-job ... en waar?
In welke sectoren zijn flexi-jobbers alomtegenwoordig? En wie maakt het meest gebruik van de flexi-optie?
Het systeem van de flexi-jobs heeft z’n intrede in 2015 alvast niet gemist. Na eerdere uitbreidingen in 2018 en 2023 kun je nu als werknemer - onder bepaalde voorwaarden - onbelast bijverdienen in heel wat sectoren zoals bijvoorbeeld de horeca, detailhandel, het onderwijs en de uitvaartsector.
Check: In welke sectoren kan je met een flexijob werken?
Als het van de werkgevers afhangt, mag het flexi-jobstatuut gerust uitgebreid worden naar meerdere (of zelfs alle) sectoren. Dat blijkt toch uit de resultaten van een recente studie van hr-dienstverlener Partena Professional. Vooral in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is de vraag het grootst (73%), op de voet gevolgd door Wallonië (66%) en Vlaanderen (64%).
Middelgrote bedrijven (tussen 50 en 250 werknemers) en grote bedrijven (meer dan 250 werknemers) tonen het meeste interesse, kleine bedrijven (= minder dan 50 werknemers) iets minder (55%).
FAQ: Al jouw vragen over flexi-jobs beantwoord
Eén van de redenen waarom bedrijven zo begerig lonken naar een uitbreiding van het flexi-jobstatuut is dat het flexibel en à la carte inzetten van tijdelijke werknemers een goede oplossing kan zijn voor piekperiodes (50%). Ook de kostenefficiëntie (48%) en beperkte administratie (37%) zijn voor veel bedrijven een reden om het systeem van de flexi-jobs te omarmen.
Opvallend resultaat: gepensioneerden die nog een centje willen bijverdienen, kunnen op hun beide oren slapen. Uit datzelfde onderzoek blijkt namelijk dat bijna 1 op de 2 bedrijven (48%) wel openstaat om een gepensioneerde als flexi-jobber in hun team te verwelkomen.
Go for happy! Deze werkgevers zijn momenteel op zoek naar een (m/v) flexijobber
(fd)
14 juni 2024In welke sectoren zijn flexi-jobbers alomtegenwoordig? En wie maakt het meest gebruik van de flexi-optie?
Wat is een flexi-job precies? Wie kan het uitoefenen en wanneer? Hoeveel verdien je ermee? We beantwoorden al jouw vragen over flexi-jobs...
Bijklussen "in het zwart" behoort sinds de flexi-job tot het verleden. Wie kan het doen? Waar moet je rekening mee houden? En is bruto werkelijk netto?
Onbelast bijverdienen mag niet meer... maar er zijn wél nog heel wat mogelijkheden om toch nog een aardig centje extra te verdienen!
Wil jij graag een extra cent verdienen? Hier vind je enkele tips om mee rekening te houden!
Uit onderzoek blijkt dat steeds meer ouderen ook na hun pensioen nog aan de slag willen blijven. Waarom zouden ze dat doen?
Ja, de combinatie van een tijdskrediet of thematisch verlof en de uitvoering van een flexi-job is mogelijk, maar slechts onder bepaalde voorwaarden!
De tijd dat enkel horecazaken zich konden beroepen op flexijobs, is voorbij.
Sinds 2018 kan je, behalve in de horeca, ook in een aantal andere sectoren met een flexie-job aan de slag. Ja, ook gepensioneerden en leerkrachten...