Opleidingen
Vorige

1 van 242

Volgende
Volgend artikel:

De deur van het Loopbaanhuis staat altijd open

Eén op vijf volgt opleiding, en dat is te weinig

1 op 5 volgt opleiding
Er is nog werk aan het levenslang leren in ons land. Met één op vijf volwassen Belgen die vorig jaar een opleiding volgden, liggen we een flink stuk onder de Europese norm. Hoe jonger én hoger het diploma, hoe meer opleiding, zo blijkt.

Het afgelopen jaar heeft gemiddeld één op vijf volwassenen (25-64 jaar) een bijkomende opleiding gevolgd. Met ‘opleiding’ bedoelen we alle structurele opleidingen. Zelfstudie en informeel leren horen daar niet bij. In vergelijking met het jaar ervoor stijgt het aantal Belgen met zo’n jaarlijkse opleiding maar heel licht. Dat blijkt uit cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau.

Qua bijkomende opleidingen zijn er geen verschillen tussen mannen en vrouwen. Maar leeftijd en diploma blijken wel bepalend. Zo volgen jongeren van 25-34-jaar meer dan dubbel zo vaak een opleiding dan 55-64-jarigen. En zij die een diploma hoger onderwijs haalden, volgen eerder een opleiding dan zij met een diploma hoger secundair onderwijs of lager onderwijs.

Ontdek: Hoe kies je de beste bijscholing voor je carrière?

Lange weg

Naar arbeidsmarktstatuut zien we dat 22,5 procent van de werkenden een opleiding volgt, tegenover 19,4 procent van de werklozen en slechts 11 procent van de inactieven. Maar ook onder de werkenden zijn er verschillen: werknemers in de financiële sector volgen eerder extra opleidingen dan zij die in de bouw of retail aan de slag zijn.

De algemene conclusie oogt negatief. Met één op vijf 25-64-jarigen die een opleiding volgden, zit België nog ver onder de Europese doelstelling die begin 2021 werd geformuleerd. Daarbij zou 47 procent van de volwassenen een opleiding gevolgd moeten hebben tegen 2025. De weg naar levenslang leren is dus nog lang.

Lees ook: De trucs om levenslang te blijven (bij)leren

(William Visterin)

14 april 2022
Anderen bekeken ook