Hoeveel ben ik waard?
Vorige

1 van 268

Volgende
Volgend artikel:

Dit zijn de 10 rijkste mensen ter wereld

Een pleidooi om salarissen transparanter te maken

Transparanter salaris
Flexibele werkuren, fijne collega’s … Het zijn troeven die bazen graag uitspelen om nieuw talent aan boord te halen. Maar over het belangrijkste wordt nog altijd gezwegen: het loon. Is dat wel zo slim?

Ken je het geweldige gevoel wanneer je op een vacature botst die je op het lijf geschreven staat? Maar slechts luttele seconden later is de euforie al een stuk minder als je leest wat het schuift. Afhankelijk van ervaring of competitief salaris. Maar wat betekenen die woorden eigenlijk? En waarom kom je zelden vooraf te weten wat je mag verwachten van je loon?

Kat-en-muisspel

De meeste bazen zien de loononderhandeling als een kat-en-muisspel. Eerst willen ze te weten komen wat er op je vorige loonstrookje stond en wat je hoopt te verdienen, om daar vervolgens handig op in te spelen. Waarom? Omdat het loon nog altijd de belangrijkste troef is om nieuw talent aan boord te halen. Maar uiteraard wil geen enkele baas meer betalen dan nodig is. Daarom houdt maar liefst 87,4 procent van de bedrijven het salaris zo lang mogelijk geheim.

CHECK: 5 cruciale tips om te onderhandelen over je loon

Geld kan daarnaast wrevel op de werkvloer creëren. In een ideale wereld verdient een marketingmanager met tien jaar ervaring evenveel als zijn collega’s die ook al een decennium in ’t vak zitten. Maar dat is niet altijd het geval. In sommige branches moeten werkgevers net iets dieper in de buidel tasten om toptalenten aan boord te halen. Zetten ze het loon zwart op wit in een vacature, dan duurt het uiteraard niet lang voor de anciens het onder ogen krijgen …

Om nog maar te zwijgen over de concurrentie. Als je als enige het loonstrookje bekendmaakt, maak je het voor de tegenstanders wel héél gemakkelijk om talenten af te snoepen.

Extra: 10 tips om een mooi salaris binnen te rijven

Meer gelijkheid

Redenen genoeg dus om het loonstrookje geheim te houden. Maar … experten zijn van mening dat transparantie je evenzeer een voordeel op de concurrentie kan opleveren. Het geeft meteen een gevoel van wederzijds vertrouwen, en ook dat vinden mensen ontzettend belangrijk.

Daarnaast maak je als baas een groot statement door transparant te zijn over de salarissen: dat iedereen gelijk is. Het is geen verrassing dat vrouwen minder snel opslag vragen, en dat ze meer kans lopen om ‘gestraft’ te worden als ze het toch doen. Maar als iedereen elkaars loonstrookje kent, is het moeilijker om een onderscheid te maken tussen de mannelijke en vrouwelijke werkkrachten. Loontransparantie leidt dus onrechtstreeks naar meer gelijkheid op de werkvloer.

Win-win!

Meer en meer werkgevers beginnen in te zien dat niet alleen werknemers winnen bij loontransparantie, maar dat het hen ook heel wat voordelen oplevert. Daarom zijn er steeds meer vacatures te vinden waar het loon wél in cijfers vermeld staat. Toch zal het nog een tijdje duren voor iedereen mee op de kar springt.

Lees ook: Welke factoren bepalen je loon?

(dt/em) - Bron: BBC

4 november 2021
Anderen bekeken ook