Heb jij ook flexibele uren?
Bepaal jij zelf wanneer je werkdag begint en eindigt? Dan heb je glijdende werkuren, net zoals 52% van de Belgische bedienden. Een luxe, zo blijkt...
De vertrekpremie is per definitie een geldbonus voor medewerkers bij een reorganisatie of herstructurering. Het bedrag van zo’n ontslagvergoeding of gouden handdruk wordt vooraf door de werkgever vastgelegd.
Extra: Heb je recht op werkloosheidsuitkering als je zelf ontslag neemt?
Tegenwoordig gebruiken meer en meer bedrijven ook een vertrekpremie om nieuwe werkkrachten aan te trekken. Als een soort tevredenheidsgarantie, om aan te tonen dat ze een bedrijf zijn waar niemand weg wil. Voel je je na enkele weken of maanden toch niet op je plek in een onderneming? Door de vertrekpremie blijf je niet met lege handen achter.
Lees ook: Zelf je ontslag indienen (E-gids)
De premie werd in het verleden nagenoeg uitsluitend uitgekeerd bij een collectief ontslag. Door de krapte op de arbeidsmarkt halen bedrijven vandaag alles uit de kast om nieuwe werknemers aan te werven. Daarnaast is het in deze tijden net zo belangrijk om huidige werknemers te behouden. Daarvoor gooien bedrijven heel wat troeven in de strijd zoals extra vakantiedagen, flexibele werkuren en nu dus ook een vertrekpremie.
Bij accountancy- en auditkantoor Vandelanotte krijg je bij een vrijwillig vertrek na één maand een premie van 2500 euro, na twee maanden 5000 euro en na drie maanden zelfs 7500 euro. Blijf je toch aan boord? Dan gaat het bedrag naar het team. Bijvoorbeeld voor een leuke activiteit of uitstap.
Ontdek: Waarom nemen werknemers echt ontslag?
Voor mensen die een carrièreswitch maken, geeft zo’n vertrekpremie zekerheid. Wanneer de job dan toch tegenvalt blijf je immers niet met lege handen achter. Dankzij de vertrekpremie heb je wat financiële ademruimte om een andere job te zoeken.
CHECK: 5 signalen dat het hoog tijd is voor een carrièreswitch
(es/em) - Bronnen: VRT / HR Magazine
18 mei 2022Bepaal jij zelf wanneer je werkdag begint en eindigt? Dan heb je glijdende werkuren, net zoals 52% van de Belgische bedienden. Een luxe, zo blijkt...
Je bent niet meer gelukkig in je huidige job en denkt eraan om andere oorden op te zoeken. Maar zou je dat wel doen?
De meeste bedrijven hebben het fout als het gaat om werknemers in dienst nemen en vooral: ze in dienst houden...
Als je ontslagen wordt, heb je normaal gezien recht op een werkloosheidsuitkering. Maar wat als je zelf je ontslag geeft? Heb je er dan nog recht op? Een overzicht...
Wat als... elke werkweek aanvoelt als een strijd? Wanneer is het écht tijd om te veranderen van werk?
Het is mogelijk om bij de opzeg van een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur als werknemer toch geen recht te hebben op een opzegtermijn of -vergoeding.
In tijden van crisis kan een bedrijf overgaan tot een collectief ontslag. Wat betekent dit voor jou als werknemer en wat zijn je rechten?
De manier waarop je vertrekt, heeft wel degelijk gevolgen. Zelfs financiële.
Hoe breng je best slecht nieuws of ontslag? Gebruik deze 4 stappen om de schade te beperken.