Corona heeft impact op je loon
Ook op vlak van verloning voor de werkenden laat de coronacrisis sporen na. Van beloofde loonsverhogingen die niet doorgaan tot extra premies...
Hongkong heeft al betere tijden gekend. Als voormalige Britse kolonie beleeft de bestuurlijke regio van de Volksrepubliek China momenteel de ergste financiële crisis in meer dan 10 jaar.
Het begon met de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog die zorgt voor hoge invoerheffingen aan beide kanten: producten worden duurder verkocht aan de consument waardoor de vraag afneemt en er dus minder geproduceerd wordt... een behoorlijk efficiënte manier om een buitenlandse, economische concurrent af te remmen. De langdurige protesten tegen de sluimerende Chinese inmenging in de semi-autonome regio deden er nog een schepje bovenop: vooral de retail, horeca en entertainmentsector werden hierdoor hard getroffen. Winkels bleven dicht, toeristen meden de regio en het imago kreeg - net als de consumptie - een ferme deuk.
En toen was er nog geen sprake van Covid-19...
Het coronavirus zorgde - net als in de rest van de wereld - voor een economische crisis in Hongkong. Hoewel de overheid al vroeg actie ondernam om het virus succesvol in te dammen, werd er toch te snel op de eigen borst geklopt. Na een coronastilte lijkt er een tweede golf van besmettingen aan te komen en dat zet de economie nog wat langer onder hoogspanning.
De regering besloot om een actieplan op te stellen met zo’n 71 miljard HKD aan steunmaatregelen. Naast de lagere inkomstenbelastingen, lagere lonen en leningen met lage rente voor bedrijven die het moeilijk hebben, is een van de opvallendste maatregelen de storting van omgerekend zo’n 1.180 euro op de bankrekening van élke inwoner die permanent in Hongkong verblijft.
Ter info: Hongkong telt zo’n 7,5 miljoen inwoners. Hiermee wil de overheid de economie nieuw leven inblazen en boosten. Verwacht - en vooral gehoopt - wordt dat de consument dit geld terug laat circuleren in de eigen Hongkongse economie.
De maatregel om geld uit te delen heeft ook Amerikaans president Donald Trump geïnspireerd. Naast goedkope leningen voor bedrijven in moeilijkheden en steunmaatregelen aan o.a. de luchtvaartindustrie, wil hij alle Amerikanen een cheque sturen van omgerekend 1.000 tot 1.500 euro in totaal, afhankelijk van de gezinssituatie. Hiermee wil hij de grootste nood ledigen bij hen die door de crisis in zware financiële problemen komen.
Minister van Financiën Steven Mnuchin liet alvast weten dat de betalingen in twee fases zouden plaatsvinden: het eerste deel zou op 6 april 2020 gestort worden, het tweede deel op 18 mei 2020. Er wordt gewerkt met een systeem van inkomensbeperking zodat alleen zij die het écht nodig hebben de centen ontvangen.
De cheque is op zich een mooie geste maar toch ook wel peanuts in een land zonder noemenswaardige sociale zekerheid en een peperdure gezondheidszorg. Of dit een slimme zet is met de komende presidentsverkiezingen in november is dan weer een retorische vraag.
De coronacrisis is een crisis van wereldformaat. Naast de slachtoffers die bezwijken aan het virus zullen er ook slachtoffers zijn die lijden onder de economische gevolgen van het virus. Financiële compensatie kan in dat geval een redder in nood zijn en een groot verschil maken.
Eén ding is zeker: er zal veel geld nodig zijn om de wereldeconomie weer te laten draaien zoals voorheen. Een storting op onze bankrekening is alvast een mooi begin.
(mr)
28 april 2020Ook op vlak van verloning voor de werkenden laat de coronacrisis sporen na. Van beloofde loonsverhogingen die niet doorgaan tot extra premies...
Post corona zal niets meer hetzelfde zijn, hoor je vaak. Maar wat betekent dat concreet voor je werk en kantoor? We zetten 5 voorspellingen op een rij.
Eén van de mogelijke gevolgen van het coronavirus is dat de loonkloof tussen mannen en vrouwen weer groter wordt. Hoe komt dat?
Minder loon betekent minder geld om uit te geven. Wist je dat je onnodige kosten kan schrappen die je eigenlijk niet eens zo hard opmerkt?
De coronacrisis houdt ons dagelijkse leven ‘on hold’. Staan we voor grote veranderingen of is het straks weer ‘business as usual’?
Terwijl er in coronatijden wordt geroepen om zoveel mogelijk ‘in uw kot te blijven’, begeeft Niels Willems (30) zich elke dag op straat.
Is deze coronacrisis niet erg gevaarlijk voor sommigen die vandaag in volle drukte aan de slag zijn? Kweken we nu niet de burn-outs van morgen?
De impact van de coronacrisis is niet alleen gigantisch op de economie, maar ook op jouw job. Al zijn er manieren om die impact te beperken.
Het aandeel bedrijfswagens stagneert voor het eerst in jaren. Dat blijkt uit een analyse van SD Worx bij 1,2 miljoen werknemers in de privésector.