Bijna 77% van de geschoolde arbeiders en technici vindt zijn werkdruk acceptabel. Bij kortgeschoolde arbeiders is dat bijna 74%. Hiermee doen arbeiders het qua werkdruk een stuk beter dan bedienden en kaderleden. Onderaan bengelt het hoger kader en directie. Slechts een kleine 52% van hen vindt hun werkdruk oké.
De cijfers komen van de SERV, dat sinds 2004 peilt naar hoe werkbaar ons werk is via een bevraging bij zowat 9.000 werknemers. Over het algemeen blijkt dat de kwaliteit van onze jobs er overigens lichtjes op vooruitgaat ten opzichte van de vorige bevraging in 2019.
Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test!
Directie en kader staan bovenaan als het gaat om de profielen die spreken over ‘een zeer hoge werkdruk’: bij bijna 20% van hen is dat het geval. Bij het middenkader spreekt zowat 18% over een zeer hoge werkdruk.
Bij mensen die tewerkgesteld zijn in een zorg- of onderwijsfunctie (sectoren die regelmatig in de media opduiken als het gaat om hoge – fysieke – werkdruk) ervaart 16,6% een erg hoge werkdruk.
Extra: Zonder werkdruk geen werkgeluk
De lijst wordt afgerond met de kort geschoolde arbeider (zowat 14% heeft zeer hoge werkdruk), uitvoerend bediende (12% zeer hoge werkdruk) en de geschoolde arbeider en technicus (met 11% hoge werkdruk). Deze profielen doen het wat werkdruk betreft dus beter, al kan je natuurlijk ook stellen dat elke werknemer met (een aanhoudende) zeer hoge werkdruk er één te veel is.
Lees ook: Hoe je leidinggevende vertellen dat de werkdruk te hoog is?
(William Visterin)
25 oktober 2023Vrouwen hebben gemiddeld minder vaak werkbaar werk dan mannen. Bovendien blijft het verschil tussen mannen en vrouwen in Vlaanderen toenemen...
Neen, een keer “nee” zeggen tegen je collega op het werk wanneer je nog maar eens een extra opdracht krijgt, is niks om je schuldig over te voelen...
Naast heel wat arbeidsvreugde kan je job je soms ook wel eens de nodige stress bezorgen. Maar wat als het jou allemaal te veel wordt?
Je wil alles uit die weinige vakantiedagen halen die je hebt. Maar als je bij je terugkomst meteen verdrinkt in het werk gaan je batterijen snel weer leeg zijn.
Druk druk druk … allemaal goed en wel, maar wat als je de werkdruk niet meer aankan? Hoe breng je die boodschap op een professionele manier over aan je baas?
Steeds meer bedrijven leggen een focus op werkgeluk. En dat is maar goed ook. Maar hoe zet je als bedrijf optimaal in op werkgeluk?
Overmatige werkdruk kan stress veroorzaken, maar met de juiste mindset kunnen er ook voordelen zijn. Welke? Dat lees je hier.
Op het werk kun je je soms ergeren. Even ventileren kan de druk dan verlichten, maar pas op: te veel klagen is nefast voor je carrière!
7 op de 10 werknemers zijn gelukkig ... wat loopt er nog mis bij de overige 30%? Dat lees je hier.