Mobiliteit
Vorige

1 van 95

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel euro bespaar je dankzij hybride werken?

Een fiets voor 300.000 zorgmedewerkers

fiets_880x459
Fietsleasing vanuit je werkgever is al jaren in opmars. En intussen vervoegt ook de zorgsector het peloton. Zo kunnen ook medewerkers in ziekenhuizen, woonzorgcentra en andere zorginstellingen op een fiscaalvriendelijke manier een fiets leasen. “We hopen hiermee dat de zorgsector weer een beetje aan aantrekkelijkheid kan winnen.”

Officieel gaat het om de CAO fietslease. Hiermee kunnen werknemers in de gezondheidszorg hun bruto eindejaarspremie geheel of gedeeltelijk omzetten in een fiets. “Dit betekent dat zorgmedewerkers fiscaal gunstig een fiets kunnen leasen zonder extra kosten voor de werkgever”, vertelt Lieve Dhaene, directeur communicatie bij Zorgnet-Icuro.

Wanneer is de deal van kracht?

De deal is het eindpunt van lange sociale onderhandelingen, die al in 2019 startten. Voor de sector, en de vele medewerkers, is het alvast een opsteker. Het moet, volgens Dhaene, bijdragen tot de aantrekkelijkheid van de sector. Tegelijk kon de zorg ook niet achterblijven. “Er zijn immers meer en meer sectoren die dit voordeel kunnen bieden aan hun werknemers.”

De overeenkomst treedt retroactief in werking vanaf 1 januari 2024. Een paar zaken moeten nog gebeuren. Een eerste is het afsluiten van een lokale collectieve arbeidsovereenkomst per organisatie. “Zo’n lokale cao kan in overleg met de werknemersvertegenwoordiging of - bij afwezigheid daarvan - met de werknemers zelf worden opgesteld”, weet Dhaene.

En dan zijn er natuurlijk de leasefietsen zelf. “De overeenkomst vereist afstemming met een fietsleaseprovider voor de uitvoering van het leasebeleid.”

Een fiets leasen? Dit moet je weten!

Voor hoeveel fietsers?

De fietsleaseovereenkomst geldt voor alle werknemers onder het zogenaamde paritair comité 330, met uitzondering van artsen in loondienst.

“Het gaat om meer dan 300.000 medewerkers werkzaam in ziekenhuizen, woonzorgcentra, revalidatie- en psychiatrische voorzieningen, en andere zorginstellingen”, aldus Dhaene, die het belang van het initiatief benadrukt. “Het bevordert de mobiliteit en het welzijn van werknemers. En bovendien kan het bijdragen aan duurzame mobiliteit en een veiligere leefomgeving.”

Lees ook: Steeds meer Belgen fietsen betaald naar het werk

Welke extralegale voordelen?

Welke extralegale voordelen zijn er, naast deze fietsleasing, van toepassing in de zorg? “Naargelang de zorgwerkgever zijn er diverse voordelen, zoals maaltijdcheques, hospitalisatieverzekering, groepsverzekering, ...”, stipt Dhaene aan.

Uit het Salariskompas van Jobat blijkt dat de eindejaarspremie het meest toegepaste extralegale voordeel is, gevolgd door maaltijdcheques, hospitalisatieverzekering en een vergoeding voor woon-werkverkeer.

E-GIDS: Dé checklist van alle extralegale voordelen op een rij

Extralegale voordelen in de zorgsector

Extralegaal voordeel %
Eindejaarspremie 71
Maaltijdcheques of maaltijdvergoeding 63
Hospitalisatieverzekering 60
Vergoeding woon-/ werkverkeer 55
Pensioenplan of groepsverzekering 40
13de maand 39
Laptop 34
Mogelijkheid tot thuiswerken 30
Gsm 28
Onkostenvergoeding 23
Bedrijfsvoertuig 18
Internetabonnement 9

En de extra verlofdagen?

Sowieso hebben zorgmedewerkers vanaf de leeftijd van 45 jaar extra verlofdagen. “Op die leeftijd krijgt een zorgmedewerker twaalf extra verlofdagen per jaar. Daarna loopt dat aantal geleidelijk op tot 36 extra dagen vanaf 55 jaar voor iemand die voltijds werkt”, weet Dhaene.

“We pleiten er met Zorgnet-Icuro trouwens voor om dit systeem van eindeloopbaandagen te herdenken in de richting van ‘loopbaansparen’”, voegt ze er aan toe. “Nieuwe zorgmedewerkers zouden dan vanaf het begin van hun loopbaan extra verlofdagen kunnen opbouwen in een persoonlijke spaarpot, waaruit zij kunnen putten op de meest geschikte momenten in hun loopbaan.”

Interesse in een job in de zorgsector? Bekijk het huidige vacatureaanbod op Jobat.be!
Gelukkig met wat je verdient?

(William Visterin) - Bron: Jobat Salariskompas 2024

20 november 2024
Anderen bekeken ook